Potrebno pravovremeno posjetiti stomatologa koji će nakon temeljite dijagnostike predložiti odgovarajuću terapiju.

Vjerojatno nema odrasle osobe koja u jednom trenutku života nije iskusila upalu zubnog mesa koju karakterizira neugodan, bolan osjećaj na mjestu upale praćen krvarenjem na dodir. Upala zubnog mesa ili posljedično stvoreni zubni džep nisu samo neugodna pojava koja će spontano proći za par dana već mogu predstavljati i puno opasniji znak – potencijal za ozbiljniju bolest koja se naziva parodontitis (paradentoza ili parodontoza). Liječenje ovih simptoma stoga ne treba prepustiti narodnoj medicini (mučkanje i mazanje kojekakvih pripravaka) već je potrebno pravovremeno posjetiti stomatologa koji će nakon temeljite dijagnostike predložiti odgovarajuću terapiju.

Kako nastaje upala zubnog mesa?

Bakterije koje su normalno prisutne u usnoj šupljini imaju sposobnost lijepljenja za površinu zuba i zubnog mesa. Već nekoliko sati nakon jela, bakterije se lijepe i stvaraju mekani ljepljivi film koji se zove plak. Plak je baza za razvitak kamenca – tvrde strukture koja se sastoji od minerala iz sline, bakterija i bakterijskih produkata. U plaku i kamencu bakterije su zaštićenije od vanjskih utjecaja te se mogu nesmetano razmnožavati i rasti. Kamenac posebno lako nastaje na donjim prednjim zubima, zubima koji su zagužvani ili zarotirani te na teže dostupnim plohama zuba (npr. gornji stražnji zubi) Bakterijski produkti i kamenac smetaju zubnom mesu koje odgovara upalom; crvenilo, oticanje i krvarenje prvi su znakovi početne upale (gingivitis). Ako se stanje ignorira, a pogotovo ako su pristuni i neki dodatni faktori (genetsko nasljeđe, pušenje, šećerna bolest, slaba higijena), površinska upala se počinje spuštati uz zub u zubni pričvrstak gdje uzrokuje gubitak kosti i mekog tkiva, a zubi se počinju rasklimavati (parodontitis ili paradentoza). U zadnjem stadiju, nažalost, dolazi do gubitka zuba.

Koji su simptomi upale zubnog mesa?

Simptomi gingivitisa i parodontitisa često dugo prolaze “ispod radara”, a pacijenti uglavnom navode sljedeće: “Povremeno mi upada hrana u zubni džep, malo krvari meso kod čišćenja, prošli stomatolog je rekao da samo četkam i da će biti bolje”. Kod parodontitisa je iznimno bitno bolest otkriti i početi pravilno tretirati na vrijeme kako bi se zaustavila. Potpuno izlječenje je često nemoguće, no uspjeh terapije ovisi o više faktora (ponekada je dovoljno ukloniti duboki prevjes starog ispuna, promijeniti stare zubne krunice ili zubne mostove, ispraviti zagužvane zube aparatićem za zube, pa se tako zubi i zubno meso mogu lakše čistiti i održavati te upala nestaje).

Kako se liječi upala zubnog mesa?

Svaka terapija započinje detaljnom dijagnostikom; temeljiti pregled praćen uvidom u digitalni RTG snimak temeljem kojeg se procjenjuje stanje kosti, a sondiranjem posebnim instrumentom se određuje postojanje i dubina džepova te jačina upale. Zatim se planira terapija. Ponekada je dovoljno očistiti tvrde naslage sa zuba (zubni kamenac) te tako zaustavljamo upalu. U slučajevima gdje je upala napredovala, mora se napraviti dubinsko čišćenje i poliranje površine korijenova te dekontaminacija zubnog džepa. To se radi kombinacijom strojnog i ručnog čišćenja posebnim instrumentima, a dezinfekcija se provodi različitim kemijskim sredstvima ili laserom koji predstavlja zadnji iskorak na polju borbe protiv bakterija. Zahvati se provode pod anestezijom tako da pacijent ne osjeća neugodu, a oporavak je vrlo brz; već idući dan nema boli i pacijent može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, naravno, uz pojačanu higijenu i posjete stomatologu, sve prema uputama koje se daju na terminu.

Laserska terapija parodontitisa

Više o laseru i laserskom tretmanu upalnih stanja zubnog mesa pročitajte na blogu Laser – snaga svjetla u borbi protiv bakterija.

Slika prikazuje naslage zubnog kamenca i upalu zubnog mesa.

kamenac (3).jpg


Imate li i vi problema s upalama zubnog mesa ili parodontitisom, obratite se našim stručnjacima za savjet!

Pošaljite poruku: