Korekcija uške je operacija „klempavih ušiju“ koja ispravlja nepravilnosti uha. Pruža trajno rješenje za ljepši izgled ušiju i povećava samopouzdanje.

Što je otoplastika?

Otoplastika tj. korekcija uške je operacija „klempavih ušiju“ koja ispravlja nepravilnosti uha, uključujući izbočene uši, prevelike ili deformirane uši te uši oštećene traumom. Otoplastika pruža trajno rješenje koje može poboljšati izgled vaših ušiju i povećati vaše samopouzdanje.

Otoplastika je operacija koja ispravlja strukturalne nepravilnosti uha. Ova operacija oblikovanja ima za cilj pružiti prirodniji izgled uha. Važno je naglasiti da ne utječe na sluh i ne poboljšava sluh. Tijekom zahvata, liječnik će kirurški promijeniti oblik, položaj ili veličinu uha. Otoplastika je zahvat s minimalnim ožiljcima i dugotrajnim rezultatima. Incizije se mogu napraviti na stražnjim dijelovima uha ili unutar unutarnjih nabora uha. Otoplastika se obično izvodi na oba uha kako bi se postigla optimalna simetrija.

Zašto se pacijenti odlučuju za zahvat?

Pacijenti se odlučuju za otoplastiku ako su rođeni s:

  •   Deformiranim ušima
  •   Izbočenim „klempavim“ ušima
  •   Malim, suženim ušima
  •   Ušima kojima nedostaje hrskavica

Navedeni simptomi su oni s kojima se rađate. Međutim, kirurzi također izvode otoplastiku na osobama koje su pretrpjele ozljede uha ili traumu tijekom određenog događaja (poput prometnih nesreća, ugriza pasa ili sportskih ozljeda). Takva vrsta ozljede je česta među boksačima, hrvačima i borcima. U takvim slučajevima kirurzi preporučuju otoplastiku.

Djeca koja se suočavaju sa socijalnom stigmom zbog izrazito velikih ili deformiranih ušiju, kao i odrasli koji su cijeli život nosili teret velikih ušiju, mogu ispraviti izvor svojih nesigurnosti putem sigurne i jednostavne kirurgije.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina izvode se dvije vrste zahvata:

  • Ispravljanje „klempavih ušiju“ – kirurzi preporučuju ovu vrstu zahvata ako su uši izbočene prema van te je cilj približiti uši bočnim stranama glave i oblikovati deformiranu hrskavicu.
  • Ispravljanje prevelikih ušiju u odnosu na glavu – tijekom ovog postupka, kirurg će ukloniti tkivo kako bi smanjio veličinu uha.

Koja je najbolja dob za korekciju uške?

Kandidati za operaciju su zdravi pacijenti s realnim očekivanjima koji žele ispraviti klempave ili prevelike uši. Uši moraju postići dovoljan rast i zrelost prije nego što se pristupi zahvatu. Svatko tko ima potpuno razvijene uši može se podvrgnuti otoplastici, no za najbolje rezultate poželjnije je učiniti zahvat u mlađoj dobi kada hrskavica dopušta veću mogućnost oblikovanja. Važno je da odrasli kandidati razumiju kako je hrskavica u kasnijoj dobi puno čvršća i ne omogućuje istu mjeru oblikovanja kao kod djece.

Oporavak nakon zahvata

Rizik operacije je minimalan. Nakon otoplastike, stavlja se nježni zavoj preko uha koji štiti uši 5-10 dana, a konci se uklanjaju za tjedan dana. Većina pacijenata se može vratiti na posao, školu i društvene aktivnosti otprilike tjedan dana nakon zahvata. Puna tjelesna aktivnost može se nastaviti nakon mjesec dana, no važno je naglasiti kako je svaki oporavak individualan.

Ako vam klempave uši ili uši koje izgledaju kao da se ističu više od uobičajenog uzrokuju osjećaj nesigurnosti u vezi vašeg izgleda, dogovorite svoj termin za prvi pregled i vratite svoje samopouzdanje.

Pošaljite poruku: