Mamografija (MMG) je 'zlatni standard' u otkrivanju raka dojke zbog svoje jednostavnosti, cijene i korisnosti.

Mamografija je dijagnostička metoda u ranom otkrivanju raka dojke, a obavlja se na RTG mamografskom aparatu čiji se rad temelji na korištenju X-zraka. Danas postoje 2D i 3D mamografski aparati, a njima se koristimo i u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. 3D mamografija (3D MMG) novija je metoda koja pruža veću dijagnostičku sigurnost, s manjom dozom zračenja te boljom kvalitetom slike u smislu šireg kuta snimanja, te rekonstrukcije slike u 3D tehnologiji radi bolje razlučivosti i jasnoće dubine.

MMG metoda može pokazati različite promjene u tkivu dojke, kao sto su razne kalcifikacije i mase, te ostala abnormalna i sumnjiva područja. Iako sama metoda ne može dokazati malignitet (što se čini cito i PHD analizom ciljanim punkcijama i biopsijama), ona može na vrijeme usmjeriti na potrebu za dodatnim ispitivanjima, tj. dijagnostikom.

Pritom je 3D mamografija izvrsna metoda, posebno za žene s gustim tipom dojki gdje je sama dijagnostika otežana pa je tumore, tj. suspektne mase teže pronaći. Ovom tehnologijom moguće je ponekad i otkriti tvorbu prikrivenu preklapajućim tkivom dojke. Što su dojke veće, sadrže više tkiva te je debljina tkiva kojeg treba snimiti deblja, a samim time slika tehnički nije oštra i jasna. No, uz širokokutnu TOMOSINTEZU suspektna tvorba (karcinom) može se lakše detektirati u tanjim slojevima u odnosu na 2D snimanje (primjerice, tomosintezom 3D dobije se oko 25 različitih snimaka za razliku od 2D MMG gdje se dobije jedna u dva smjera).

30 - 50% karcinoma dojke može ostati neotkriveno i nevidljivo uobičajenom 2D metodom, jer se u 2D tehnologiji cijelo tkivo dojke projicira na jednu sliku u dva smjera. TOMOSINTEZA (3D MMG) to prevladava prikazujući dojku u tzv. 'kriškama', odvajajući slojeve iznad njih.

Kandidati za mamografiju su sve žene iznad 40 godina starosti, posebno one s pozitivnom obiteljskom anamnezom karcinoma dojke u bližoj obitelji. MMG se čini svake 2 godine, ovisno o preporuci specijaliste, ponekada i češće - svaku godinu (ovisno o povijesti bolesti te obiteljskoj anamnezi). Pacijentice s ugrađenim implantatima i dalje moraju na redovite MMG kontrole (uz dodatan UZV dojki).

Za samu mamografiju nisu potrebne posebne pripreme, no poželjno je kod pacijentica koje imaju  mjesečnicu pretragu napraviti u prvih 10 dana menstruacijskog ciklusa.

Pretraga vremenski ne traje dugo. Računajući i pripremu pacijentice, trajanje mamografije je 15 – 30 minuta, ovisno o veličini dojki i samim rekonstrukcijama snimaka (ako je u pitanju 3D metoda), dok je kod 2D metode snimanje nešto brže. Izvodi se tako da posebno kvalificirani radiološki tehnolog postavi dojku u jedinicu MMG-a (tj. područje snimanja) na posebnu platformu i stisne ju posebnim nosačem kako bi se tkivo dojke pravilno rasporedilo te kako ne bi došlo do tzv. preklapanja struktura unutar dojke. Svaka dojka se posebno komprimira i snimi, čime se omogućuje bolja kvaliteta slike.

Tijekom izvođenja mamografije primjenjuju se MALE DOZE ZRAČENJA pa sama KORIST UVELIKE NADMAŠUJE MOGUĆU ŠTETU od izloženosti zračenju (American Cancer Society navodi kako je doza zračenja kod mamografije doza koju bi žena dobila iz svog prirodnog okruženja tijekom cca 7 tjedana - tzv. pozadinsko zračenje).

Specijalna bolnica Sv. Katarina jedina je bolnica u Republici Hrvatskoj u kojoj možete napraviti cjelokupnu dijagnostiku na jednom mjestu - preventivni pregled dojki, ultrazvučnu dijagnostiku, punkciju, MR dojki, kao i mamografiju (2D i 3D). Dogovorite pregled već danas i reagirajte na vrijeme! Javite nam se s povjerenjem na broj telefona 01 2867 400 ili putem e-maila info@svkatarina.hr.

Pošaljite poruku: