Bowen tehnika je manualna terapijska metoda koja se koristi specijaliziranim pokretima.

Bowen tehnika je manualna terapijska metoda koja se koristi specijaliziranim pokretima na mekom tkivu u rješavanju biomehaničkih poremećaja. Utemeljena je na cjelovitom pristupu zdravlju, a usmjerena poticanju optimalnog rada miofascijalnih segmenata. Svojim djelovanjem može unaprijediti funkciju kralježnice i središnjeg živčanog sustava, čime se aktivira sposobnost tijela za ponovnim usklađivanjem i uravnoteženjem svih funkcija koje su u neravnoteži.

OPIS TRETMANA

Bowen tehnika se bazira se na principu terapijskog djelovanja na cijelo tijelo, a ne samo na ozlijeđeni dio ( holistički pristup ). Bowen tehnika se može provoditi preko tanke odjeće. Ovdje nema snažnih manipulacija tkiva, nema brzopoteznih potisaka, nema masaže, ulja, nema dubokih i prolongiranih pritisaka i nikakva oprema nije potrebna. Pokreti koji se rade su pokreti rolanja pomoću kažiprsta i palca terapeuta preko mišića, tetiva i živaca s minimalnim pritiskom.

Cilj Bowen tretmana je napraviti ravnotežu:

 • Ravnotežu na mišićno-koštanom sustavu
 • Ravnotežu na visceralnom nivou ( organi )
 • Ravnotežu na mentalnom/emocionalnom planu
 • Ravnotežu na duhovnom planu

NAJČEŠĆE INDIKACIJE (KANDIDATI)

Bowenova terapija se, zbog svog holističkog procesa ozdravljenja, primjenjuje kod niza tegoba. Bolesti i tegobe mišićno-koštanog sustava (kosti, zglobovi, mišići, tetive i ligamenti), živčanog sustava (neurološke tegobe, pareze i paralize, multipla skleroza, cerebralna paraliza, distoni sindromi kod djece)

Problemi vezani uz stres (nesanica, anksioznost, glavobolja, poteškoće s probavom)

 • Alergije (rinitis)
 • Astma
 • Depresija
 • Migrena
 • Tegobe čeljusnog zgloba
 • Problemi začeća
 • Kolike kod djece (grčevi)

Tehnika je vrlo nježna i nema ograničenja s obzirom na starost pacijenta, može se koristiti na novorođenoj djeci ili na osobama poodmakle životne dobi.

PRIPREMA PACIJENTA

Prije početka prvog tretmana uzima se anamneza koja uključuje razgovor o tegobama zbog kojih je pacijent došao, naprave specifična mjerenja kako bismo lakše pratili - mjerili promjene. Tretman se izvodi u ležečem položaju, ali se može sjedeći i stojeći ako je potrebno. Sam tretman traje 30 do 45 minuta.

NAKON TRETMANA

Nakon tretmana, pacijent dobije upute kako se ponašati.

Najbitnije je piti puno tekućine, do 2litre, ako se sjedi treba svakih 30 min napraviti nekoliko koraka. Ponoviti tretman za 5-10 dana ili ranije u iznimnim slučajevima.

Kada se radi bowen terapija (tehnika), treba izbjegavati primjenu elektro-terapije, magneto-terapiju, masaže, kiropraktike i sl. Jer kada se daju drugačiji impulsi, mozak primi zbrkane informacije, pa može izostati tjelesni odgovor na terapiju.

MJERE OPREZA

Relativne mjere opreza prvih 12 tjedana trudnoće i trudnice sa komplikacijama.

Apsolutna kontraindikacija su procedure na prsima kod osoba sa elektrostimulatorom srca.

Tehnika je vrlo nježna i nema ograničenja s obzirom na dob pacijenata, te dijagnoze.

Obratite nam se s punim povjerenjem.

Pošaljite poruku: