Rinoplastika je jedan od najčešćih estetskih kirurških zahvata.

Rinoplastika, odnosno plastična operacija nosa, može biti značajna promjena u životu osobe koja se odluči na taj korak. Bilo da se radi o korekciji estetskih nedostataka ili problema s disanjem, oporavak nakon rinoplastike je važan dio postupka koji zahtijeva pažnju i strpljenje. U ovom blogu, istražit ćemo koliko dugo traje oporavak nakon rinoplastike te što možete očekivati u različitim fazama oporavka.

Prvih nekoliko dana nakon operacije nosa može biti najzahtjevnije razdoblje u oporavku. Obično se u prvih 24-48 sati nakon operacije osjeti bol i nelagoda u nosu, a može se javiti i oteklina i modrice oko očiju i nosa. Moguće je da ćete osjetiti suhoću u nosu i imati problema s disanjem kroz nos zbog začepljenih sinusa. Tijekom ovog razdoblja bit će vam potrebna odgovarajuća njega i odmor kako biste se što brže oporavili.

Nakon prvih nekoliko dana, oticanje i modrice će postupno početi nestajati, iako može potrajati nekoliko tjedana ili čak mjeseci da potpuno nestanu. Možete očekivati da ćete imati otečen nos i područje oko nosa tijekom prvih tjedana nakon operacije. Nosna šupljina također može biti osjetljiva na dodir i može se osjećati začepljeno. Tijekom ovog razdoblja bit će vam potrebno izbjegavati bilo kakve aktivnosti koje bi mogle oštetiti nos, kao što su sportske aktivnosti ili udarci u nos.

Nakon otprilike tjedan dana, moguće je vraćanje na normalne svakodnevne aktivnosti, ali još uvijek ćete trebati izbjegavati aktivnosti koje bi mogle dovesti do ozljede nosa. Možda ćete morati nositi posebne splintove ili gips na nosu nekoliko tjedana kako biste podržali i zaštitili novi oblik nosa. Tijekom ovog razdoblja, vaš će kirurg pratiti vaše stanje i davati vam upute o njezi nosa, kao što su redovito čišćenje nosa i primjena posebnih masti ili kapi za nos.

Nakon prvih nekoliko tjedana, oteklina i modrice će se smanjivati, a vaš nos će se početi oblikovati prema konačnom rezultatu. Međutim, potpuni oporavak nakon rinoplastike može potrajati i nekoliko mjeseci.

Zaključak

Oporavak nakon rinoplastike ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vrstu operacije, individualne karakteristike pacijenta i kako pažljivo slijedite upute liječnika. Iako može biti dugotrajna, isplati se strpljivo ići kroz taj proces kako bi se postigao konačni cilj – poboljšanje funkcije i/ili estetike nosa.

Javite nam se s povjerenjem i dogovorite termin pregleda na kojem ćete dobiti sve potrebne informacije i odgovore na pitanja o navedenom zahvatu, oporavku nakon zahvata , kao i savjete za brži i lakši oporavak.  

Pošaljite poruku: