U svijetu medicinske tehnologije, magnetska rezonancija (MR) neizostavan je alat za dubinsko i precizno istraživanje unutrašnjosti tijela.

Istražit ćemo pet bitnih aspekata MR pregleda koje svatko treba razumjeti kako bi bolje shvatio njegovu važnost i sigurnost.

Neinvazivan postupak

MR (magnetska rezonancija) je neinvazivna dijagnostička tehnika koja koristi kombinaciju jakog magnetskog polja i radiovalova za stvaranje detaljnih slika unutrašnjosti tijela u sve tri ravnine. Za razliku od nekih drugih dijagnostičkih postupaka poput rendgenskog snimanja, MR ne koristi ionizirajuće zračenje, što ga čini sigurnim za većinu pacijenata.

Priprema za pregled

Ukoliko pacijent ima prisutne gelere u tijelu ili ugrađene implantate kao što su elektrostimulator srca („pacemaker“), umjetni zglob, trajne proteze, vijke i kirurški ugrađene pločice, o tome treba obavezno obavijestiti naše djelatnike prilikom narudžbe kako bi s našim stručnim timom provjerili o kakvim metalnim implantatima ili metalima u tijelu se radi. Ovo je važno jer magneti u MR uređaju mogu privlačiti i/ili zagrijavati metalne predmete i uzrokovati potencijalne ozljede. Upute o uzimanju hrane i pića prije MR pregleda ovise o vrsti pregleda na koju ste upućeni, a MR pregledi koštano-zglobnog sustava ne zahtijevaju nikakvu posebnu pažnju glede uzimanja hrane i pića.

Primjena u različitim medicinskim područjima 

MR se koristi u različitim medicinskim područjima, uključujući neurologiju, neurokirurgiju, ortopediju, pedijatriju, kardiologiju, onkologiju i radiologiju. On pruža detaljne informacije koje pomažu liječnicima u postavljanju točne dijagnoze i praćenju tijeka bolesti.

Najčešći razlozi za MR 

Neki od najčešćih razloga za koje se propisuje MR uključuju glavobolje, neurološke simptome poput trnjenja ili slabosti, bolove u kralježnici ili zglobovima, sumnju na tumore, traumatske ozljede, bolesti srca i krvnih žila te mnoge druge zdravstvene probleme.

Trajanje pregleda

Trajanje MR pregleda varira ovisno o specifičnoj vrsti pregleda i području tijela koje se pregledava. Općenito, pregled može trajati između 15 minuta do sat vremena.

Magnetska rezonancija (MR) ostaje nezamjenjiv alat u modernoj medicini, omogućujući preciznu dijagnostiku i praćenje bolesti. Kroz njezinu primjenu, liječnici imaju pristup detaljnim informacijama o stanju unutrašnjih organa i tkiva, što pridonosi bržem postavljanju točne dijagnoze i planiranju adekvatnog liječenja.

U našem Centru za radiologiju očekuje vas naše stručno i educirano osoblje. Dogovorite termin i uvjerite se u vrhunsku opremu, stručan tim radiologa i ugodnu atmosferu u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina.

Pošaljite poruku: