Cilj suvremene dentalne protetike je pacijentu rekonstruirati funkciju i estetiku stomatognatog, tj. žvačnog sustava.

Rekonstrukciju žvačnog sustava je moguće izvesti klasičnom fiksno - protetskom ili implanto - protetskom terapijom. Metalna konstrukcija obložena glinenom keramikom dugo postoji i dobro je dokumentirana kombinacija materijala za jednočlane i višečlane fiksne nadomjestke na zubima i na implantatima. Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća prvi se put estetski fiksni nadomjesci dobivaju oblaganjem metalne osnove keramikom. Otada je metal keramika zlatni standard za fiksne nadomjeske.

Metal keramičke krunice

Polazna točka za ove sustave bile su legure s visokim udjelom zlata, ali zbog visokih cijena s vremenom su razvijene legure neplemenitih metala kobalta i kroma koje se danas koriste. Kod svih vrsta metal keramičkih sustava tamna boja metala mora se estetski zamaskirati obložnom keramikom, a postizanje savršene estetike može biti vrlo izazovno upravo zbog tamne jezgre i ograničenog prostora za transformaciju boje u prirodan izgled zuba. Obično je potrebno veliko iskustvo i izrazita vještina dentalnog tehničara za postizanje zadovoljavajuće estetike ovom vrstom nadomjestaka. Primjena ovih vrsta krunica danas je još uvijek vrlo česta ali se smanjuje.

Cirkon keramičke krunice

Razlog tome je napredak potpuno keramičkih nadomjestaka s cirkonij - oksidnom jezgrom umjesto metalne jer je potražnja pacijenata za estetskim, biokompatibilnim i bezmetalnim nadomjescima sve veća. Potpuno keramički materijali će u bliskoj budućnosti zamijeniti metal keramičke nadomjeske.  Uvođenje CAD/CAM tehnologije dovelo je do razvoja prve generacije cirkonij - oksidne keramike koja je bijele ili bež boje. Zbog mutnoće, prva generacija korištena je pretežito kao jezgra dvoslojnih nadomjestaka. Zbog velike čvrstoće rijetko je dolazilo do frakture cirkonske jezgre, međutim, bilo je slučajeva odlomljavanja obložne keramike.

Nedostatak translucencije ograničio je njihovu primjenu u estetski zahtjevnim slučajevima, što je potaknulo razvoj translucentnijih oblika cirkonijeva oksida, pa danas razlikujemo čak četiri generacije. Veći izbor omogućava nam optimalno liječenje i individualizirani pristup pacijentu.

U zadnje vrijeme prisutan je pomak usmjeren prema minimalno invazivnim preparacijama. Cilj je postići željeni ishod terapije uklanjajući minimalno prirodnog tkiva. Ti su postupci postajali sve izvediviji u restaurativnoj stomatologiji zahvaljujući uvođenju adhezijske tehnike u kombinaciji s materijalima koji imaju optička svojstva usporediva sa onima prirodnih zubi. Litij - disilikatna keramika još je jedna vrsta materijala koja je po svim estetskim svojstvima najsličnija prirodnom zubu. Zbog manje otpornosti na lom indicirana je za ljuskice, inlay/onlay i pojedinačne krunice u prednjem dijelu zubnog niza. Pouzdano vezivanje nadomjeska za caklinu i materijali boje zuba dovode do konzervativnih preparacija koje nekada nisu bile moguće.  Iako zvuči jednostavno te metode zahtijevaju visoki stupanj tehničke osjetljivosti glede preparacija, adhezivno cementiranje i usavršavanje okluzijskih kontakata.

Uvođenje digitalne tehnologije

Uvođenjem digitalne tehnologije i prisustvom novih materijala, kliničari se susreću sa stalnim porastom izbora mogućnosti liječenja u fiksno - protetskoj terapiji. Primjena monolitnih nadomjestaka smanjuje mogućnost loma i unaprjeđuje stabilnost restauracije, dok je CAD/CAM postupak izrade pojednostavljen. Danas kliničari i dentalni tehničari ponajviše zahvaljujući postupcima digitalne tehnologije mogu birati iz širokog spektra pouzdanih materijala različitih svojstava utječući na estetiku i dugoročna svojstva.

Za više informacija i besplatni pregled, javite se u naš Sv. Katarina Dental Centar.

Pošaljite poruku: