Manjak jednog ili više zuba nije pametno ignorirati pa je jedno od čestih pitanja pacijenata razlika između cirkon keramičkih i metal keramičkih zubnih krunica.

Što se događa s oštećenim zubima ili nakon gubitka zuba?

Oštećeni zubi su podložniji lomu za vrijeme žvačnog ciklusa te ne mogu pravilno i kvalitetno sudjelovati u procesu žvakanja i usitnjavanja hrane, a nerijetko i bole. Kontakti između oštećenih zuba ili velikih starih ispuna jednostavno ne mogu biti dovoljno kvalitetni, stoga u međuzubne prostore često zapada hrana, što potiče upalu zubnog mesa i stvaranje zubnog džepa, a pacijentu uzrokuje neugodan zadah, nelagodu i bol. Također, kod potrošenih ili oštećenih zuba (s velikim ispunima ili bez) je narušena i estetika osmijeha. Ako se oštećeni zub ne restaurira, dolazi do gubitka jednog ili više zuba te zaostaje prazan prostor u zubnom luku. Iako se to na prvu ne čini kao problem, pogotovo ako izgubljeni zub nije u vidljivoj zoni, ignoriranjem situacije mogu nastati brojne poteškoće. Naime, preostali zubi oko rupe se nastoje prilagoditi novoj situaciji pa mijenjaju položaj - naginju se prema praznom prostoru, a zubi antagonisti iz suprotne čeljusti izrastaju kako bi zatvorili novootvoreni prostor. Time se polako mijenja način žvakanja, ono postaje manje pravilno, sile se raspodjeljuju na prednje zube koji nisu dizajnirani za tolike sile, počinju se prekomjerno trošiti, rotirati, dolazi do gubitka mekog tikva i kosti, kako u zoni gubitka zuba, tako i u zoni prekomjernog opterećenja. Sve to s vremenom potencijalno dovodi preostale zube u ugrozu, zglobovi i mišići reagiraju bolovima i škljocanjem, a moguća je i promjena estetike donje trećine lica te problemi s izgovorom određenih slova. Kvaliteta procesuiranja hrane pada (poteškoće sa žvakanjem), a pati i želudac koji dobiva nedovoljno usitnjenu hranu. Sve navedeno govori u prilog tome da problem manjka jednog ili više zuba nije pametno ignorirati.

Pročitajte više o bolestima zubnog mesa.

Što su krunice za zube i tko je kandidat?

Krunice za zube ili zubne krunice (navlake za zube) su protetski nadomjesci koji nadomještaju izgubljeni(e) zub(e) ili vraćaju oblik, boju i funkciju oštećenom zubu ili zubima. U slučaju da nedostaje jedan ili više zuba, moguće je obrusiti dva (ili više) susjedna zuba te napraviti spojene krunice za zube u obliku zubnog mosta. Ako postoje zubi, ali su prekomjerno potrošeni, s velikim, neadekvatnim ispunima, obojanjima ili slično (ovo je posebno često kod endodontski liječenih zuba), zubne krunice uspješno restauriraju takav zub i estetski i funkcijski. Dakle, kandidati za zubne krunice su svi koji imaju prekomjerno potrošene vlastite zube, liječene zube s velikim ispunima ili svi kojima nedostaje jedan ili nekoliko zuba, ali s dovoljno preostalih zuba koji su strateški dobro raspoređeni kroz čeljust. Često pacijenti pitaju: “Hoće li mi brušenje za krunice uništiti preostale zube?”. U pravilno postavljenoj indikaciji brušenje zuba i izrada krunice za zube ili zubnog mosta spašava zube, vraća im funkciju i estetiku, stoga tada ne možemo reći da brušenje zuba mutilira same zube. Također, krunicama za zube je u određenim slučajevima moguće ispraviti zarotirane ili krivo posložene zube kod osoba koje ne žele nositi aparatić za zube. U tom slučaju moramo brusiti načelno zdrave zube, što predstavlja određeni biološki trošak i kompromis na koji sam pacijent mora pristati, na temelju svih informacija dobivenih od stomatologa. Alternativna terapija kod gubitka zuba su zubni implantati ili proteze za zube.

Više o zubnim implantatima koje koristimo u našem Sv. Katarina Dental Centru pročitajte u našem blogu.

Kako izgleda postupak izrade te kojeg se materijala izrađuju

Zube koji idu pod zubni most ili pod krunice za zube (tzv. navlake za zube) je potrebno prethodno adekvatno pripremiti. Na njima ne smije biti karijesa te moraju imati dovoljno preostalog zdravog tkiva (u slučaju liječenih zuba je narušena biomehanika takvog zuba pa ga je prethodno potrebno ojačati posebnom nadogradnjom tzv. štift koja se ugrađuje unutar zuba). Priprema zuba za krunice se vrši bezbolno, pod lokalnom anestezijom. Zube je potrebno dijamantnim svrdlima pod vodenim hlađenjem reducirati u konusni oblik (tzv. bataljak), otprilike 1.5-2 mm u svim dimenzijama kako bi mogli prihvatiti krunicu ili zubni most. Prethodno brušenju za zubne krunice ili most za zube, stomatolog uzima otisak kako bi mogao napraviti privremene zube (dakle, pacijent ni u jednom trenutku ne napušta ordinaciju bez zuba) te kako bi zubni tehničar koji će raditi buduće krunice za zube mogao vidjeti trenutnu situaciju u ustima. Zahvat se provodi odjednom ili u više dolazaka, ovisno o količini posla i vremenu pacijenta. Kada je sve spremno, uzima se definitivni otisak na temelju kojega zubni tehničar izrađuje zubnu krunicu ili zubni most. Izrađeni zubni nadomjestak se na kontrolnim pregledima isprobava u ustima pacijenta te po potrebi korigira. Jednom kada su pacijent i stomatolog zadovoljni estetikom i funkcijom, zubne krunice ili zubni mostovi se trajno cementiraju posebnim cementom koji zatvara sve mikropukotine između restauracije i zuba.


Razlika između različitih vrsta krunica?

Danas se trajne krunice i mostovi za zube izrađuju uglavnom od keramike. Razlikujemo metal-keramiku, gdje je u bazi restauracije metal (posebna dentalna slitina ili titan), a na koju se onda peče keramika. Dakle, tanka metalna baza se nigdje ne vidi i ne dolazi u dodir s usnom šupljinom. Metal se u moderno vrijeme dizajnira digitalno te izrađuje putem 3D printera za metal, čime se smanjuje faktor ljudske greške na minimum i ubrzava cijeli proces. Metal-keramika je ispitan i pouzdan kompleks koji u dentalnoj medicini postoji desetljećima, a kada se kvalitetno izradi, može trajati godinama. Samim time je i jeftiniji za pacijenta. Najčešći problem s metal keramikom nastaju u području zubnog vrata kada s vremenom dođe do povlačenja mesa. Tada se, zbog specifičnog loma svjetlosti u toj regiji, može pojaviti taman rub koji je neestetski. Stoga se metal keramika rjeđe preporuča u estetskoj zoni ili kod mlađih pacijenata te pacijenata koji imaju visoku liniju osmijeha (jako im se vidi zubno meso prilikom osmijeha). Rješenje za ovaj problem leži u drugačijem tipu keramike – tzv. čista, cirkon ili litij disilikatna keramika. Takva keramika nema metal u bazi stoga je bijela i iznutra i izvana. Pojava tamnog ruba zuba kod bezmetalne keramike je puno manja ili praktički nikakva (zapravo ovisi o boji zubnog korijena i vidljivosti korijena kroz zubno meso). Bezmetalna zubna keramika se najčešće se izrađuje CAD/CAM digitalnom tehnologijom čime se olakšava i ubrzava proces izrade te smanjuje mogućnost pogreške. Prilikom izrade keramičkih nadomjestaka je podjednako bitna pravilna preparacija zuba i zagriza od strane stomatologa te umijeće i iskustvo dentalnog tehničara koji je zaslužan za trajnost i estetiku finalnog rada (sinergija stomatologa i zubnog tehničara).


Slika 1: cirkkon keramička krunica

Cirkon keramička krunica.jpg


Slika 2: metal keramička krunica

Metal keramičke krunice.jpg


Može li nastati karijes ispod mosta ili krunice za zube?

Ako se postojeći zub pravilno pripremi te nova keramička krunica pravilno izradi i zacementira, a pacijent redovito dolazi na kontrole, nije moguć nastanak kvara. Ipak, određeni zubi su u takvom stanju da nije moguće dati jasnu prognozu (obično stara liječenja koja nisu izvedena sasvim po pravilima struke, ali je zub miran i bez simptoma), stoga postoji rizik da takav zub kasnije ipak stvara određene probleme.

Što ako se pokvari zub ispod zubnog mosta ili krunice za zube?

Ako je potrebno pristupiti zubu ispod krunice, npr. zbog liječenja zubnog živca, moguće je uraditi poseban zahvat kroz zubnu krunicu ili most. Dakle, iako je takva terapija kompleksnija, postojanje restauracija nije prepreka za liječenje zuba.

Održavanje i trajnost?

Teško je dati konkretan odgovor na ovo pitanje jer trajnost rada ovisi o brojnim faktorima na koji nemamo utjecaj (zagriz i navike pacijenta), ali načelno možemo govoriti o periodu 10+ godina (susrećemo se s pacijentima koji nose svoje radove 15-20 godina). Kada ipak dođe do zamora materijala, postojeća restauracija se relativno jednostavnim zahvatom skine te se pristupa izradi nove zubne restauracije.

Rezervirajte termin za besplatan pregled i uvjerite se u našu stručnost


Pošaljite poruku: