Denzitometrija predstavlja najprecizniju metodu utvrđivanja gustoće kostiju.

Što je denzitometrija?

Denzitometrija je radiološka pretraga kojom se procjenjuje mineralni sadržaj u kostima te se na temelju toga izračunava mineralna gustoća za procjenu čvrstoće kostiju. Koristi se u dijagnostici svih onih stanja sa smanjenom gustoćom kostiju (npr. kod osteoporoze). Radi se o jednostavnoj, neinvazivnoj i bezbolnoj metodi koja traje 20 – 30 minuta. Denzitometrija je zapravo najpreciznija metoda utvrđivanja gustoće kostiju.

Prevencija osteoporoze

Osteoporoza je ozbiljno stanje koje često nema vidljive simptome sve dok ne dođe do prijeloma kostiju. Denzitometrija može igrati ključnu ulogu u otkrivanju osteoporoze u ranim fazama što može pomoći u sprečavanju prijeloma. Redovito praćenje koštane gustoće pomaže liječnicima u otkrivanju osoba s povećanim rizikom za prijelom i poduzimanju mjera kako bi  se smanjio gubitak čvrstoće kostiju poput uzimanja  lijekova koji pomažu u održavanju koštane mase.

Prevencija osteoporoze uključuje održavanje zdravog načina života,  pravilnu prehranu bogatu kalcijem i vitaminom D, redovitu tjelesnu aktivnost i izbjegavanje faktora rizika poput pušenja i pretjerane konzumacije alkohola.

Iako je osteoporoza češća u starijih osoba, rizik od smanjenja koštane mase može postojati u svim dobnim skupinama pa  denzitometrija nije samo za starije osobe. 

Stoga, ako imate faktore rizika ili sumnjate na smanjenje koštane gustoće, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti denzitometrije.

Indikacije za denzitometriju

Denzitometrija se preporuča kod:

 • Žena s manjkom estrogena
 • Osteoporoze
 • Osoba s dijabetesom tipa 1
 • Osoba s bolestima jetre i bubrega
 • Genetske nasljednosti
 • Prethodnog loma kuka
 • Osoba s kliničkim stanjima povezanim s oštećenjem kostiju (npr. reumatoidni artritis)
 • Upotrebe nekih lijekova (kortikosteroidi, određeni antiepileptici, barbiturati i drugi)
 • Hipertireoidizma
 • Hiperparatireoidizma
 • Radiološke obrade koja upućuje na znakove smanjene mineralizacije kostiju
 • Osoba koje puše
 • Osoba sa smanjenom tjelesnom aktivnošću (npr. nedovoljno kretanje)

Kako se pripremiti za pretragu?

Nema posebnih priprema za denzitometriju, osim upute da se ne uzima pripravak kalcija 24 sata prije pretrage te uklone metalni predmeti neposredno prije izvođenja pretrage. Nije potrebno doći natašte. Kako bi se oslobodilo područje koje se pregledava, preporučljivo je da pacijent nosi udobnu odjeću koja se može jednostavno skinuti. Prije snimanja je potrebno napomenuti mogućnost trudnoće, ako ta mogućnost postoji. Pacijent bi sa sobom trebao ponijeti prethodnu medicinsku dokumentaciju. Nakon provedene denzitometrije ne postoje ograničenja za uobičajene svakodnevne aktivnosti.

Kako se izvodi pretraga?

Pacijent je u ležećem položaju na leđima, izvor zračenja je u stolu ispod pacijenta, a detektor se nalazi iznad pacijenta te se pomiče tijekom same pretrage. Ispod pacijenta se mogu postaviti spužvasti umetci koji pomažu izravnati dio tijela kako bi se postigao bolji položaj za snimanje.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina koristimo vrhunski uređaj GE Lunar Prodigy koji nudi i  mogućnost mjerenja sastava cijelog tijela. Usluga nije zanimljiva samo profesionalnim sportašima, već i rekreativcima jer se pomoću denzitometrije koja koristi dvoenergetske rentgenske zrake može napreciznije i najpouzdanije definirati postotak masti u tijelu, ukupna težina masnog tkiva u tijelu, BMI (body mass index), ukupna mišićna masa, masa kostiju i naravno, gustoća kostiju - sve u jednom mjerenju.

Posebnost ovog aparata je mogućnost mjerenja i razlikovanja postotka i težina visceralnog masnog tkiva u odnosu na potkožno masno tkivo abdomena.

Ovisno o nalazima, liječnik specijalist će Vas uputiti na daljnje potrebne postupke i eventualni plan liječenja. Moguće je odgovarajućom prehranom, lijekovima, povećanom tjelesnom aktivnošću zaustaviti daljnje propadanje kostiju.

Dogovorite termin i uvjerite se u vrhunsku opremu, stručan tim radiologa i ugodnu atmosferu u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina.

Pošaljite poruku: