Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) oštećenja vida se definira kao trenutno stanje vidne oštrine boljeg oka manje od 6/12.

Oštećenje vida predstavlja ogroman svjetski javnozdravstveni i socioekonomski problem. Prema podacima SZO-a, najmanje 2.2 milijardi ljudi ima smetnje u vidu na daljinu i blizinu, a pola od tih slučajeva se mogu na vrijeme spriječiti, dijagnosticirati i liječiti. Iako je većina tih bolesnika u dobi iznad 50 godina života, gubitak vida zahvaća sve dobne skupine, a vodeći uzroci gubitka vida ili sljepoće su refraktivne pogreške i mrena (zamućenja leće).  Od ostalih vodećih uzroka sljepoće ili oštećenja vida,  nalaze se senilna makularna degeneracija, glaukom, dijabetička retinopatija i nekorirgirana prezbopija (loš vid prilikom rada na blizu). Oštećenje vida predstavlja i ogroman financijski teret za svjetsku ekonomiju: svjetski gubici produktivnosti zbog oštećenja vida procjenjuju se na 411 milijardi američkih dolara.

Porast i starenje svjetskog stanovništva će očekivano povećati broj osoba s oštećenjem vida u svjetskim razmjerima. Djeca s ranom pojavnošću oštećenja vida će iskusiti zakašnjeli motorički razvoj, razvoj govora, usporeni emocionalni, socijalni i kognitivni razvoj s dugoročnim posljedicama. Djeca u školskoj dobi s oštećenjem vida mogu doživjeti nižu razinu školskog uspjeha, što utječe i na izbor profesije, a kasnije i na uspješno funkcioniranje u društvu.

Oštećenje vida značajno utječe i na kvalitetu života bolesnika u odrasloj dobi. Oni mogu očekivati nižu stopu radne aktivnosti te veću pojavnost depresije i anksioznosti. Isto tako, u starijoj populaciji, oštećenje vida može posljedično dovesti do socijalne izolacije, većeg rizika od padova i prijeloma, smanjenja sposobnosti samostalne brige o sebi i povećanja ovisnosti o drugima.

Zašto su važni redoviti oftalmološki pregledi?

Oči su prozor u vaše zdravlje. Brojni problemi vida ne budu otkriveni na vrijeme kroz dugi period vremena te ako se otkriju prekasno, mogu dovesti do dodatnih zdravstvenih komplikacija i napredovanja osnovne bolesti te gubitka vida ili u najtežem slučaju, do sljepoće. S druge strane, očni pregledi igraju važnu ulogu u ukupnom zdravlju, a ne samo zdravlju očiju. Godišnji očni pregled može na vrijeme otkriti ozbiljna medicinska stanja kao što su dijabetes, bolesti štitne žlijezde ili sistemsku hipertenziju, neurološke bolesti. Rano otkrivanje ovih bolesti može vam omogućiti usvajanje ranog plana liječenja, bolje rezultate liječenja, a time i ranu prilagodbu na novi stil i kvalitetu života.

Drugi razlozi da vidite vašeg oftalmologa

U slučaju da imate bilo koji od navedenih sljedećih simptoma, ne čekajte sa sljedećim terminom dolaska - javite se vašem oftalmologu odmah - slabiji vid na daljinu ili blizinu, sekrecija ili crvenilo očiju, bol u oku, dupla slika, pokretne mutnine u vidnom polju, haloi oko svjetala, bljeskove svjetla, zamračenje vida poput pada zavjese i sl.

Koliko često je potrebno posjećivati oftalmologa?

Ako ste stariji od 40 godina, preporuka je da posjetite oftalmologa barem jednom godišnje, jer se od te dobi povećava rizik od brojnih očnih i sistemskih bolesti i stanja. S obzirom na vaše osobne i obiteljske čimbenike rizika za određene bolesti, vaš će oftalmolog procijeniti koliko često je potrebno daljnje praćenje i kontrolni očni pregledi.

Kako izgleda oftalmološki pregled?

Oftalmološki pregled obavlja oftalmolog u očnoj ordinaciji u trajanju od od 15 - 45 min, ovisno o tome radi li se kompletni prvi pregled ili kontrolni očni pregled. Prvo je potrebno razgovarati s pacijentom i skupiti što više anamnestičkih podataka: o vrsti, vremenu, načinu i brzini nastupa sadašnjih smetnji, stanju vida  i vidnog polja te podatke iz osobne i obiteljske anamneze. Nosioci kontaktnih leća bi trebali napraviti pauzu od nošenja leća nekoliko dana prije pregleda kako bi se dobio što točniji uvid u stanje vida i očiju te što točnija korekcija dioptrijske anomalije. Kompletni pregled očiju podrazumijeva testiranje vidne oštrine na daljinu i blizinu sa subjektivnim i objektivnim pregledom dioptrije. Testira se pokretljivost vanjskih očnih mišića i vidno polje. Potom slijedi pregled prednjeg segmenta oka na biomikroskopu (vjeđa, bjeloočnica, rožnice, prednje sobice, šarenice, reakcija zjenica i leće), te se mjeri očni tlak tonometrijskim uređajima u lokalnoj anesteziji. Po potrebi se izvode testovi za suzni film. Pregled zamućenosti slojeva leće i očne pozadine se radi uz proširene zjenice 20-ak minuta nakon kapanja lokalnog midrijatika (tropikamid 1%)  indirektnom ili direktnom oftalmoskopijom. Tijekom pregleda očne pozadine u midrijazi, procjenjuje se klinički izgled vidnog živca, žute pjege, krvožilja i periferije mrežnice. Svakako treba naglasiti da oni koji trebaju pregled očne pozadine u midrijazi trebaju doći s pratnjom i da će djelovanje midrijatičkih kapljica trajati i do nekoliko sati.

Dogovorite pregled već danas i reagirajte na vrijeme! Javite nam se s povjerenjem na telefon 01 2867 400 ili putem e-maila info@svkatarina.hr.

Pošaljite poruku: