CT abdomena i zdjelice je postao sinonim za preciznu i neophodnu dijagnostiku te se razvio u nezamjenjiv alat u dijagnostici medicinskih stanja trbušne regije.

U svijetu medicinske dijagnostike, tehnologija ima moć razotkrivanja tajni ljudskog tijela. Među tim naprednim alatima, kompjutorizirana tomografija (CT) zauzima posebno važno mjesto. U Specijalnoj bolnica Sv. Katarina dostupan je jedinstveni CT uređaj s inovativnim korisničkim sučeljem, koje pokreće umjetna inteligencija. Ona kombinira podatke o pacijentu (uključujući spol, visinu, težinu i dob) i prikuplja podatke relevantne za skeniranje kao što su otkucaji srca ili mogućnosti zadržavanja daha, kako bi se prilagodio protokol skeniranja specifičan za pojedinca .

Dok se njegova upotreba proteže na mnoge dijelove tijela, u blogu pročitajte zašto je CT abdomena i zdjelice postao sinonim za preciznu i neophodnu dijagnostiku.

Zašto CT abdomena i zdjelice? 

Kompjutorizirana tomografija ili popularno nazvana CT, je sofisticirana tehnika slikanja koja koristi rendgenske zrake i računalnu obradu slika kako bi stvorila detaljne presjeke unutrašnjosti tijela. Kombinirajući rendgenske zrake sa sofisticiranim računalnim algoritmima, CT omogućuje liječnicima da jasno vide strukture poput kostiju, organa i krvnih žila.

Kada je riječ o dijagnostici trbušne regije, CT je nezamjenjiv alat. Od identifikacije tumora do detekcije upalnih procesa, CT omogućuje precizno mapiranje anatomskih struktura i promjena u njima.

CT abdomena i zdjelice pruži jasne, detaljne slike unutarnjih organa te omogućuje liječnicima da brzo postave točne dijagnoze i započnu odgovarajući tretman. U svim tim slučajevima, CT abdomena i zdjelice pruža precizne i detaljne slike unutarnjih struktura, što pomaže liječnicima u donošenju odluka o dijagnozi, planiranju liječenja i praćenju pacijenata.

Uzimajući sve u obzir, možemo zaključiti da je CT revolucionirao način na koji medicina razumije i liječi bolesti trbuha i zdjelice.

Kada je CT abdomena i zdjelice neophodan? 

Kandidati za CT abdomena i zdjelice su pacijenti koji imaju simptome i medicinsku indikaciju koja zahtijeva detaljan pregled trbušne regije, odnosno na CT pregled se uvijek dolazi s određenom preporukom specijaliste. To mogu biti pacijenti koji se žale na bolove u trbuhu, promjene u probavnom sustavu, krvarenje iz probavnog trakta, neobjašnjivi gubitak težine ili druge abnormalnosti. Osim toga, pacijenti koji su podvrgnuti operacijama, imaju povijest tumora ili imaju predispoziciju za određene medicinske probleme također mogu biti kandidati za CT abdomena i zdjelice radi praćenja ili rane detekcije komplikacija. Važno je naglasiti da odgovor na ovo pitanje ovisi o specifičnim okolnostima svakog pojedinog slučaja.

Kada postoji sumnja na prisutnost tumora u organima trbušne regije (poput jetre, bubrega, gušterače, slezene, crijeva) ili u zdjeličnim organima (poput maternice, jajnika, prostate), CT može pružiti detaljne informacije o veličini, obliku, lokalizaciji i eventualnom širenju tumora.

Kod bolesti koje uzrokuju upalu u trbušnoj regiji ili zdjelici, poput upalnih bolesti crijeva (npr. Crohnova bolest), divertikulitisa ili upale slijepog crijeva, CT može pomoći u identifikaciji upalnih promjena, procjeni njihove ozbiljnosti i određivanju optimalnog terapijskog pristupa.

Kod pacijenata s poznatim medicinskim stanjima kao što su rak ili kronične bolesti, CT se redovito koristi za praćenje napretka bolesti, evaluaciju odgovora na terapiju i identifikaciju mogućih komplikacija ili recidiva.

Kada pacijent ima nejasne simptome kao što su bolovi u trbuhu, probavni problemi, krvarenje ili neobjašnjivi gubitak težine, CT može pomoći u postavljanju dijagnoze identificiranjem uzroka tih simptoma.

Ponekad je kod pregleda potrebno aplicirati kontrastno sredstvo. Liječnici donose odluku o korištenju kontrasta na temelju mnogih faktora, uključujući kliničke simptome pacijenta, povijest bolesti, prethodne dijagnostičke nalaze i ciljeve pregleda. U nekim slučajevima, CT bez kontrasta može biti dovoljan za dobivanje potrebnih informacija. Međutim, u određenim situacijama, dodavanje kontrasta može biti od vitalne važnosti za precizniju dijagnozu i planiranje tretmana.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina CT uređaj uz pomoć AI Care dose funkcije i posebnog Sn filtera značajno smanjuju dozu zračenja za naše pacijente – tkz. Low dose funkcija. Također, pouzdana tehnološka rješenja poput FLASH, ZeeFree i Dual Energy tehnologije te stalna edukacija osoblja upotpunjuju medicinsku skrb i naprednu dijagnostiku za naše pacijente.

Možemo zaključiti da je CT abdomena i zdjelice ključan dijagnostički alati koji pomaže  liječnicima u postavljanju točnih dijagnoza i pružanju adekvatnog liječenja pacijentima s različitim medicinskim stanjima.

Ako vas liječnik upućuje na  CT  abdomena i zdjelice, ne odgađajte pregled i naručite se već danas. Pravovremena reakcija može biti ključna za vaše zdravstveno stanje i kvalitetu života!

Pošaljite poruku: