Izbornik
Centri izvrsnosti -> Urologija -> Kako se pripremiti za urološki pregled?

Kako se pripremiti za urološki pregled?

Priprema za pregled urologa može varirati ovisno o tegobama koje imate, uputama liječnika i specifičnim zahtjevima oko samog pregleda. No, u pravilu, za urološki pregled nije potrebna nikakva posebna priprema.

Ipak, kako biste si olakšali cijelu situaciju te došli čim spremniji i opušteniji na urološki pregled, savjetujemo da slijedite sljedećih par koraka za pripremu:

  • Pripremite medicinsku dokumentaciju

Pripremite svu postojeću, relevantnu medicinsku dokumentaciju i povijest bolesti prije posjeta urologu. To može uključivati rezultate prethodno provedenih laboratorijskih ili drugih pretraga, popis lijekove koje koristite itd. Također, razmislite o obiteljskog anamnezi uroloških tegoba (npr. problemi s mokraćnim mjehurom ili bolestima bubrega, rak prostate u obitelji itd.)

  • Pripremite popis simptoma, pitanja i nedoumica

Zapišite si sve simptome koje ste primijetili kod sebe vezane uz zdravlje vašeg urogenitalnog sustava, od kada ste primijetili da imate simptome i koliko dugo oni traju, kao i sve druge specifičnosti za koje smatrate da je važno spomenuti liječniku. Osim navedenog, napravite i popis potencijalnih pitanja koja imate, a na koje biste voljeli dobiti odgovor specijaliste, kako biste bili sigurni da ćete s urološkog pregleda otići bez ikakvih nedoumica i strahova.

  • Pripremite se mentalno za pregled

Urološki pregled može biti neugodan za neke ljude, no važno se što bolje pripremiti za pregled kako biste na isti došli čim opušteniji i smireniji. Proučite unaprijed kako pregled urologa izgleda, što sve uključuje i što možete očekivati od urološkog pregleda, pripremite sve što posjedujete od relevantne medicinske dokumentacije, kao i pitanja za liječnika. Što se bolje pripremite prije pregleda, to ćete biti opušteniji kada dođe vrijeme za pregled. Ako i dalje osjećate strah i nelagodu ili imate pitanja, prije početka samog pregleda slobodno razgovarajte s liječnikom i komunicirajte mu svoje strahove. To vam može pomoći da se tijekom fizikalnog pregleda osjećate što ugodnije.

  • Pripremite se za fizikalni pregled

Budući da će vjerojatno biti potrebno da urolog obavi fizikalni pregled, ovisno o kojem se stanju i kakvim tegobama radi, budite svjesni da je to standardni dio urološkog pregleda te obucite udobnu odjeću i obuću koja se lako skida i oblači.

  • Obavite osnovnu higijenu prije samog pregleda

Preporučljivo je obaviti osnovnu higijenu prije urološkog pregleda, uključujući pranje urogenitalnog područja. No, nemojte na navedeno područje nakon pranja nanositi losione ili pudere kako ne biste otežali pregled.

  • Budite otvoreni za komunikaciju s liječnikom

Za kraj, budite spremni za komunikaciju s liječnikom i medicinskim osobljem. Otvoreno komunicirajte liječniku sve što vaš brine ili čega vas je strah te bez ustručavanja postavljajte liječniku pitanja kako biste dobili odgovore na sve što vas zanima. Isto tako, budite iskreni prilikom odgovaranja na pitanja koja će vama postaviti urolog, a kako biste dobili ispravnu dijagnozu i kako bi vam liječnik mogao pomoći. Također, ako u bilo kojem trenutku fizikalnog pregleda osjetite nelagodu ili bol, odmah o tome obavijestite liječnika.

Ako mislite da su vam potrebne specifične smjernice za pripremu prije pregleda kod urologa, preporučujemo da kontaktirate naše medicinsko osoblje na broj telefona 01 2867 400 ili putem emaila: info@svkatarina.hr te zatražite dodatne upute.

Otvorena komunikacija pacijenta i urologa.jpg

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba