Izbornik
Centri izvrsnosti -> Dentalna medicina -> Zubne krunice i mostovi

Zubne krunice i mostovi

Gubitak i oštećenja prirodnih zuba uvelike utječu na kvalitetu života svake osobe, obzirom da je narušen estetski izgled, ali i zdravstvena funkcija.

Naši stomatolozi su vrhunski stručnjaci koji će Vam nakon detaljnog pregleda predložiti najefikasniju i estetski najbolju vrstu protetike te Vam pomoći da rekonstruirate svoj osmijeh i učinite svoj život zdravijim.

Posjetite nas i provjerite zašto izabrati dentalni centar Sv. Katarina:

  • oralna rehabilitacija
  • 3D printani nadomjesci
  • CAD/CAM zubne restauracije
  • bezmentalne krunice (cirkon)
  • keramičke ljuskice
  • estetska rekonstrukcija osmijeha

Što je stomatološka protetika?

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se bavi dijagnosticiranjem, planiranjem i izradom nadomjestaka izgubljenih zuba, a u svrhu uspostavljanja ponovne ravnoteže estetske, fonetske, žvačne, i psiho-socijalne funkcije žvačnog sustava. Protetski nadomjesci podrazumijevaju ljuskice, krunice, mostove, proteze ili fiksne radove na implantatima.

Priprema i opis zahvata

Stomatolog s pacijentom određuje i prolazi cijeli tijek terapije. Prije samog zahvata postavljanja protetike potrebno je prethodno izbrusiti zub, nakon čega se uzimaju precizni otisci zuba te se po potrebi izrađuje privremena krunica. Ubrzo nakon toga, već prilikom sljedećeg posjeta stomatologu, radi se proba, a ukoliko sve odgovara protetika se postavlja na zub te se u potpunosti prilagođava pacijentu.

Zubna krunica i vrste

Krunica je fiksni protetski rad koji se izrađuje na zubu koji treba rekonstrukciju zbog nastalog oštećenja (lomovi, trošenje, liječeni zubi i promjena boje zuba) i zaštitu od daljnjeg propadanja. U izradi se koristimo CAD/CAM tehnologijom i individualizacijom od strane dentalnog tehničara jer želimo maksimalno individualizirati nadomjestak svakom pacijentu.

Vrste zubnih krunica

  1. Akrilatna (kompozitna) – koriste se samo kao privremeno rješenje dok se čeka izrada konačne krunice
  2. Metal keramička – krunice od metalne osnove presvučene keramikom
  3. Bezmetalna - čisto keramička zubna krunica
  4. Cirkon keramičke krunice – vrsta potpuno keramičkih krunica od cirkonske osnove presvučene keramikom ili iz jednog bloka najnovijom CAD/CAM tehnologijom

CAD/CAM i 3D printing

Za razliku od velikih pogona koji zbog uštede otvaraju vlastite zubne laboratorije, zapošljavaju neiskusnu i nestručnu radnu snagu te potom samostalno rade sve vrste nadomjestaka, mi vjerujemo u individualizirani pristup. Protetske radove prepuštamo iskusnim, specijaliziranim suradnicima – dentalnim tehničarima. Iako je takav pristup skuplji i kompleksniji, ekskluzivni partnerski dentalni laboratoriji u Zagrebu osiguravaju nam brzinu i preciznost radova uz maksimalnu individualizaciju estetike i visoku kvalitetu (garancija na svaki rad).

Keramičke ljuskice

Keramičke ljuskice (veeners) su dio minimalno invazivne estetske stomatologije. To su ultra-tanki keramički laminati koji se izrađuju u visoko specijaliziranim zubnim laboratorijima. Cementiraju se na prednju plohu minimalno brušenih (dijamantno poliranje prednje stijenke) ili čak nimalo brušenih zuba (non-prep ljuskice). Ljuskicama je moguće promijeniti oblik i boju zuba te dobiti savršen osmijeh. Za izradu ljuskica zubi moraju biti zdravi i pravilno položeni. Kod većih ispuna ili oštećenja zuba te kod nepravilno položenih zuba, ljuskice nisu indikacija – preporuka je izraditi pune keramičke krunice.

Više o keramičkim ljuskicama i „hollywoodskom osmijehu“ pročitajte u blogu.

Mostovi

Most je fiksnoprotetski rad koji nadomješta izgubljeni zub uz preparaciju (brušenje) susjednih zuba koji služe kao nosači za zub koji je potrebno nadomjestiti).

Inlay, Onlay i Overlay

Inlay, Onlay i Overlay su protetski nadomjestci za zube. Koriste se za rekonstrukciju karijesom ili traumom oštećenog zuba, slično kao i uobičajeni ispuni. Odlična su alternativa krunicama onima koji preferiraju minimalno invazivnu terapiju.

Tko je kandidat za protetske nadomjestke

Gubitkom prirodnih zuba, smanjuju se brojne životne funkcije poput žvakanja, govora te izgleda. Stoga je izgubljene zube potrebno nadomjestiti.

Kako bi učinili protetske nadomjestke maksimalno prirodnima i individualiziranima sve radove radimo u suradnji sa dentalnim tehničarima jer usprkos svim modernim tehnologijama koje rabimo za personalizirani pristup nužna je suradnja dentalnog tehničara i stomatologa, a „strojevi” su nam samo jedno od oruđa za postizanje dugoročne kvalitete.

Javite nam se s povjerenjem i dogovorite pregled na kojem će Vam naši stručnjaci preporučiti najbolju individualiziranu terapiju.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba