Trpite bolove u vratu i leđima te ste ograničeni u obavljanju određenih aktivnosti? Riješite se funkcionalnih tegoba i poboljšajte kvalitetu svog života.

O smanjenju grudi

Smanjenje grudi, poznato i kao redukcija dojki, je kirurški zahvat koji je sve popularniji među ženama diljem svijeta. Navedeni zahvat podrazumijevanje uklanjanje veće količine tkiva, kao i eventualnog viška kože dojki, što dovodi do smanjenja njihova volumena i težine. Time se dobivaju manje i lakše grudi ljepšeg oblika, proporcionalne s ostatkom tijela, koje ženu ne ograničavaju u obavljanju fizičkih aktivnosti i ne narušavaju kvalitetu njezinog života.

Kada i zašto se radi smanjenje grudi?

Riječ je o zahvatu koji se izvodi iz estetskih, ali ipak puno češće iz funkcionalnih i zdravstvenih razloga, pogotovo u usporedbi s drugim zahvatima u području grudi, poput povećanja grudi, koji se pak najčešće radi iz estetskih razloga.

Naime, osobe s velikim grudima često trpe bolove u vratu, ramenima i leđima, osjećaju pritisak prilikom disanja, ograničene su u obavljanju fizičkih aktivnosti i ne mogu se baviti sportom, otežano se kreću, pogrbljenog su stava i imaju upalu kože ispod grudi. Najviše pritom trpi vratna i grudna kralježnica, dok preveliko opterećenje kralježnice može dovesti i do nastanka osteoporoze. Ipak, i estetski čimbenici imaju veliku ulogu, jer se ženama s velikim grudima naramenice grudnjaka urezuju u kožu, osjećaju nelagodu prilikom skidanja u kupaći kostim, a i općenito im je teško pronaći odgovarajuću veličinu odjeće. Sve su to razlozi zbog kojih se žene sve više odlučuju na operaciju smanjenja grudi.

Uz operaciju smanjenja grudi, često se istovremeno radi i zahvat podizanja grudi kojom se one dodatno učvršćuju, kao i podizanje te korekcija/smanjenje bradavica.

Tko su kandidati za smanjenje grudi?

Kandidati za smanjenje grudi obično su žene koje imaju prevelike grudi u odnosu na svoju tjelesnu građu te pate od fizičkih, funkcionalnih, estetskih ili emocionalnih problema uzrokovanih tim stanjem.

Dakle, kandidati su za smanjenje grudi su zdrave žene koje zbog veličine grudi imaju:

  • kronične bolove u vratu, ramenima i leđima
  • poteškoće tijekom obavljanja fizičkih aktivnosti, poput bavljenja sportom ili tjelovježbe
  • nelagodu tijekom spavanja
  • pritisak prilikom disanja
  • iritacije, osipe i infekcije kože na području ispod grudi
  • poteškoće pri kupnji odgovarajućeg grudnjaka i odjeće
  • tragove urezivanja od naramenica grudnjaka
  • problem sa samopouzdanjem zbog izgleda i veličine svojih grudi, tj. zbog nezadovoljstva vlastitim izgledom

Cilj je postizanje idealne veličine grudi koja neće izazivati neugodne posljedice po zdravlje, a i estetski će biti privlačnija zbog usklađenosti s proporcijama tijela.

Prvi korak su svakako konzultacije s kirurgom kako bi se utvrdilo je li žena kandidat za operaciju smanjenja grudi. Važno je da pacijentica na konzultacijama s kirurgom otvoreno razgovara o svojim očekivanja, a kirurg će na temelju problematike i želja pacijentice ponuditi nabolje moguće rješenje kako bi ona bila zadovoljna s rezultatom. Pritom je bitno imati realna očekivanja i razumjeti sve aspekte zahvata prije donošenja odluke o istom.

Izbor vrste operacije za smanjenje grudi ovisi o više čimbenika, kao što su veličina grudi, dob i građa pacijentice, željena veličina grudi nakon smanjenja te želja za dojenjem u eventualnim trudnoćama nakon smanjenja. Za vrijeme pregleda i konzultacija kirurg će predočiti detalje i prednosti svake od mogućih metoda te zajedno s pacijenticom odabrati najprimjereniju metodu.

Kada je pravo vrijeme za smanjenje grudi i kakve rezultate možete očekivati nakon zahvata?

Iako se smanjenje grudi može napraviti u bilo kojoj dobi, preporuka je da se s ovim zahvatom pričeka dok se grudi u potpunosti ne razviju.

Trajniji rezultati mogu se očekivati kod onih žena koje više ne planiraju trudnoću, budući da se tijekom trudnoće i dojenja volumen grudi prirodno povećava i njihov oblik se mijenja, čime se može promijeniti rezultat operacije. Izuzev navedenog, rezultati su uglavnom trajni, a minimalne promjene u veličini grudi nakon operacije mogu se očekivati samo kod značajne promjene tjelesne težine ili zbog prirodnih procesa starenja i gravitacije, što je slučaj sa svim grudima.

S funkcionalne strane, operacijom smanjenja grudi žene će se riješiti kroničnih bolova, osjećaja nelagode i infekcija kože ispod grudi, pravilnije će se držati te će se moći baviti fizičkim aktivnostima bez ikakvih problema. Estetski, smanjenje grudi pomoći će u postizanju proporcionalnijeg izgleda tijela i ljepšeg oblika grudi, kao i lakšeg pronalaženja odjeće koja se više neće urezivati u kožu, čime se samopouzdanje pacijentica može značajno poboljšati. Ukratko, uspješno smanjenje grudi smanjit će fizičke probleme i popraviti vašu sliku o sebi. 

Zaključak

Smanjenje grudi je funkcionalno i estetski vrlo učinkovit i koristan zahvat za žene koje imaju poteškoće zbog prevelikih grudi. Žene koje se odluče na ovaj zahvat postići će bolji i ljepši izgled svojih grudi uz olakšavanje svih zdravstvenih tegoba koje prevelike grudi uzrokuju. Ne treba zanemariti niti činjenicu da se uklanjanjem velikog dijela žljezdanog tkiva dojki znatno smanjuje i rizik za razvoj zloćudnih bolesti u budućnosti. Zapravo, riječ je o jednoj od operacija u estetskoj kirurgiji kojom su žene najviše zadovoljne. Ipak, važno je pažljivo razmotriti sve aspekte operacije prije donošenja odluke o istoj, razgovarati s kvalificiranim kirurgom te imati realna očekivanja kako bi se postiglo najbolje moguće iskustvo i željeni rezultati.

U Sv. Katarini njegujemo individualan pristup prema svakoj pacijentici, a u obzir uzimamo veličinu, oblik i izgled grudi, sve tegobe koje vam one uzrokuju, kao i Vaša očekivanja, želje i ciljeve. Obratite se s povjerenjem u ambulantu našeg stručnog i iskusnog prof. dr. sc. Krešimira Bulića, specijalista opće kirurgije, subspecijalista plastične, estetske i rekonstrukcijske kirurgije na email info@svkatarina.hr ili na broj telefona +385 1 2867 400 i poboljšajte kvalitetu svog života!


Pošaljite poruku: