Izbornik
Tim stručnjaka -> Prof. dr. sc. Velimir Božikov

Prof. dr. sc. Velimir Božikov

specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije

Prof. dr. sc. Velimir Božikov pridružuje se Specijalnoj bolnici Sv. Katarina kao afirmirani stručnjak u području dijabetologije i endokrinologije s 40-godišnjim kliničkim iskustvom. Umirovljeni je redoviti profesor u trajnom zvanju za predmet interna medicina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i nekadašnji ravnatelj Kliničke bolnice „Dubrava“ (1995.-2001.) te dugogodišnji predstojnik Klinike za unutarnje bolesti u istoj kliničkoj bolnici (1995.-2003. i 2005.-2012.). Dužnost državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi obavljao je od početka 2004. do travnja 2005.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1974. godine te završio specijalizaciju interne medicine. Radio je dulje od dva desetljeća u vodećoj ustanovi za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Zavodu „Vuk Vrhovac“ pod vodstvom profesora i akademika Zdenka Škrabala, svjetski poznatog i priznatog stručnjaka koji je afirmirao Hrvatski model zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolesti. Stupanj magistra znanosti stekao je 1979. godine obranivši magistarski rad pod naslovom „Somatostatin i šećerna bolest: utjecaj egzogenog somatostatina na lučenje hormona endokrine gušterače, hormona rasta i nekih metaboličkih parametara u zdravih ispitanika i u bolesnika sa šećernom bolesti zrele dobi“. Doktorsku disertaciju pod naslovom „Protivtumorski učinak somatostatina“ obranio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1981. godine, objavivši već iste te i slijedeće godine dobivene rezultate u vodećim svjetskim časopisima s visokim čimbenikom odjeka Blood, International Journal of Cancer i Diabetologia. Za svoja znanstvena istraživanja somatostatina i njegove uloge u šećernoj bolesti nagrađen je 1980. godišnjom nagradom „Vuk Vrhovac“ koja se dodjeljuje za znanstvena dostignuća u dijabetologiji. Osim somatostatina, profesor Božikov usmjerio se na istraživanje komplikacija šećerne bolesti, osobito dijabetčkog stopala, oksidacijskog stresa i kardiovaskularnih komplikacija. Stručno se usavršavao boravcima u Sveučilišnoj klinici u Beču u Austriji, Hamburgu u Njemačkoj i Lundu u Švedskoj. Godinu dana je radio u Republici Malti kao konzultant za dijabetes u okviru projekta organizacije dijabetološke zdravstvene zaštite kojeg je za Svjetsku zdravstvenu organizaciju provodio Zavod „Vuk Vrhovac“. Godine 1994. postaje ravnatelj bivše Vojne bolnice u Zagrebu sa zadaćom da je transformira i razvije u kliničku bolnicu što je uspješno proveo te nastavio ravnati Kliničkom bolnicom Dubrava. Bio je voditelj više znanstvenih projekata uključujući i više međunarodnih randomiziranih kliničkih studija.

Profesor Božikov objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih radova uključujući poglavlja u šest udžbenika među kojima su udžbenici iz Interne medicine, Patofiziologije i Dijabetičkog stopala. Uredio je hrvatsko izdanje udžbenika Klinička farmacija i terapija. Član je mnogih domaćih i međunarodnih medicinskih i akademskih društava među kojima i Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora i European Association for the Study of Diabetes (EASD). Bio je predsjednik Hrvatskog endokrinološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

Važnost uloge stručnjaka iz Centra za pretilost Sv. Katarine u procesu mršavljenja

Novosti

Blogovi

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba