U blogu pročitajte o ulozi genetike i nasljednih faktora u razvoju pretilosti te povezanosti između gena i načina života u oblikovanju tjelesne težine.

Pretilost je složeno stanje koje je pod utjecajem različitih čimbenika, uključujući okoliš, životne navike i genetičke faktore. Iako izbor načina života i okoliša igraju značajne uloge u debljanju i razvoju pretilosti, genetička predispozicija također ima ključnu ulogu u ovoj složenoj jednadžbi. U ovom blogu ćemo istražiti ulogu genetike i nasljednih faktora u razvoju pretilosti, istražujući najnovija istraživačka otkrića i osvjetljavajući povezanost između gena i načina života u oblikovanju tjelesne težine.

Razumijevanje genetike i pretilosti

Genetika čini značajan dio varijabilnosti u tjelesnoj težini među pojedincima. Genetika može utjecati na regulaciju tjelesne težine putem različitih mehanizama, uključujući metabolizam, regulaciju apetita, pohranu masti i potrošnju energije. Osim toga, nasljeđivanje određenih genetskih varijanti može povećati predispoziciju pojedinca za razvoj pretilosti u odnosu na druge. Međutim, važno je napomenuti da genetika nije jedini faktor koji utječe na tjelesnu težinu. Okolina, prehrambene navike, razina tjelesne aktivnosti i drugi faktori također igraju važnu ulogu u ovom kompleksnom pitanju.

Genetički faktori mogu interaktivno djelovati s okolišnim čimbenicima, poput prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti, što dodatno komplicira razumijevanje pretilosti. Na primjer, osoba s genetičkom predispozicijom za pretilost može imati veću osjetljivost na određene prehrambene sastojke ili manju efikasnost u metabolizmu, što može rezultirati bržim dobivanjem na težini u odnosu na osobu bez iste genetičke predispozicije.

Stoga je holistički pristup koji uključuje genetičke, bihevioralne i okolišne čimbenike ključan za potpuno razumijevanje pretilosti i razvoj učinkovitih strategija prevencije i liječenja. Ovo interdisciplinarno razumijevanje omogućuje personalizirane pristupe koji uzimaju u obzir individualne razlike i potrebe te omogućuju ciljanije intervencije kako bi se smanjila pretilosti i poboljšalo zdravlje populacije.

Genetske varijante povezane s pretilošću

Identificirano je mnogo genetskih varijanti koje su povezane s povećanim rizikom od pretilosti. Ove varijante mogu utjecati na gene uključene u regulaciju apetita, poput leptina i grelina, kao i gene uključene u metabolizam lipida, signalizaciju inzulina i funkciju adipocita. Određene genetičke varijacije mogu predisponirati pojedinca za skladištenje viška energije u obliku masnog tkiva, povećavajući tako rizik od pretilosti.

Razumijevanje ovih genetičkih varijacija ne samo da pruža vrijedne uvide u osnovne mehanizme pretilosti, već također otvara put za razvoj personaliziranih pristupa prevenciji i upravljanju pretilosti. Identificiranje genetskih varijanti koje su povezane s povećanim rizikom od pretilosti omogućuje ciljanije intervencije, uključujući prilagođene prehrambene planove, individualizirane programe tjelesne aktivnosti i prilagođenu terapiju lijekovima, što može poboljšati uspješnost programa mršavljenja i smanjiti incidenciju pretilosti u populaciji. Ovi personalizirani pristupi mogu rezultirati boljim zdravstvenim ishodima i smanjenjem tereta povezanog s pretilošću, kako za pojedinca tako i za društvo u cjelini.

Utjecaj povijesti obitelji

Povijest obitelji također igra značajnu ulogu u riziku od pretilosti. Osobe s obiteljskom poviješću pretilosti vjerojatnije će i same razviti pretilost, što sugerira snažnu genetičku komponentu u ovom stanju. Međutim, važno je prepoznati da genetika predstavlja samo jedan dio slagalice, a okolišni faktori poput prehrambenih navika, tjelesne aktivnosti i socioekonomskog statusa također doprinose riziku od pretilosti.

Pored genetičke predispozicije, obiteljska povijest također može utjecati na prehrambene navike, obrasce tjelesne aktivnosti i druge životne navike koje mogu povećati rizik od pretilosti. Djeca često oponašaju obrasce ponašanja svojih roditelja, uključujući prehrambene navike i razinu tjelesne aktivnosti, što može dodatno pojačati rizik od pretilosti u obiteljima s većom prevalencijom ovog stanja.

Stoga je važno da se pristup prevenciji i upravljanju pretilosti fokusira na obiteljske dinamike i načine na koje se obiteljsko okruženje može prilagoditi kako bi podržalo zdrave obrasce prehrane i tjelesne aktivnosti. Edukacija cijele obitelji o važnosti zdravih životnih navika, zajedničke aktivnosti te pružanje podrške i motivacije međusobno mogu biti ključni faktori u prevenciji pretilosti u obitelji. Osim toga, rana intervencija i praćenje djece s obiteljskom poviješću pretilosti mogu biti od vitalnog značaja za sprječavanje razvoja ovog zdravstvenog problema u kasnijem životu.

Interakcije između genetike i okoline

Odnos između genetike i pretilosti nije potpuno deterministički. Umjesto toga, uključuje složene interakcije između genetičke osjetljivosti i okolišnih faktora. Na primjer, osobe s genetičkom predispozicijom za pretilost mogu biti osjetljivije na dobivanje kilograma u okruženjima s lako dostupnom visokokaloričnom hranom i ograničenim mogućnostima za tjelesnu aktivnost. Obrnuto, osobe s niskim genetičkim rizikom možda lakše održavaju zdravu težinu čak i u okolišima koji potiču debljanje.

Važno je napomenuti da genetička predispozicija nije sudbonosna, već se može modificirati i nadjačati pozitivnim promjenama u okolini i životnim navikama. Na primjer, čak i ako osoba nosi genetske varijante povezane s povećanim rizikom od pretilosti, promjene u prehrambenim navikama i redovita tjelesna aktivnost mogu značajno smanjiti taj rizik.

Stoga je pristup prevenciji i upravljanju pretilosti najučinkovitiji kada se uzme u obzir interakcija između genetike i okoline. Edukacija o zdravim životnim navikama, promicanje pristupačnih i zdravih opcija hrane te stvaranje poticajnog okruženja za tjelesnu aktivnost ključni su koraci u suzbijanju pretilosti i promicanju općeg zdravlja. Ovi napori mogu imati značajan utjecaj na smanjenje prevalencije pretilosti i poboljšanje zdravstvenih ishoda u populaciji, bez obzira na genetičke predispozicije pojedinaca.

Zaključak

Razumijevanje uloge genetike u pretilosti ima značajne implikacije za strategije prevencije i liječenja pretilosti. Iako genetika ne može biti promijenjena, modifikacije načina života poput usvajanja zdrave prehrane, povećanja tjelesne aktivnosti i upravljanja stresom mogu pomoći u ublažavanju genetičkih faktora rizika i promoviranju upravljanja težinom. Genetika nije jedini faktor, već složena interakcija između genetičke osjetljivosti i okolišnih čimbenika, razumijevanje ovih mehanizama ključno je za uspostavljanje učinkovitih strategija prevencije i upravljanja pretilosti.

Specijalna bolnica Sv. Katarina je prepoznala problem debljine te se prilagodila individualnim potrebama pacijenta. U našem multidisciplinarnom Centru za pretilost moguće je uz personalizirani pristup te pakete usluga za liječenje pretilosti stići sigurno i zdravo do cilja. Također, moguće je napraviti nutrigenetičku analizu na temelju koje se radi personalizirana prehrana prilagođena genetičkom profilu pojedinca te se na osnovu DNA rezultata radi plan prehrane baš za vas.

Imate li pitanja ili trebate pomoć oko plana prehrane, javite nam se s povjerenjem na telefon +385 1 2867 400 ili putem e-maila info@svkatarina.hr.

Autori:

Dr. sc. Martina Linarić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, nutricionist

Petar Brlek, dr. med., specijalizant medicinske (kliničke) genetike

Pošaljite poruku: