Temelj liječenja pretilosti je smanjenje unosa energije hranom, tzv. redukcijska dijeta.

Pretilost je  stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu, a posljedica je nesrazmjera unosa i potrošnje energije u organizmu. Unosi se više hrane nego što je potrebno za aktivnosti i održavanje životnih funkcija. Primjerice ako dnevno unosimo samo 8 kcal više od dnevnih potreba povećat ćemo tijekom trideset godina tjelesnu masu za 10 kg. Kod prekomjernog unosa hrane kontrolni mehanizmi sprječavaju nakupljanje masti smanjujući apetit i/ili povećavajući potrošnju energije pomoću hormona leptina kojeg luče masne stanice. Leptin prolazi krvno-moždanu barijeru i smanjuje osjećaj gladi. Masne stanice bijelog masnog tkiva luče hormon adiponektin koji pojačava aktivnost inzulinskih receptora tirozin kinaze čime se ujedno pojačava osjetljivost inzulinskih receptora i time smanjuje inzulinska rezistencija. Kako je količina adiponektina u krvi obrnuto proporcionalna debljini, u debelih osoba brže dolazi do pojave inzulinske rezistencije, povećanog rizika od šećerne bolesti, nealkoholne bolesti  jetre,  povećanog rizika za srčanožilne bolesti, zaduhu kod vježbanja i poremećaje disanja u snu te zloćudnih tumora, primjerice karcinom prostate, dojke i kolorektalni karcinom. Mast je raspoređena u dva odjeljka s različitim metaboličkim karakteristikama:  potkožnom i visceralnom masnom tkivu. Abdominalna debljina karakterizirana je povećanom količinom masnog staničja koje okružuje organe u trbuhu i to je visceralna ili središnja debljina koja je povezana s metaboličkim promjenama i kroničnim bolestima. Upravo zbog toga opseg struka (OS)  točnije pokazuje visceralne komponente pretilosti nego indeks tjelesne mase (ITM). Denzitometrija može precizno analizirati ukupnu mast u tijelu i analizirati mast po regijama tijela i mineralnu koštanu gustoću.

Kako pravilno liječiti pretilost?

Temelj liječenja pretilosti je smanjenje unosa energije hranom, tzv. redukcijska dijeta. Razlikujemo dvije faze gubitka tjelesne težine tijekom mršavljenja. U prvoj se fazi mršavi brže zbog gubitka vode i soli, a u drugoj sporije jer dolazi do smanjenja metabolizma u mirovanju i prilagođavanju organizma na smanjeni energijski unos. Mi prednost dajemo uravnoteženoj nisko kalorijskoj prehrani koja se sastoji od 15% energije bjelančevinama, 30% iz masti i 55% iz ugljikohidrata. Tjelesnu aktivnost treba individualno razraditi jer pretile osobe ne mogu provoditi napornije programe, a opterećenja  treba postupno povećati jer se u netreniranih osoba pri jačim opterećenjima mogu razviti srčanožilni incidenti. Smanjenje tjelesne težine od samo 5% do 10% od početne težine smanjuje rizik od obolijevanja od niza bolesti povezanih debljinom. Cilj ne treba biti veliki gubitak tjelesne težine u kratkom razdoblju, nego postupno tijekom duljeg razdoblja. U prvoj fazi poželjno je smršaviti 2 do 4 kg mjesečno (oko 10% tjelesne težine prve pola godine).

Ukoliko uravnotežena prehrana i odgovarajuća tjelesna aktivnost  nisu dovele do zadovoljavajućeg gubitka tjelesne mase  propisuju se lijekovi za smanjenje tjelesne mase. GLP-1 agonisti (Glukagonu sličan peptid-1) uspješno smanjuju tjelesnu masu. Djelujući perifernim mehanizmima usporavaju pražnjenje želuca, što dovodi do osjećaja sitosti i smanjenja apetita, a centralnom aktivacijom receptora u mozgu djeluju na centar za sitost. Osim toga reguliraju adipogenezu i potiču  diferencijaciju adipocita što također pridonosi smanjenju tjelesne mase. Na kraju treba naglasiti da lijekovi nisu čudotvorna zamjena za promjenu načina života, već su samo pomoćno sredstvo u procesu mršavljenja i trajnog usvajanja promjena stila života i izbjegavanja pogrešnih navika.

Nakon pažljive analize rizičnih čimbenika i općeg zdravstvenog stanja naš stručni tim odabrat će metode i postaviti cilj smanjenja prekomjerne tjelesne  težine svakom bolesniku individualno. Javite nam se s povjerenjem i smršavite uz pomoć našeg tima stručnjaka.

Pošaljite poruku: