Izbornik
Centri izvrsnosti -> Dentalna medicina -> Zubne krunice i mostovi

Zubne krunice i mostovi

Što je stomatološka protetika

Stomatološka protetika je grana stomatologija koja se bavi dijagnosticiranjem, planiranjem i izradom nadomjestaka za izgubljene zube, a u svrhu uspostavljanja ponovne ravnoteže estetske, fonetske, žvačne, okluzijske i psiho-socijalne funkcije stomatognatog sustava. Protetski nadomjesci podrazumijevaju ljuskice, krunice, mostove, proteze ili fiksne radove na implantatima.

Stomatološka protetika (1).jpg

Tijek zahvata

Prvo pomoću rendgenske snimke utvrđujemo stanje oralnog zdravlja, kosti te korijena zuba. Zatim doktori, u dogovoru s pacijentom, izrađuju plan terapije. Sam zahvat počinje brušenjem zuba te uzimanjem otisaka. Otisci se šalju dentalnim tehničarima na izradu krunice. Prije samog završetka zahvata odnosno trajnog cementiranja krunice, pacijent dolazi na probu oblika krunice i boje kako bismo postigli što prirodniji izgled. U svakom trenutku pacijent ima provizorne zube tako da iz naše klinike nikada ne izlazi bez zuba.

Tko je kandidat

Gubitkom prirodnih zuba, smanjuju se brojne životne funkcije poput žvakanja, govora te izgleda. Stoga je izgubljene zube potrebno nadomjestiti.

Kako bi učinili protetske nadomjeske maksimalno prirodnima i individualiziranima sve radove radimo u suradnji sa dentalnim tehničarima jer usprkos svim modernim tehnologijama koje rabimo za personalizirani pristup nužna je suradnja dentalnog tehničara i stomatologa, a „strojevi” su nam samo jedno od oruđa za postizanje dugoročne kvalitete.

Ljuskice

Preparacija zuba za izradu klasičnih keramičkih (porculanskih) ljuskica, u današnje vrijeme modernog i minimalno invazivnog pristupa estetskoj stomatologiji, zaista je minimalna i iziskuje 0,3 – 0,6 mm brušenja tvrdog zubnog tkiva.

Krunica

Krunica je fiksni protetski rad koji se izrađuje na zubu koji treba rekonstrukciju zbog nastalog oštećenja (lomovi, trošenje, liječeni zubi i promjena boje zuba) i zaštitu od daljnjeg propadanja. U izradi se koristimo CAD/CAM tehnologijom i individualizacijom od strane dentalnog tehničara jer želimo maksimalno individualizirani nadomjestak svakom pacijentu.

Razlikujemo metal keramičke krunice i potpuno keramičke krunice (cirkon keramičke krunice i litij-disilikatne krunice).

Most

Most je fiksnoprotetski rad koji nadomješta izgubljeni zub uz preparaciju (brušenje) susjednih zuba koji služe kao nosači za zub koji je potrebno nadomjestiti).

Inlay, Onlay i Overlay

Inlay, Onlay i Overlay su protetski nadomjestci za zube. Koriste se za rekonstrukciju karijesom ili traumom oštećenog zuba, slično kao i uobičajeni ispuni. Odlična su alternativa krunicama onima koji preferiraju minimalno invazivnu terapiju.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba