Denzitometrija je zlatni standard u dijagnosticiranju osteoporoze i procjeni rizika od prijeloma.

Denzitometrija, poznata i kao dual-energy X-ray absorptiometry (DXA ili DEXA) je metoda koja se koristi za mjerenje gustoće kostiju. Ova tehnika je postala zlatni standard u dijagnosticiranju osteoporoze i procjeni rizika od prijeloma.

Prednosti denzitometrije 

 • visoka preciznost i točnost

Denzitometrija omogućuje vrlo precizno mjerenje gustoće kostiju, a to je ključno za rano otkrivanje osteoporoze i procjenu rizika od prijeloma.

 • niska razina zračenja

Denzitometrija je neinvazivna metoda koja koristi minimalnu količinu zračenja. Postupak je brz i bezbolan, traje svega nekoliko minuta, a pacijent može odmah nastaviti sa svojim dnevnim aktivnostima. Niska razina zračenja čini ga sigurnim čak i za redovito praćenje, što je važno za starije osobe i one s povećanim rizikom od osteoporoze.

 • mogućnost analize sastava tijela

Osim mjerenja gustoće kostiju, denzitometrija se može koristiti za analizu sastava tijela, uključujući masno tkivo i mišićnu masu, što je korisno u sportskoj medicini i nutricionizmu. Uz pomoć denzitometrije cijelog tijela moguće je u gram izračunati težinu ukupnog masnog tkiva u tijelu, težinu kostiju i u postotku dobiti količinu mišićne mase te postotak masti u odnosu na težinu tijela.

Kada se preporučuje denzitometrija? 

 1. Kod rane dijagnoze osteoporoze

    Jedna od glavnih prednosti denzitometrije je mogućnost rane dijagnoze osteoporoze kod koje simptomi često nisu prisutni dok ne dođe do prijeloma kosti. Denzitometrija može otkriti smanjenu gustoću kostiju prije nego što se pojave ozbiljni problemi, omogućujući pravovremeno liječenje i prevenciju daljnjeg pogoršanja stanja.

     2. Kod praćenje učinkovitosti liječenja

      Za pacijente koji već boluju od osteoporoze ili osteopenije, denzitometrija je korisna za praćenje učinkovitosti terapije. Redoviti pregledi mogu pokazati je li gustoća kostiju stabilna, poboljšava li se ili se pogoršava, što liječnicima omogućuje prilagodbu tretmana kako bi se postigli najbolji rezultati.

       3. Kod potrebe za procjenom rizika od prijeloma

       Denzitometrija ne samo da mjeri gustoću kostiju, već također pomaže u procjeni rizika od prijeloma. Na temelju rezultata, liječnici mogu procijeniti koliki je rizik pacijenta za prijelom kostiju i preporučiti preventivne mjere, poput promjena u prehrani, tjelovježbi i suplementaciji kalcijem i vitaminom D.

        4. U osobnoj zdravstvenoj skrbi

        Jedan od najvažnijih aspekata moderne medicine je personalizirana skrb. Denzitometrija omogućuje izradu individualiziranih planova liječenja na temelju specifičnih potreba i stanja svakog pacijenta. Ova personalizacija povećava učinkovitost liječenja i pomaže pacijentima da bolje razumiju svoje stanje i aktivno sudjeluju u održavanju zdravlja kostiju.

        Denzitometrija je vrijedan alat u borbi protiv osteoporoze i drugih bolesti kostiju. Redoviti pregledi denzitometrije mogu značajno doprinijeti očuvanju zdravlja i kvalitete života, posebno za starije osobe i one s povećanim rizikom od gubitka koštane mase.

        Zbog svih ovih prednosti, preporučuje se redovita denzitometrija za osobe starije od 65 godina, žene u postmenopauzi i sve one koji imaju čimbenike rizika za osteoporozu. Održavanje zdravlja kostiju ključ je za aktivan i kvalitetan život u svim životnim dobima.

        U Centru za radiologiju i dijagnostiku Specijalne bolnice Sv. Katarina koristimo uređaj GE Lunar Prodigy. Posebnost ovog uređaja je mogućnost mjerenja i razlikovanja postotka i težina visceralnog masnog tkiva u odnosu na potkožno masno tkivo abdomena.

        Javite nam se s povjerenjem i dogovorite termin!

        Pošaljite poruku: