Kada Vas muče migrene, sve biste učinili da se napadaj ne ponovi.

Kada Vas muče migrene, sve biste učinili da se napadaj ne ponovi. Ukoliko su Vaše migrene učestale ili vrlo intenzivne, postoje stvari i postupci pomoću kojih napadaje možete učiniti manje učestalim, kraćim i manje intenzivnim. Svakako, treba izbjegavati 'okidače', tj,. tvari koje izazivaju migrenozne napadaje, kao što su specifične hrane (čokolada, aromatični sirevi), određene mirise, alkohol ili kofein. Možete, također, koristiti lijekove koji preveniraju migrenu ili učiniti neke promjene u stilu života, u svrhu izbjegavanja migrenoznih napadaja.

Obično se medikamentoznoj prevenciji pristupa kada pacijent ne postiže smirivanje glavobolje drugim lijekovima ili se migrene javljaju učestalo, četiri i više puta na mjesec. Prevencija migrene često je vrlo teška za postići, ali općenito se smatra da se učestalost napadaja medikamentozno može smanjiti približno na pola. Najčešće se koriste lijekovi iz skupine antiepileptika (topiramat, valproat), beta-blokatori (metoprolol, propranolol, timolol), anrttidepresivi (amitriptilin i venlafaksin). Od novijih medikamenata, sve češće se spominju CGRP inhibitori (calcitonin-gene-related-peptide) (fremanezumab), čija je prednost i to da se uzimaju jednom mjesečno i imaju vrlo malo nuspojava.

Neki lijekovi iz skupine triptana (frovatriptan) pokazali su se učinkovitim u liječenju migrena povezanih s menstrualnim ciklusom. Botulinum toksin pokazao se dobrim u liječenju kroničnih migrena, kod pacijenata koji imaju migrene barem 15 dana mjesečno, a traju više od četiri sata. Kad uzimate lijekove za prevenciju migrene, imajte na umu da će Vaš liječnik obično početi niskim dozama i podizati dozu kroz nekoliko mjeseci, dok se na postigne najbolji preventivni učinak, uz najmanje nuspojava. Ne smije se naglo prekidati s uzimanjem lijekova za prevenciju, jer to može izazvati 'rebound efekt' i ponovno javljanje migrenoznih napadaja.

Ako ne možete ili ne želite uzimati lijek, postoje i određene naprave koje se mogu koristiti. 'Cefaly' je prijenosni aparat sličan traci za glavu, koji emitira električne impulse na kožu čela. Koristi se jednom dnevno u trajanju od dvadesetak minuta, tijekom kojih se osjeća blago mravinjanje i drvenjenje u stimuliranom području. Druga opcije je 'SpringTM'. Ova sprava se postavlja iza glave i ona emitira magnetski impuls koji stimulira određeni dio mozga. Također, koriste se i neinvazivni vagalni stimulatori, kao što je 'gammaCore'.

Učinkovitost liječenja može se dodatno unaprijediti ukoliko se prethodno provede analiza genske strukture pacijenta (farmakogenomsko testiranje) u svrhu određivanja reaktivnosti pojedinca na različite vrste farmakoloških sredstava (ovisno o genotipu).

Osim prethodno navedenih lijekova i naprava, uvijek se za uspješnije izbjegavanje migrenoznih napadaja preporučuje i promjena načina života. Obično se savjetuje redovita blaga aerobna tjelovježba, redovit san, redoviti obroci i adekvatna hidracija (izbjegava se pad šećera u krvi, te dehidracija). Stresne aktivnosti bi trebalo maksimalno ograničiti i usvojiti neku od relaksirajućih (umirujuća muzika, šetnje, meditacija, joga).

Uz propisanu terapiju, mnogi koriste i alternativne tehnike, kao što su akupunktura, masaža i terapija razgovorom. Sve neophodne postupke, od dijagnostičkih, do plana prevencije i liječenja, te farmakogenomskog testiranja možete obaviti u našem Centru za neurologiju.

Obratite nam se s povjerenjem!

Pošaljite poruku: