Karcinom testisa predstavlja brzorastući oblik tumora, zbog čega je ključno njegovo rano otkrivanje.

Ranim otkrivanjem uz uspješnije liječenje također se izbjegavaju, u više slučajeva, daljnji invazivniji postupci kao sto su dodatna kemoterapija i radioterapija.

Uzrok karcinoma testisa nije u potpunosti poznat, no postoje faktori i bolesti koje bi mogle utjecati na njegovo pojavljivanje. Najčešće zahvaća muškarce između 15. i 35. godine života, dok je najveći broj oboljelih u skupini 30 do 35g. Kod ranog pronalaska tumori testisa su izlječivi u 95% slučajeva (ovisi takoder o PHD nalazu), no problem je širenje osnovne bolesti.

Kako bi se karcinom testisa otkrio što ranije preporuča se muškarcima prepoznavanje ranih simptoma, učenje tehnike samopregleda testisa te u slučaju bilo kakve promjene ili boli što ranije javljanje liječniku.

Simptomi:

• Bezbolna kvržica na testisu
• Naglo uvećanje ili smanjenje testisa
• Bolna ejakulacija
• Krv u ejakulatu
• Oticanje nogu
• Bol u predjelu trupa, donjem dijelu trbuha ili preponama

U periodu otkrivanja veliku ulogu ima sama dijagnostika ultrazvukom i Color Dopplerom, koja je ujedno i neinvazivna, bezbolna, lako dostupna i brza metoda kojom se vrlo lako otkrije karcinom testisa (uz dodatnu obradu laboratorijem).

Pri bilo kojoj dvojbi prilikom samopregleda, nakon pregleda specijalista, fizikalnog pregleda testisa kao i laboratorijskih pretraga, potrebno je što prije učiniti i ultrazvuk i Color Doppler pregled skrotalne regije kako bi se sto ranije krenulo sa daljnjom (OP) terapijom.

Pročitajte više
o ultrazvuku testisa.

Ukoliko se dijagnostikom utvrdi prisutnost karcinoma testisa koja se potvrdi i na PHD nalazu tumora po operaciji, pristupa se daljnjoj dijagnostici eventualno prisutnih presadnica - MSCT toraksa i abdomena.
S obzirom na dugotrajno preživljenje bolesnika s rakom testisa, rano prepoznavanje bolesti predstavlja ključ pristupa, a isto tako je važno misliti i na očuvanje reproduktivne sposobnosti pacijenata.
Zato nam se javite s povjerenjem i već danas dogovorite termin za ultrazvučnu dijagnostiku.

Pošaljite poruku: