Izbornik
Centri izvrsnosti -> Neurologija -> Epilepsija

Epilepsija

Epilepsija je jedna od najučestalijih bolesti u neurologiji, a napadaji nastaju radi abnormalnog električnog izbijanja iz različitih dijelova moždane kore. Simptomi ovise o lokalizaciji abnormalnih izbijanja u mozgu, pri čemu se mogu javiti: grčevi mišića, smetnje sluha, smetnje njuha, vida, smetnje osjeta, kao i poremećaj svijesti.

Napadi epilepsije

Od generaliziranih napadaja najčešći su veliki napadaji (grand-mal) s potpunim gubitkom svijesti, grčevima mišića pri čemu osoba često poplavi, ugrize se za jezik i pomokri se i tzv. mali napadaji (apsans) koji se najčešće javljaju u dječjoj dobi pri čemu dolazi do kratkotrajnog prekida aktivnosti uz zagledavanja. Parcijalni napadaji mogu biti s jednostavnim (elementarnim) i složenim (kompleksnim) simptomima ovisno o tome da li dolazi do poremećaja (suženja) stanja svijesti.

Uzroci epilepsije

Uzroci epilepsije mogu biti: prirođeni poremećaji razvoja, infekcije, tumori, bolesti krvnih žila, degenerativne bolesti, metabolički poremećaji, traume ili uzrok ostaje nepoznat. U odrasloj dobi najčešći uzrok je: moždani udari, trauma glave, prekomjerno konzumiranje alkohola i/ili droga, tumori i infekcije te metabolički uzroci. Psihogeni napadaji su vrlo česti i nastaju uslijed emotivne neuravnoteženosti i mogu se nerijetko izmjenjivati s epileptičkim napadajima u bolesnika s epilepsijom.

Najčešći uzrok gubitka svijesti je tzv. vazovagalna sinkopa ili „obična nesvjestica” koja se obično javlja kod naglog ustajanja, kod povišene tjelesne temperature, prilikom boravka u prostoru s neugodnim mirisom, kod vađenja krvi itd. Zbog toga je važno tijekom pregleda  utvrditi okolnosti pod kojima se dogodio napadaj, ukoliko je moguće dobiti točan opis i trajanje simptoma, podatke o eventualnoj traumi glave, dosadašnjim bolestima tijekom života te podatke o obiteljskoj anamnezi te učiniti detaljan neurološki status.

Dijagnostika

Od dijagnostičkih pretraga kod epilepsija najvažniji je EEG (elektroencefalografija). Dodatno se preporučuje neuroradiološka obrada (CT/MR mozga po protokolu za epilepsiju) te laboratorijske pretrage krvi.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba