Ključni koraci za uspješne rezultate uključuju individualiziran pristup, stručnost te kontinuiranu procjenu i prilagodbu terapije prema potrebama pacijenta.

Donosimo ključne savjete i smjernice koje će vam pomoći da uspješno prođete proces fizikalne terapije.

Savladavanje straha i nesigurnosti 

Kada se suočavaju s fizikalnom terapijom, pacijenti mogu osjećati strah zbog neizvjesnog ishoda ili zbog samog procesa terapije. Međutim, važno je shvatiti da je ovo normalna reakcija te da postoji niz strategija koje mogu pomoći u savladavanju ovih izazova.

Jedan od načina prevladavanja straha i nesigurnosti je educiranje. Edukacija o procesu terapije, očekivanjima i mogućim rezultatima može pomoći pacijentima da se osjećaju sigurnije. Informirani pacijenti često se osjećaju manje nesigurno i bolje pripremljeno za ono što ih čeka tijekom terapije.

Kako maksimizirati rezultate preoperativne i postoperativne rehabilitacije? 

Postoji niz niz koraka koje možete poduzeti kako biste osigurali da ste spremni da proces terapije prođe uspješno i s najboljim rezultatima.

  • Fizička priprema: Redovito vježbanje koje se fokusira na jačanje mišića, poboljšanje ravnoteže i fleksibilnosti te povećanje izdržljivosti može vam pomoći da se osjećate snažnije i spremnije za terapijske aktivnosti.
  • Pravilna prehrana: Osigurajte da vaša prehrana obiluje nutritivno bogatim namirnicama poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina kako biste podržali zdravlje mišića, kostiju i tkiva tijekom terapije.
  • Dovoljno sna: Pokušajte osigurati barem 7-9 sati sna svake noći kako biste se osjećali dovoljno odmorni za terapijske aktivnosti sljedećeg dana.
  • Mentalna priprema: Pozitivan stav, vizualizacija uspjeha i razvijanje strategija za suočavanje s izazovima mogu vam pomoći da se osjećate samopouzdano i motivirano tijekom terapije.
  • Smanjenje stresa: Pronađite tehnike koje vam pomažu u smanjenju stresa, poput vježbi disanja, šetnje u prirodi ili hobija koji vas opuštaju.

Podrška 

Podrška fizioterapeuta koji vas vodi igra ključnu ulogu u cjelokupnom procesu oporavka pacijenta. Otvorenost fizioterapeuta za sva pitanja i brige pacijenata stvara atmosferu suradnje i osnažuje pacijenta da aktivno sudjeluje u svom oporavku.

Osim podrške fizioterapeuta, podrška obitelji i prijatelja također igra važnu ulogu u procesu oporavka. Emocionalna podrška, razumijevanje i ohrabrivanje bliskih osoba mogu imati značajan utjecaj na mentalno zdravlje pacijenta i njegovu motivaciju za oporavkom.

Fizikalna terapija ima značajan utjecaj na poboljšanje kvalitete života, a pridržavanje smjernica fizioterapeuta igra ključnu ulogu u postizanju tog cilja.

U našem Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju možete očekivati individualiziran pristup pacijentu, vrhunski tim iskusnih liječnika i fizioterapeuta, najmodernije uređaje i metode fizikalne terapije i rehabilitacije. Program rehabilitacije prilagođava se individualno ovisno o samoj bolesti i oštećenju, odnosno operativnom zahvatu te osobnim potrebama bolesnika s ciljem što bržeg povratka u svakodnevne životne aktivnosti. Ako imate pitanje ili trebate savjet, javite nam se s povjerenjem.

Pošaljite poruku: