Izbornik
Centri izvrsnosti -> Dentalna medicina -> Prozirni aparatić za zube (Clear Aligner)

Prozirni aparatić za zube (Clear Aligner)

Savršen osmijeh podrazumijeva savršeno ravne i blistave zube, a jedan od najvažnijih koraka koji u većini slučajeva vode do savršenog osmijeha je ortodontska terapija. Današnja tehnologija nudi veliki izbor ortodontske terapije, a najmoderniji i trenutno najtraženiji su prozirni aparatići za zube (Clear aligneri). Prepustite se našim stručnjacima i uvjerite se u sve prednosti i efikasnost nošenja prozirnog aparatića za zube.

U blogu našeg dr. sc. Ivana Katalinića, dr. med. dent. pročitajte kako do savršenog osmijeha.

Posjetite nas i provjerite zašto izabrati dentalni centar Sv. Katarina:

 • Najmoderniji sustavi za ispravljanje položaja zuba
 • Minimalna vidljivost
 • Udobnost u nošenju
 • Relativno brze terapije
 • Savršena zamjena za fiksni aparatić

Prozirni aparatići za zube

Clear aligner je vrsta modernog mobilnog aparatića za zube. Za razliku od fiksnog aparatića, clear aligneri se skidaju prilikom jela, a ostatak dana i noći moraju biti na zubima kako rezultat ne bi izostao. Napretkom tehnologije, danas mogu praktički sve što i fiksni aparatići, uz iznimku ispravljanja najtežih anomalija. Aligneri se izrađuju posredstvom digitalne tehnologije; nakon što se s pacijentom odrede ciljevi terapije i uzmu otisci zuba, pristupa se digitalnom planiranju pomaka zuba. Na ovaj način se vrlo precizno može utjecati na završni položaj svakog zuba.

Pročitajte kako poboljšati osmijeh bez žica i bravica.

Do predivnog osmjeha u par koraka

Pacijent prije početka terapije na pregled dobije tzv. vizualizaciju pomaka zuba. Vizualizacija je izvrstan alat pomoću kojeg i pacijent svojim sugestijama može sudjelovati u planiranju pomaka zuba. Kod klasičnog fiksnog aparatića nema te mogućnosti. Po vizualizaciji, 3D printer izbacuje modele – na svakom modelu su zubi malo pomaknuti prema završnom položaju. Po svakom modelu se izradi jedan aligner iz medicinski odobrenog plastičnog materijala koji pacijent potom nosi 7-10 dana i samostalno mijenja. Na predaji aparatića, pacijentu se objasne detalji o nošenju i održavanju alignera.

Prednosti alignera u odnosu na klasične fiksne aparatiće:

 • Puno manja vidljivost.
 • Ne postoje smetnje u govoru.
 • Lakše održavanje higijene.
 • Nema žuljanja i grebanja koje uzrokuju žice i bravice te je pritisak na zube puno blaži.

U tehnologiji alignera je bitno da pacijent redovito nosi svoje alignere i prati upute doktora. Također, bitan je i doktor koji planira samu terapiju, jer aligneri ne dolaze kao „gotov proizvod“; moraju se individualizirati za svaki slučaj, stoga je poznavanje biomehanike pomaka zuba i mogućnosti alignera iznimno važno za uspješan završetak terapije.

Također, iako se zubi na kraju terapije postave u bolji položaj, estetika ipak ne mora nužno biti u potpunosti zadovoljena. Naime, zubi se uslijed lošeg položaja nepravilno troše ili su od samog početka nepravilnog i nejednolikog oblika, a zbog nepovoljnih navika (pušenje, kava itd.) gube i boju. Dakle, pomicanje zuba je nerijetko samo prvi korak prema ljepšem osmijehu.

Za maksimalan učinak, zube je potrebno izbijeliti, a potrošene i otkrhnute rubove ispolirati ili nadoknaditi estetskim ispunima. Kod većih anomalija boje i oblika zuba, najbolje rezultate ipak daju keramičke ljuskice (veneers). Postupak u kojemu se estetski neprivlačni zubi prvo ravnaju u relativno kratkom roku clear alignerima, potom izbjeljuju te završno restauriraju estetskim ispunima ili keramičkim ljuskicama zove se „ABB - Align, Bleach, Bond“ i predstavlja istinsku minimalno invazivnu stomatologiju. Alternativa ABB tehnici je uglavnom agresivno brušenje, umrtvljivanje ili čak vađenje zuba, na što u našem svakodnevnom radu ne pristajemo.

Dr. Katalinić je među prvima u regiji počeo provoditi minimalno invazivne rekonstrukcije osmijeha po principima cijenjene međunarodne IAS Akademije (ABB - Align, Bleach, Bond), a školovao se kod najboljih u ovom polju (dr. Qureshi, prof. Hobson - London, UK). Također je certificirani partner i regionalni edukator/mentor u polju uporabe clear alignera i orto-restorativnih principa za opće stomatologe.

International Alignement Sciences Academy: Ivan Katalinić

Po završetku svake ortodontske terapije, zubi bi trebali biti lijepi i ravni, a zagriz funkcionalan. Nažalost, zubi neće sami po sebi ostati u idealnom položaju; gotovo svi zubi s vremenom imaju tendenciju recidivirati (vraćanje u prethodni položaj i „gužvanje“). Stoga se svakom pacijentu preporuča dugotrajno nošenje retencijskog aparatića (retainera).

Retainer je ortodontska naprava čija je svrha zadržati zube u postojećoj poziciji do koje smo došli nošenjem aparatića.

Vrste retainera:

 • Mobilni – prozirna plastika koja se izrađuje prema otisku zubi; lako se skida i stavlja.
 • Fiksni – tanka žica koja se postavlja s unutarnje strane zubi; ne vidi se i ne smeta pri govoru i jelu.

Duljina nošenja retainera uglavnom ovisi o anomaliji koja se ispravljala. Naši stomatolozi će Vam predložiti individualni plan nošenja retainera. Prvih mjeseci potrebno je retainer nositi i do 22 sata dnevno, a kasnije se vrijeme nošenja smanjuje na nekoliko sati dnevno i tijekom cijele noći. Bitno je imati na umu da je noćno nošenje retainera (svaku ili svaku drugu noć) potrebno kroz cijeli život, zapravo dokle god želite imati ravne zube. S vremenom se mogućnost recidiva smanjuje te se zubi vjerojatno neće u cijelosti vraćati u poziciju prije nošenja aparatića, ali iznimno je bitno steći naviku redovitog nošenja retainera.

Rezervirajte termin za besplatni pregled u našem Sv. Katarina Dental Centru i zajedno s našim stručnjacima odaberite najbolju terapiju.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba