Izbornik
Centri izvrsnosti -> Dentalna medicina -> Zubni implantati

Zubni implantati

Što je dentalni implantat

Dentalni implantati nadomještaju zube koji nedostaju. Implantat igra ulogu korijena zuba povezujući se s kosti (oseointegracija). Postaje trajni dio žvačnog sustava nakon postave krunice te pacijent ima osjećaj kao da ponovno ima svoje zube. U našoj ordinaciji radimo sa Straumann sustavom dentalnih implantata koji jamči kvalitetu i dugotrajnost te je najduže na tržištu i znanstveno je jedan od najbolje istaženih sustava.

Tko je kandidat

Što kada Vam nedostaje jedan ili više zubi? Preduvjet za ugradnju implantata je zdravo zubno meso i održavanje zadovoljavajuće oralne higijene te odsutstvo sistemskih oboljenja koja uvjetuju primjenu lijekova čija primjena onemogućuje ugradnju dentalnih implantata je idealan kandidat za ugradnju zubnih implantata.

Prvi korak ugradnje dentalnih implantata je izraditi individualni plan terapije, za koji nam je potreban ortopan te najčešće i CBCT regije u koju se ugrađuje implantat.

Tijek zahvata

Sam postupak ugradnje dentalnih implantata traje pola sata, radi se u lokalnoj anesteziji i oporavak pacijenta nakon operacije je brz. Postupak cijeljenja i povezivanja implantata s kosti traje od 6 do 12 tjedana, a nakon toga slijedi izrada krunica na implantatu.

U opskrbi implantata primjenjujemo najsuvremenije principe koji osiguravaju dugoročnu stabilnost kosti i mekih tkiva.

Dentalni implantati zahtijevaju jednaku brigu o higijeni kao i zubi. Vrlo je bitno redovno četkati zube, čistiti koncem i interdentalnim četkicama međuzubne prostore, ispirati usnu šupljinu antibakterijskim vodicama, te ići na redovne kontrole stomatologu kako se ne bi javila upala oko implantata-periimplantitis, koja rezultira gubitkom implantata.

All on 4 i all on 6

"All on four” označava četiri implantata, dok “all on six” označava šest implantata koji nose niz od 10 do 14 zuba, te nadomještaju zube u bezubog pacijenta.
Radi se o fiksnom protetskom nadomjestku (most na implantatima) koji ima ulogu rehabilitacije žvačnog sustava. Prednost ovog sustava je imedijatno opterećenje implantata, što znači da kroz 24 sata pacijent koji je bio bezub dobiva privremene zube, koji se nakon šest mjeseci zamjene trajnim zubima. Bitno je napomenuti da navedni tip implanto-protetskog rješenja nije „zlatni standard za sve pacijente” kako se marketniški prikazuje i zahtjeva detaljan probir kandidata stoga ne nudimo „svima i za sve” nego tek nakon detaljne analize vašeg problema.

Implantati u estetskoj zoni – naša specijalnost

U modernoj stomatologiji temeljni zahtjev su želje i očekivanja pacijenta. Više nije prihvatljivo osigurati pacijentima samo funkcionalne stomatološke nadomjestke.
Zapravo, u posljednjem desetljeću sve je toliko snažno usmjereno na postizanje estetski ugodnih rezultata da su razvijene metode bodovanja i „bijele“ i „ružičaste“ estetike na temelju kojih se mogu mjeriti naši klinički ishodi.
Isti zahtjevi su postavljeni za implanto-protetske radove u estetskoj zoni (prednji zubi gornje i donje čeljusti). Tako se s vremenom razvilo posebno područje u dentalnoj implantologiji koje se bavi estetskim rekonstrukcijama u prednjoj regiji čeljusti koje objedinjuje znanstvene spoznaje iz tih polja oralne kirurgije, parodontologije i stomatološke protetike. Zbog svoje zahtjevnosti i multidiscipliniranosti rehabilitacije u estetskoj zoni su relativno dugotrajne i skupe. Tako da ako trebate dentalni implantat za zamjenu prednjih zuba, a netko vam prezentira to kao jednostavno, brzo i relativno jeftino potreban je određeni oprez.

PROTOKOL IMPLANTO-PROTETSKE REHABILITACIJE ESTETSKE ZONE DENTAL CENTRA SV. KATARINA

  1. Procjena početnog stanja – tu procjenjujemo i analiziramo: kvalitetu (biotip) zubnog mesa, izgled (morfologiju) prednjih zuba, stanje koštane podloge (CBCT), zagriz, fotografiramo vaš osmijeh i zube i radimo digitalni dizajn osmjeha (tzv. DSD) te Vam dajemo procjenu zahtjevnosti i trajanja potrebnih zahvata
  2. Ugradnja implantata – tada se, ovisno o planu zahvata, radi i privremena (imedijatna) krunica na implantatu koja ima cilj zadržavanja i modeliranja zubnog mesa oko implantata do završetka perioda potpunog zarastanja implantata (oseointegracija). Ako je potrebno tada se radi i operacija podebljavanja zubnog mesa vezivno-tkivnim presatkom ako je prethodnom analizom utvrđena potreba za istim.
  3. Nakon završene oseointegracije (spajanja implantata i kosti) pristupa se izradi privremenih krunica, odnosno prilagodbi krunica kojima je cilj adaptacija mekih tkiva (zubno meso) oko implantata i susjednih zuba/implantata – taj proces je individualan i traje u prosjeku dodatna 3-4 mj.
  4. Izrada definitivne krunice na implantatu gdje se inzistira na izboru materijala koji su pokazali znanstveno najpostojanije rezultate u pogledu očuvanja kosti, ali još bitnije mekih tkiva (tzv. „zero bone loss concepts“).

Kao što je vidljivo i u ovako sažetom prikazu, uspješna rehabilitacija dentalnim implantatima nije laka, brza niti jeftina stoga zahtjeva visoku stručnost stomatologa, ali i suradnju pacijenata kako bi se ostvarila sva pacijentova očekivanja i postigla harmonija „umjetnog zuba“ s preostalim prirodnim zubima.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba