Izbornik
Centri izvrsnosti -> Urologija -> Kako izgleda i što mogu očekivati od urološkog pregleda?

Kako izgleda i što mogu očekivati od urološkog pregleda?

Ako prvi puta dolazite na pregled urologa, prije samog pregleda urolog će uzeti vašu anamnezu. To znači da trebate ispuniti obrazac s osobnim podacima i poviješću bolesti. Na samom početku pregleda, liječnik će vas pitati o vašem općem zdravstvenom stanju, sve o vašim tegobama i simptomima, njihovom trajanju i težini, kao i o eventualnim prethodnim bolestima, operacijama ili lijekovima koje koristite. Prilikom odgovaranja na pitanja urologa budite iskreni i nemojte se ustručavati sami postavljati pitanja.

Anamneza i povijest bolesti.jpg

Nakon razgovora s liječnikom slijedi fizikalni dio pregleda koji može uključivati pregled i palpaciju abdomena, genitalija i rektuma, a kod muškaraca urološki pregled često uključuje i digitorektalni pregled. Tim  se pregledom kod muškaraca procjenjuje veličina i konzistencija prostate u svrhu utvrđivanja prisutnosti bilo kakvih nepravilnosti ili uvećanja prostate, a provodi se umetanjem podmazanog prsta u rukavici u rektum. Uz to se nerijetko radi i ultrazvuk urotrakta kako bi se dijagnosticirala i druga određena oboljenja. U svrhu dobivanja šire, sveobuhvatnije slike funkcioniranja mokraćnog sustava, specijalist urolog može zatražiti da napravite i niz krvnih pretraga ili testove urina.

Potom urolog temelju razgovora s pacijentom i fizikalnog pregleda donosi zaključak i po potrebi vas upućuje na dodatne pretrage ili dijagnostiku. To mogu biti razni laboratorijski testovi, urinokultura, brisevi, slikovne pretrage poput ultrazvuka (UZV), color dopplera (CD), rendgena (RTG), magnetske rezonancije (MR), kompjutorizirane tomografije (CT), cistoskopije, biopsije itd. Ove dodatne pretrage rade se kako bi pomogle urologu u postavljanju što točnije i ispravnije dijagnoze te u planiranju pravovremenog i adekvatnog liječenja.

Kada obavite sve potrebne pretrage i liječnik prikupi sve potrebne informacije, postavlja se konačna dijagnoza. Specijalist urolog objasnit će vam svoje zaključke, što postavljena dijagnoza znači za vas te vam predložiti plan liječenja. Liječenje može značiti samo praćenje postojećeg stanja ili savjetovanje o preventivnim mjerama koje možete poduzeti za očuvanje urogenitalnog zdravlja, davanje uputa za promjenu životnog stila, propisivanje lijekova, savjetovanje s drugim specijalistima, a ponekad može uključivati i urološke intervencije te kirurške zahvate.

Svakako je važno napomenuti da je pregled urologa, iako ponekad pomalo neugodan, vrlo siguran te se obavlja s pažnjom i poštovanjem uz individualan pristup svakom pacijentu.

Urološki pregled pacijenta.jpg

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba