Izbornik
Tim stručnjaka -> Petar Brlek, dr. med.

Petar Brlek, dr. med.

specijalizant medicinske (kliničke) genetike

Dr. Petar Brlek prvi je specijalizant medicinske (kliničke) genetike u povijesti Republike Hrvatske te predsjednik Sekcije mladih Hrvatskog društva za humanu genetiku (HDHG). Dobitnik je cijenjene Rektorove nagrade za najbolji individualni znanstveni rad te hrvatske državne nagrade „Oskar znanja“ koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnoj i međunarodnoj razini.

Tijekom svog obrazovanja aktivno je promicao popularizaciju znanosti te sudjelovao u radu nekoliko centara izvrsnosti, a ukupno se natjecao na 26 županijskih te 12 državnih i međunarodnih natjecanja na kojima je osvojio 11 prvih, 2 druga te 6 trećih mjesta. Riješivši državnu maturu iz biologije kao najbolji u generaciji na nivou Republike Hrvatske, dobiva pravo direktnog upisa na studij Molekularne biologije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, ali se ipak odlučuje za Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Uskoro postaje demonstrator na katedrama za Medicinsku biologiju te Medicinsku kemiju i biokemiju, a 2016. se priključuje u znanstveni rad Laboratorija za neuroonkologiju Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Za vrijeme studija Medicine paralelno upisuje diplomski studij Molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje se dodatno usavršava u polju molekularne medicine - molekularne patologije, onkologije, mutageneze i karcinogeneze, bioinformatike te medicinske genetike. Time se dr. Brlek specijalizirao u izvođenju niza tehnika molekularne biologije za analizu DNA, RNA i proteina, neophodnih u modernoj molekularnoj dijagnostici i genetici. Odlukom Povjerenstva za znanstveni rad Medicinskog fakulteta, dr. Brlek je 2020. nagrađen cijenjenom Rektorovom nagradom za istraživanje „In silico analiza genskih, transkripcijskih, epigenetičkih i proteinskih promjena sudionika signalnog puta EGFR-PI3K-AKT-mTOR u difuznim gliomima mozga“. Uspješno obranivši temu diplomskog rada iz područja genetike na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, diplomirao je 2021. godine s izvrsnim uspjehom te se potom u rujnu iste godine priključuje radu Centra izvrsnosti za preciznu i preventivnu medicinu Specijalne bolnice Sv. Katarina. Nedugo potom, 2022. godine, dr. Brlek upisuje Poslijediplomski doktorski studij Biomedicina i zdravstvo, znanstvene grane Genetika, genomika i proteomika čovjeka, na koji se plasirao kao najbolji u generaciji obranom prijedloga teme doktorske disertacije s istraživanjem pod nazivom „Sekvenciranje cijelog genoma, integrativna bioinformatička analiza podataka dobivenih sekvenciranjem te izrada statističkog modela procjene rizika za razvoj malignih oboljenja u zdravoj populaciji“.

Dr. Brlek se tijekom 2022. i 2023. godine usavršavao u nekoliko prestižnih inozemnih genetičkih laboratorija u sekvenciranju cijelog genoma (engl. Whole Genome Sequencing) pod vodstvom najistaknutijih svjetskih stručnjaka u tom području. Na poziv Centara izvrsnosti, Hrvatskog pedijatrijskog društva te Akademije medicinskih znanosti Hrvatske održao je nekoliko pozvanih predavanja na temu sekvenciranja cijelog genoma te njegovoj primjeni u onkologiji, pedijatriji i personaliziranoj medicini. U srpnju 2023. godine, na prijedlog Skupštine Hrvatskog društva za humanu genetiku (HDHG) Hrvatskog liječničkog zbora, dr. Brlek je izabran za predsjednika Sekcije mladih HDHG. Dana 6. studenog 2023. godine izabran je za prvog specijalizanta medicinske genetike u povijesti Republike Hrvatske.

Dr. Brlek je aktivno sudjelovao na velikom broju domaćih i međunarodnih kongresa, gdje je višestruko nagrađen za svoju znanstvenu aktivnost. Ukupno je objavio više od 50 znanstvenih radova, kongresnih priopćenja i knjiga iz područja molekularne onkologije, metaboličkih poremećaja kostiju i hrskavice, neurometaboličkih bolesti, personalizirane i regenerativne medicine te imunologije. Aktivno je sudjelovao u provedbi velikog broja znanstvenih projekata financiranih sredstvima Europske unije te Hrvatske zaklade za znanost, a trenutno obnaša dužnost voditelja tima znanstvenika Specijalne bolnice Sv. Katarina na znanstvenom projektu upotrebe rezultata cjelogenomskog sekvenciranja u svrhu nutrigenetičke analize i prevencije pretilosti u djece i odraslih. Uz klinički rad, dr. Brlek je 2023. godine izabran u naslovnog asistenta na Medicinskom i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Njegova područja interesa su medicinska genetika, genomika, molekularna onkologija, personalizirana medicina te stanična i genska terapija. Kao član Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti dio je organizacijskog odbora znanstvenog događaja „13th ISABS Conference on Applied Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translational Medicine“ koji okuplja dobitnike Nobelove nagrade i preko 500 svjetski priznatih stručnjaka iz područja genetike, forenzike i personalizirane medicine.

Naši liječnici i iskustva pacijenata

Pročitajte njihova stvarna i inspirativna iskustva!

Važnost uloge stručnjaka iz Centra za pretilost Sv. Katarine u procesu mršavljenja
Uspješni rezultati liječenja fistule uzrokovane Crohnovom bolešću - Dnevnik HRT-a
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti

Novosti

Blogovi

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba