Izbornik
Tim stručnjaka -> Petar Brlek, dr. med.

Petar Brlek, dr. med.

Dr. Petar Brlek je mladi hrvatski liječnik i znanstvenik, dobitnik Rektorove nagrade za najbolji individualni znanstveni rad te hrvatske državne nagrade „Oskar znanja“ koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnoj i međunarodnoj razini.

Tijekom svog obrazovanja aktivno je promicao popularizaciju znanosti te sudjelovao u radu nekoliko centara izvrsnosti, a ukupno se natjecao na 26 županijskih i 12 državnih i međunarodnih natjecanja na kojima je osvojio 11 prvih, 2 druga te 6 trećih mjesta. Riješivši državnu maturu iz biologije kao najbolji u generaciji na nivou Republike Hrvatske dobiva pravo direktnog upisa na studij Molekularne biologije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, ali se ipak odlučuje za Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Uskoro postaje demonstrator na katedrama za Medicinsku biologiju te Medicinsku kemiju i biokemiju, a 2016. se priključuje u znanstveni rad Laboratorija za neuroonkologiju Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Za vrijeme studija Medicine paralelno upisuje diplomski studij Molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje se dodatno usavršava u polju molekularne medicine - molekularne patologije, onkologije, mutageneze i karcinogeneze, bioinformatike te medicinske genetike. Time se dr. Brlek specijalizirao u izvođenju niza tehnika molekularne biologije za analizu DNA, RNA i proteina, neophodnih u modernoj molekularnoj dijagnostici i genetici. Odlukom Povjerenstva za znanstveni rad Medicinskog fakulteta, dr. Brlek je 2020. nagrađen cijenjenom Rektorovom nagradom za istraživanje „In silico analiza genskih, transkripcijskih, epigenetičkih i proteinskih promjena sudionika signalnog puta EGFR-PI3K-AKT-mTOR u difuznim gliomima mozga“. Uspješno obranivši temu diplomskog rada iz područja genetike na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, diplomirao je 2021. godine s izvrsnim uspjehom te se potom u rujnu iste godine priključuje radu Centra izvrsnosti za preciznu i preventivnu medicinu Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Dr. Brlek je aktivno sudjelovao na velikom broju domaćih i međunarodnih kongresa gdje je višestruko nagrađen za svoju znanstvenu aktivnost. Ukupno je objavio više od 30 znanstvenih radova i kongresnih priopćenja iz područja molekularne onkologije, metaboličkih poremećaja kosti i hrskavice, genetike, personalizirane i regenerativne medicine te imunologije, a jedan je od autora knjige iz palijativne medicine. Aktivno je sudjelovao u provedbi nekoliko znanstvenih projekata financiranih sredstvima Europske unije te Hrvatske zaklade za znanost. Njegova područja interesa su medicinska genetika, genomika, molekularna onkologija, personalizirana medicina te stanična i genska terapija. Kao član Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti dio je organizacijskog odbora 12. ISABS konferencije u Dubrovniku koja okuplja dobitnike Nobelove nagrade i mnoštvo svjetski priznatih stručnjaka iz područja genetike, forenzike i personalizirane medicine.

Tijekom pandemije COVID-19 aktivno je pomagao i volontirao u Ministarstvu zdravstva RH te u centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Certificirani je instruktor jet skiinga, a hobiji su mu vodeni sportovi, planinarenje i astronomija.

Naši liječnici i iskustva pacijenata

Pročitajte njihova stvarna i inspirativna iskustva!

Uspješni rezultati liječenja fistule uzrokovane Crohnovom bolešću - Dnevnik HRT-a
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti

Novosti

Blogovi

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba