Izbornik
Centri izvrsnosti -> Pulmologija -> Spirometrija s očitanjem

Spirometrija s očitanjem

Spirometrija je jednostavna i bezbolna dijagnostička metoda kojom procjenjujemo funkciju pluća. To je uobičajeni dijagnostički postupak kojim mjerimo brzinu i volumen zraka koji udišemo i izdišemo, a korisna nam je u dijagnozi i praćenju liječenja mnogih plućnih i izvan plućnih bolesti poput astme, KOPB (kronične opstruktivne bolesti pluća), alergijskih bolesti, cistične fibroze, neuromuskularne bolesti sa smetnjama ventilacije te u drugim bolestima koje posredno utječu na plućnu funkciju.

Spirometrija je bitna i u utvrđivanju radne sposobnosti kod zanimanja povezanih s teškim fizičkim radom ili s posebnim radnim uvjetima, kao i kod sistematskih pregleda sportaša. Pretraga je fizički naporna, ali nije komplicirana. Za spirometriju nije potrebna posebna priprema. Prije pretrage pacijent može pojesti lagani obrok i piti tekućine, ne smije pušiti, a poželjno je izostaviti sve inhalacijske lijekove kako bi nalaz bio što objektivniji. Smisao testa je upuhati u aparat najvećom brzinom sav zrak koji imate u plućima nakon dubokog udisaja, pažljivo slušajući upute sestre ili liječnika koje izvode testiranje.

Što nam pokazuje navedeni test?

Forsirani vitalni kapacitet (FVC) je najveća količina zraka koju silovito možete izdahnuti nakon dubokog udaha. Ukoliko je smanjen, upućuje na restriktivne smetnje disanja. Forsirani ekspiratorni volumen (FEV-1) ukazuje na količinu zraka koju silovito možete izdahnuti u jednoj sekundi. Ukoliko je smanjena, ukazuje na opstruktivne smetnje disanja.

Zanima Vas kapacitet pluća i disanja? Termin možete ugovoriti putem donjeg obrasca za kontakt.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba