Izbornik
Centri izvrsnosti -> Dentalna medicina -> Endodoncija i restorativna stomatologija

Endodoncija i restorativna stomatologija

Liječenje zuba i zubni ispuni

Mikroorganizmi koji uslijed dugotrajnog i nesaniranog zubnog karijesa ili prethodno neuspjelog endodontskog liječenja naseljavaju unutarnji prostor zuba uzrokuju upalnu reakciju zubnog tkiva. Dugoročno preživljavanje zuba ugroženog takvom bakterijskom infekcijom ovisi o kvalitetno odrađenim koracima endodontskog liječenja, a to su: temeljita dijagnostika, izrada pristupnog kaviteta, kemo-mehanička dezinfekcija, punjenje kanala te post-endodontska opskrba zuba, idealno nadogradnjom (tzv. „štift“) i keramičkom krunicom („zubna navlaka“). Endodontsko liječenje i ozdravljenje otežavaju raznolikost i otpornost mikrobiološke flore koja izaziva bolest te složena anatomija samog zuba.

Prvi simptomi zubne upale su obično spontana bol u zubu (varira od blage do vrlo jake) te osjetljivost zuba na različite podražaje (toplo, slatko, zagriz). U drastičnim slučajevima može doći do velike otekline zubnog mesa i lica u regiji zuba, praćenog bolovima, porastom temperature. Takvu kliničku sliku potrebno je hitno liječiti. Druga mogućnost je da simptomi potpuno izostanu te da zub dugo vremena bude „miran“, no radiološka dijagnostika takvog zuba otkriva kronični upalni proces (granulom) koji se skriva u tkivu oko vrha korijena. U svakom slučaju, problematični zub je potrebno liječiti. Vlastiti zub, zdrav i saniran, uvijek je bolji od bilo kojeg implantata.

Dugotrajan i naporan postupak liječenja s upitnim ishodom (nerijetko i više mjeseci uz brojne posjete stomatologu) je uporabom moderne tehnologije i najnovijih znanja moguće skratiti na samo jedan ili dva dolaska, čime se uvelike povećava vjerojatnost potpunog ozdravljenja zuba i cijeljenja tkiva oko korijena zuba. Sam zahvat počinje s anestezijom kako pacijent ne bi osjetio bol, a potom se zub otvara i čisti iznutra posebnim mikro-instrumentima (tzv. „strojna endodoncija“), dizajniranim da izdrže velike napore u često uskim i zavijenim prostorima korijenskih kanala. Ako se ne koriste najbolji instrumenti po dobro definiranim protokolima, rizik od njihovog pucanja i kompromitiranja tijeka terapije je velik, a upravo to se nažalost često dešava u nespecijaliziranim ordinacijama gdje terapiju provodi needucirano i nedovoljno opremljeno osoblje. Samo mehaničko čišćenje zuba nije dovoljno pa se potom pristupa kemijskoj obradi korijenskih kanala posebnim otopinama, a nerijetko se koriste i dodatne tehnike, poput laserske dezinfekcije ili ultrazvučne aktivacije tekućina piezo uređajem. Završno, kanali se pune i brtve bioaktivnim cementima, a zub se restaurira. Ipak, u malom broju slučajeva, kada zub usprkos svim naporima nije moguće konzervativno izliječiti, pristupa se kirurškom odstranjivanju vrška korijena i upale koja se tamo nalazi (tzv. apikotomija). Uz uporabu modernih pomagala kao što su dentalni 3D CT, naprednih ultrazvučnih uređaja za čišćenje vrha korijena te lasera, takvi zahvati daju dobre rezultate (slika 1. i 2.). Zadnja opcija je vađenje zuba te planiranje ugradnje zubnog implantata ili zubnog mosta.

Picture92.png

Slika 1. Neuspješno liječen donji pretkutnjak. Vidljivo je kratko punjenje korijenskog kanala te veliki upalni proces (crni krug na vrhu korijena - granulom). Zub je bolan. Pacijentu je u drugoj klinici predloženo vađenje i ugradnja implantata.

Picture8.png

Slika 2. Isti zub nakon revizije endodontskog liječenja uz uporabu lasera; crni krug na vrhu korijena je nestao, a zub ima dobru prognozu.

Naš dr. Katalinić u svom radu poseban fokus stavlja na restorativnu stomatologiju i endodonciju. Posjeduje doktorat Sveučilišta u Zagrebu iz područja endodoncije (laseri u endodonciji) te brojne certifikate (R2C Ballaigues/Švicarska, WFLD 2018 München, Endo laser training Bensheim, Njemačka itd.). Objavio je više znanstvenih radova i istraživanja o liječenju zuba te se educira kod vodećih stručnjaka (dr. Martignoni, dr. Dias, prof.dr. Anić itd.). U svakodnevnom radu koristi napredne tehnike (mikroskop, strojna endodoncija, laser, ultrazvuk) kako bi svojim pacijentima omogućio maksimum konzervativne terapije.

Bijele plombe (bijeli ispuni)

Crne plombe (amalgam) stvar su prošlosti. Sastavljene su uglavnom od teških metala, nerijetko toksičnih (npr. živa i olovo). Iako su kvalitetno izrađene crne plombe mogle trajati i više od 20 godina, njihovoj primjeni u modernoj stomatologiji nema mjesta jer su razvijeni jednako kvalitetni, a pritom zdraviji materijali poput estetskih kompozitnih i staklenoionomernih ispuna te keramičkih inlay-a i onlay-a. Ako se poštuje protokol izrade, takvi ispuni mogu trajati jako dugo te pritom vratiti zubu izgubljenu funkciju. Naši doktori daju individualni savjet svakom pacijentu što je za trenutnu situaciju najbolje; mali kaviteti (karijesi) se sasvim dobro rješavaju kompozitnim, bijelim ispunima, dok je opsežne gubitke zubne strukture pametnije nadomjestiti keramičkim ispunima ili keramičkim krunicama. Npr., liječen zub nerijetko ima samo vanjsku stijenku, a sve ostalo je uklonjeno prilikom čišćenja zuba od karijesa/uklanjanja starog ispuna. Ako se takav zub ne restaurira nadogradnjom (svojevrsno ojačanje koje iznutra povezuje krunu i korijen zuba) i keramičkom krunom, vjerojatnost za iznenadan lom prilikom žvakanja tvrđe hrane je znatno veći nego kod propisno opremljenog zuba. Ušteda kojoj pacijenti često pribjegavaju izborom jednostavnog ispuna na kraju endodontskog liječenja u konačnici se pretvori u veliki trošak jer se slomljeni zub nerijetko mora izvaditi i zamijeniti implantatom.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba