Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) glaukom je četvrti uzrok sljepoće u svijetu.

Što je glaukom?

Glaukom je bolest vidnog živca najčešće uzrokovana povišenim očnim tlakom koja dovodi do nepovratnog gubitka vida ako se pravovremeno ne otkrije i liječi. Često se naziva i "tihim kradljivcem vida" jer glaukom sporo i tiho, bez značajnih vidljivih smetnji, uzrokuje prvo gubitak perifernog, a tek kasnije centralnog vida kad je bolest već u završnoj fazi i tada može dovesti do sljepoće.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) glaukom je četvrti uzrok sljepoće u svijetu. 2020. godine u svijetu je bilo 76 milijuna oboljelih od glaukoma i s obzirom na činjenicu da se može očekivati daljni porast starije populacije u ukupnom broju stanovnika, očekuje se da će porast oboljelih u svijetlu od glaukoma porasti na 111.8 milijuna do 2040. godine.

Glaukom se najčešće pojavljuje iza 40. godine života, kod članova obitelji koji već imaju oboljele od glaukoma, povišeni očni tlak, bolesnika na kortikosteroidnom liječenju, dijabetičara, ali je i učestaliji u osoba s visokom miopijom, hipertenzijom, debljinom rožnice < 500 um i ozljedom oka. Od ostalih rizičnih čimbenika treba spomenuti spol, genetičke čimbenike, pušenje, rasu, sistemsku hipotenziju i vazospazam, migrenu, obstruktivni apneja sindrom u snu (OSA).

Glaukom se dijeli u dvije osnovne skupine: glaukom otvorenog i zatvorenog kuta. Glaukom otvorenog kuta je je najčešći oblik glaukoma, obično praćen povišenim očnim tlakom s oštećenjem vidnog živca, bez vidljivih ranih simptoma, stoga 50% bolesnika nije svjesno da ima ovu očnu bolest. Glaukom zatvorenog kuta je nešto rjeđi u zapadnoeuropskoj populaciji, češći je u pripadnika žute rase i žena te se definira na akutni i kronični gdje su oba definirana zatvorenim kutem, povišenim očnim tlakom i/ili oštećenim vidnim živcem.

Učestalost glaukoma u bolesnika starijih od 40 godina u Europi za glaukom otvorenog kuta je 2,51% , a zatvorenog kuta 0,17%, dok njegova učestalost u azijskoj populaciji doseže i od 1.09 %.

Većina glaukomskih bolesnika primjećuje vidne ispade prilikom čitanja, kretanja izvan kuće, poteškoće prilikom hoda, penjanja uz stepenice, prepoznavanja lica i vožnje automobila.

Glaukom se liječi kapljicama, laserom ili kirurgijom (ili kombinacijom liječenja) s ciljem da  se snizi očni tlak te time prevenira trajni gubitak vida. Svake godine 12.ožujka obilježava se Svjetski dan glaukoma.

Kako spriječiti nastanak glaukoma?

 1. Rana detekcija glaukoma je ključna.  Ako ste u visokorizičnoj skupini, potrebno je napraviti kompletni očni pregled sa širenjem zjenica i ako je potrebno, dodatnu glaukomsku dijagnostičku obradu koja potvrđuje da se radi o glaukomu. Bitno je otkriti glaukom rano i započeti s liječenjem, jer je to jedini način da se spriječe daljnje napredovanje bolesti i oštećenje vida. Čak i u slučaju da se ne dijagnosticira glaukom prilikom prvog posjeta oftalmologu, važno je posjećivati oftalmologa redovito kako bi se eventualni kasniji nastanak ove bolesti otkrio pravovremeno.
 2. Ako niste u visokorizičnoj skupini, a iznad ste 40. godine života, također je potrebno napraviti kompletni očni pregled sa širenjem zjenica i izmjeriti očni tlak kako bi se na vrijeme otkrili mogući čimbenici rizika i razvoj glaukoma u ranoj fazi.
 3. Ako uzimate kortikosteroidne lijekove kroz dulji period vremena ili u visokim dozama, postoji vjerojatnost  razvoja glaukoma. Svakako obavijestite svog oftalmologa o lijekovima koje uzimate.
 4. Jedite dobro da biste vidjeli dobro. Jedite puno zelenog povrća, voća raznih boja i bobičastog voća-studije pokazuju da je zdrava i uravnotežena prehrana učinkovitija od vitaminskih preparata u sprječavanju glaukomske bolesti.
 5. Vježbajte umjereno. Intenzivno vježbanje koje značajno ubrzava rad srca može dovesti do povišenja očnog tlaka. Stoga brzo hodanje i redovita umjerena tjelesna aktivnost mogu sniziti očni tlak i poboljšati ukupno zdravlje.
 6. Zaštite vaše oči od ozljeda. Ozljede oka mogu dovesti do glaukoma. U slučaju da ste profesionalno izloženi povišenom riziku od ozljeda, bavljenja sportom, rad u vrtu i sl., svakako nosite zaštitnu opremu za oči.
 7. Izbjegavajte položaje glave ispod srca. Ako imate glaukom ili visoki rizik za razvoj glaukoma, izbjegavajte položaj glave ispod srca kroz dulji vremenski period (pr. određeni joga položaji). Konzultirajte se s vašim oftalmologom što izbjegavati prilikom vaše rutinske tjelovježbe.
 8. Spavajte u pravom položaju. Ako imate glaukom, izbjegavajte položaj glave suprotno jastuku ili na vašoj ruci. Također, osobe sa opstruktivnom apnejom u snu imaju povećan rizik za glaukom. Ako teško hrčete ili prestanete disati tijekom noći, testirajte se na OSA-u (opstruktivnu apneju).
 9. Zaštite vaše oči od ultraljubičastih (UV) zraka. Postoje znanstveni dokazi da UV zrake mogu također povećati rizik od nastanka glaukoma. Zaštite vaše oči kvalitetnim polariziranim sunčanim naočalama i nosite zaštitnu odjeću tijekom boravka na otvorenim prostorima.
 10. Održavajte vašu oralnu higijenu. Nedavna istraživanja su povezala bolesti desni s glaukomskim oštećenjem vidnog živca. Održavajte svakodnevno vašu higijenu usne šupljine i redovito posjećujte vašeg stomatologa.
 11. Obavijestite vašeg oftalmologa o vašim lijekovima za povišeni krvni tlak. U slučaju da vaš krvni tlak bude značajno nizak tijekom noći i ako osjećate simptome preniskog krvnog tlaka (npr. ošamućenost), obavijestite vašeg oftalmologa i liječnika obiteljske medicine. Ne mijenjajte doziranje ili terapiju na vlastitu ruku, već se konzultirajte s nadležnim liječnikom.

U Centru za oftalmologiju u Specijalnoj bolnici sv. Katarina možete napraviti cjelokupnu glaukomsku dijagnostiku (kompletni oftalmološki pregled, mjerenje debljine rožnice i pregled očnog kuta, optičku koherentnu tomografiju (OCT) za analizu vidnog živca,  testiranje i analizu vidnog polja).

Dogovorite pregled već danas i reagirajte na vrijeme! Javite nam se s povjerenjem na telefon 01 2867 400 ili putem e-maila info@svkatarina.hr.

Pošaljite poruku: