Svjetski dan vida ove je godine posvećen važnosti vođenja brige o zdravlju očiju i zaštiti vida na radnom mjestu.

Bez obzira na profesiju, zaštita vida igra važnu ulogu u uspješnom obavljanju svakodnevnih radnih zadataka. Vrlo često se kaže da su zaposlenici najveća vrijednost jedne kompanije, stoga bi poslodavcima, kao i zaposlenicima prioritet trebao biti ulaganje u prevenciju, zdravlje i dobru kondiciju zaposlenih. Time se smanjuje stopa bolovanja, a povećava produktivnost, čime se pridonosi rastu i razvoju kompanije te boljitku svih onih koji u njoj rade.

Svjesni toga da je prevencija važna ne samo za očuvanje zdravlja, već i za veću produktivnost zaposlenih, poslodavci ulažu u zdravstvena osiguranja svojih zaposlenika kako bi osvijestili važnost i potrebu preventivnih pregleda, osobito pregleda očiju i vida.

Zašto je važno obavljati preventivne očne preglede barem jednom godišnje?

Od poslova koji na radnom mjestu zahtijevaju uporabu računala i raznih monitora pa sve do građevinskih ili proizvodnih profesija, preventivni očni pregledi barem jednom godišnje trebali bi biti prioritet. Prema istraživanjima, 80% zaposlenika koristi digitalne uređaje barem dva sata dnevno, dok ih 67% koristi više od dva ili više uređaja istovremeno. 80% ispitanih se žali na simptome stanja poznatog pod imenom digitalno naprezanje očiju, a koje se javlja nakon višesatne vožnje ili gledanja u ekrane raznih digitalnih uređaja. Najčešći prijavljivani klinički simptomi i znakovi su: suhe, crvene oči praćene pečenjem i/ili svrbežom, suzenje, mutan vid (osobito na kraju radnog dana), otežano fokusiranje, glavobolje te bolovi u vratu i ramenima. Uzrok tome je emisija svjetla, osobito plavog svjetla s ekrana mobilnog telefona ili računala koje uzrokuje naprezanje očiju te dugoročno može oštetiti i stanice mrežnice, što može doprinijeti razvoju senilne makularne degeneracije. Radom ispred ekrana smanjuje se broj treptaja za čak 66%, što uz veličinu slova na ekranu, udaljenost tijela od ekrana i njegovu nakošenost također doprinosi razvoju smetnji. Iako rad na ekranu ne dovodi do trajnog oštećenja vida, važno je raditi godišnje očne preglede i savjetovati se s očnim liječnikom kako bi zaštitili svoje oči na radnom mjestu.

Osim što se očnim pregledom odredi refraktivna anomalija očiju i prepišu adekvatne naočale ili kontaktne leće za rad na daljinu, računalu te prilikom čitanja, pisanja i sl., njime se isključuju i druge očne bolesti i stanja koje mogu imati preklapajuće simptome s digitalnim naprezanjem očiju.

Digitalno naprezanje očiju

Kako smanjiti digitalno naprezanje očiju na što manju mjeru?

Nakon što se isključe očne bolesti kao uzrok smetnji, preporučuje se preventivno učiniti sljedeće radnje kako bi digitalno naprezanje očiju bilo što manje:

  1. Provjerite te po potrebi prilagodite položaj i udaljenost ekrana, kao i visinu stolice: preporučuje se udaljenost ekrana 50-65 cm, malo ispod razine očiju.
  2. Prilagodite postavke ekrana: povećajte veličinu slova i slike te povećajte razlučivost (što veća, time manje štetna), kao i kontrast i osvijetljenost na razinu ugodnu oku.
  3. Provjerite osvijetljenost prostorije u kojoj radite: dodatni izvor pored ili iznad Vas, osobito fluorescentno svjetlo ili dnevno svjetlo, mogu dodatno otežati vid. Razmislite o isključivanju dodatne rasvjete u prostoriji.
  4. Povećajte učestalost treptaja u minuti kako bi povećali vlaženje očiju.
  5. Pravilo 20-20-6: svakih 20 minuta rada na računalu pogledajte 20 sekundi u objekt u daljini barem na 6 metara udaljenosti.
  6. Povećajte kvalitetu zraka u prostoriji koristeći ovlaživače, prilagođavajući razinu sobne temperature regulacijom termostata, smanjujući razinu ventilacije zraka te izbjegavajući dim cigarete. Ako pušite, razmislite o prestanku pušenja.
  7. Koristite umjetne suze bez konzervansa. One mogu spriječiti i/ili olakšati simptome digitalnog naprezanja očiju te se mogu kapati redovito, višekratno, onoliko puta koliko osjetite potrebu. Vaš oftalmolog će Vam preporučiti kapi za koje misli da su najbolje za Vas. Izbjegavajte kapi koje smanjuju crvenilo očiju jer dugoročno mogu pogoršati simptome suhog oka.
  8. Ako su Vam potrebne naočale ili kontaktne leće za rad na računalu, razmislite o investiranju u pomagalo dizajnirano za rad na računalu. Konzultirajte Vašeg optičara o posljednjim načinima izrade naočalnih leća koje mogu pomoći u smanjenju ili sprečavanju smetnji.
  9. Koristite ispravno i odgovorno propisanu zaštitnu opremu na radnom mjestu prema procijenjenim rizicima.

Što još trebate imati na umu?

Svako živo biće se prilagođava na svoj jedinstveni način okolišu. Slično se događa i s očima, stoga je u novom digitalnom okruženju modernog doba potrebno obratiti pažnju u slučaju pojave očnih smetnji, a koje se mogu pravodobno spriječiti i nabrojenim preventivnim mjerama. S obzirom na višegodišnje iskustvo u rješavanju očnih bolesti, stanja i tegoba te u slučaju da osjećate da Vam je potreban pregled liječnika specijaliste oftalmologa, obratite se s povjerenjem u naš Centar za oftalmologiju i dogovorite termin preventivnog očnog pregleda već danas!

Pošaljite poruku: