Hemoroidi su jedan od najčešćih problema u proktologiji.

Hemoroidi su venski pleksus u analnom kanalu koji ima svoju fiziološku funkciju kod defekacije, kontrole vjetrova itd. U slučaju njihovog proširenja koje može nastati kao posljedica suvremenog načina življenja, premalog unosa vlakana ili genetske predispozicije dolazi do razvoja niza tegoba. One se mogu očitovati kao perianalni svrbež i nelagoda pa sve do obilnog krvarenja i prolabiranja hemoroida.

Hemoroidi su jedan od najčešćih problema u proktologiji.

Hemoroidi pogađaju ljude svih dobi i spola. Češći su s godinama, pogađajući više od polovice ljudi starijih od 50 godina.

Tko može dobiti hemoroide? 

Bilo tko može dobiti simptomatske hemoroide, čak i tinejdžeri. No, budući da hemoroidima treba vremena da se razviju, rijetki su kod djece. Postoji povećani rizik za hemoroide ako:

  • imate prekomjernu tjelesnu težinu
  • trudni ste
  • jedete hranu s malo vlakana
  • imate kronični zatvor ili proljev
  • redovito dižete teške predmete
  • provodite puno vremena sjedeći na WC školjci
  • naprežete se tijekom obavljanja velike nužde

Kako dijelimo hemoroide? 

Hemoroidi mogu biti vanjski ili unutarnji.

Vanjski hemoroidi u pravilu ne zahtijevaju kirurško liječenje, osim u slučaju perianalne tromboze - koja može nastati kod otežane defekacije, tvrde stolice ili nekog drugog naprezanja. Kada dođe do tromboze vanjskih hemoroida u pravilu se razvije jaka bol koja zahtijeva inciziju hemoroida i odstranjenje koaguluma, a uglavnom se može napraviti u lokalnoj anesteziji.

Unutarnje hemoroide možemo klasificirati u IV (četiri) stupnja, ovisno o tome koje tegobe uzrokuju i kakav je nalaz kod kliničkog pregleda. Tako npr. hemoroidi prvog stupnja uzrokuju uglavnom nelagodu, svrbež, povremeno oskudno krvarenje bez znakova prolabiranja. Kod hemoroida drugog stupnja moguće je uz  sve gore navedene tegobe blaže prolabiranje hemoroida. Hemoroidi prvog i drugog stupnja uglavnom se liječe konzervativno, tj. različitim lijekovima, čepićima, promjenom prehrane i slično.

Kod hemoroida trećeg i četvrtog stupnja, tegobe su još izraženije, pogotovo u smislu prolabiranja te uglavnom zahtijevaju kirurško liječenje.

Kako se dijagnosticiraju hemoroidi?

Liječnik dijagnosticira hemoroide na temelju simptoma i fizičkog pregleda.

  • Pregled se sastoji od promatranja perianalne kože, digitorektalnog pregleda - pregledavanje analnog kanala prstom te anoskopije – s pomoću anoskopa gleda se izgled hemoroida i sluznice analnog kanala.
  • U sklopu preoperativne obrade za liječenje hemoroida obavezno je učiniti i kolonoskopiju kako bi se pregledala kompletna sluznica debelog crijeva i isključila mogućnost postojanja drugih bolesti.

Svjesni smo da još uvijek razgovor o hemoroidima stvara nelagodu. Naši stručnjaci su tu da vam pruže potpunu podršku, informacije i stručno savjetovanje. Vaša diskrecija je zajamčena, a naše zdravstveno osoblje će osigurati da se osjećate ugodno i sigurno. Krenite već danas rješavati svoje tegobe i javite nam se s povjerenjem.

Pošaljite poruku: