Traumatske ozljede zuba najčešće su kod djece osnovnoškolske dobi (7-14g) te gotovo polovina djece do početka srednje škole zadobije neki oblik dentale traume.

Najčešće djeca traumatiziraju gornje prednje zube jer su najizloženiji prilikom pada. Obzirom na tip traume najčešće (približno 85%-90%) su to blaži oblici povreda koji se jednostavno rješavaju konzervativnom terapijom u vidu meke i kašaste ishrane kroz dva tjedna. Ono što se može dogoditi je potreba za liječenjem pulpe (živca) ukoliko je trauma uzrokovala prekid krvne opskrbe samog žica ili je zub pukao tako da je živac ostao otvoren prema usnoj šupljini. Svim gore navedenim ozljedama je zajedničko da od roditelja zahtijeva što žurniji odlazak stomatologu koji će uz lokalnu anesteziju vrlo brzo otkloniti problem.

Ono na što bi posebno želio ukazati i dati praktične preporuke roditeljima je najozbiljnija trauma zuba u vidu izbijanja zuba (avulzija). Taj vid traume zahtjeva žurnu reakciju roditelja koji svojim postupcima mogu znatno utjecati na povoljniji ishod pri vraćanju (replantaciji) izbijenog zuba. Rijetko se zna dogoditi da se izbije mliječni zub no to je manje hitno stanje jer samo vraćanje mliječnog zuba je moguće, ali u praksi se rijetko provodi jer rizici nadilaze koristi samog zahvata (opća anestezija, zahtjevnost liječenja, rizik za zametak trajnog zuba...)

Kad se dogodi avulzija  mladog trajnog zuba bitno je uočiti da li je dijete gubilo svijest (obavezno reći doktoru)  te ne paničariti jer je izbijanje zuba praćeno najčešće i ozljedom sluznice usne šupljine koje se manifestira krvarenjem koje lajk (roditelj) doživljava kao obilno i uznemirujuće. Takva krvarenja zbog anatomije usne šupljine izgledaju dramatično, ali najčešće spontano prestaju i nisu životno ugrožavajuća. Treba što prije naći zub i staviti ga između sluznice obraza i zuba donje čeljusti roditelja te se hitno zaputiti stomatologu (najbolje oralnom kirurgu ili pedodontu). Ako ste u mogućnosti zub možete staviti u punomasno hladno mlijeko (3,2%mm) i tako ga donijeti. Bitno je ne dirati zub po korijenu, ne zamatati u maramicu nego ga primiti za krunu (dio koji se inače vidi u ustima) i staviti u svoja usta do dolaska kući ( tada se može prebaciti u mlijeko) ili stomatologu.

Naime znanstvena su istraživanja pokazala da na buduće preživljenje zuba koji se vrati nakon avulzije najviše utječu vrijeme provedeno do vraćanja (replantacije) i način samog transporta izbijenog zuba.

Povoljno je vrijeme unutar sat vremena (idealno do 20 minuta) i čuvanje u specijalnom transportnom mediju ( nije realno da to svi imaju u kućanstvu, eventualno u vrtiću što po vlastitom iskustvu isto nije slučaj)  stoga bih svakako preporučio hladno punomasno mlijeko ili u ustima roditelja.

Nakon dolaska stomatologu u lokalnoj anesteziji izbijeni se zub nakon ispiranja i pripreme vraća na svoje mjesto i povezuje sa susjednim zubima polu-čvrstim splintom na 2 tjedna. U tom periodu se ovisno o stanju korijena zuba još može i liječiti zubni živac. Dijete dobije antibiotik i poseban režim prehrane u vidu meke i kašaste hrane, a vraćeni zub se naredni period prati rendgenološki kako bi se na vrijeme uočio eventualni razvoj posttraumatske patologije korijena zuba.

Dogovorite pregled

Pošaljite poruku: