Izbornik
Centri izvrsnosti -> Radiologija i dijagnostika -> Kako se pripremiti za 3D mamografiju (tomosintezu dojke)?

Kako se pripremiti za 3D mamografiju (tomosintezu dojke)?

Nema posebnih priprema u odnosu na klasičnu mamografiju, ali je bitno napomenuti da je snimanje značajno ugodnije, jer je sam pritisak na dojku smanjen i jednokratan. Snimanje se obavlja u stojećem položaju i potrebno je opustiti se  kako bi se smanjila nelagoda za vrijeme pritiska dojki u uređaju, ali i kako bi se dobile jasnije slike.

Sve žene su pogodne  za tomosintezu, obzirom da su indikacije za pregled iste kao i kod klasične mamografije. Ženama s gustim tkivom dojki preporuča se da svakako naprave tomosintezu.

Kako izgleda snimanje?

Za vrijeme snimanja rendgenska se cijev kreće oko dojke u luku, a informacije/slike obrađuju se posebnim računalom  te se dobijaju 3D slike visoke rezolucije. Tako se minimalizira "preklapanje" tkiva i patoloških promjena, a što je inače nemoguće izbjeći u klasičnoj dvodimenzionalnoj mamografiji. Ovo je osobito bitno kod gustih dojki gdje normalna žlijezda dojke može skrivati patološke promjene. S tomosintezom smanjuje se broj lažno negativnih nalaza (neevidentiranih tumora dojke) kao i broj lažno pozitivnih nalaza. Sam pregled traje svega 20 do 30 minuta.

Kako se pripremiti za pregled?

  • Najbolje vrijeme za napraviti pregled je 5-12 dana nakon prvog dana menstruacije.
  • Odjeća može biti uobičajena.
  • Navesti radiološkom tehnologu sve tegobe ukoliko ih imate.
  • Ponesite obavezno na pregled prethodnu medicinsku dokumentaciju.

Rezervirajte Vaš termin i napravite pregled što prije, uvjerite se u jednostavnost samog pregleda i stručnost našeg radiološkog tima.

3D MAMOGRAFIJA.JPG

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba