Izbornik
Centri izvrsnosti -> Neurologija -> Moždani udar

Moždani udar

U ambulanti se bavimo i pacijentima koji su preboljeli moždane udare, u smislu postavljanja dijagnoze, ambulantnim liječenjem i rehabilitacijom. Pacijente koji zahtijevaju dugotrajno bolničko liječenje i/ili mintenzivnu skrb referiramo u adekvatne medicinske centre po provedenoj dijagnostici. Moždani udar je bolest koja se javlja kada je moždani krvotok kompromitiran ili ugruškom koji blokira krvnu žilu (što nazivamo ishemičkim moždanim udarom) ili puknućem moždane krvne žile zbog kojeg krv curi u moždano tkivo (što nazivamo hemoragijskim moždanim udarom). Slična stanja uključuju:

  • Tranzitorne ishemičke atake (također zvane TIA-e ili ‘mini moždani udari’) rezultiraju iz privremene blokade moždanog krvotoka, koja dovodi do kratkotrajne disfunkcije mozga, koja ne traju dulje od 24 h. Riječ je o ozbiljnom stanju, jer predstavlja upozorenje za prijeteći moždani udar i vrlo mu je slična po simptomima.
  • Traumatska oštećenja i/ili krvarenja mozga javljaju se kada do oštećenja mozga dođe uslijed traume glave. Simptomi u početku mogu biti blagi (čak i nevidljivi, a obično uključuju glavobolju, smetenost, poremećaje vida i mučninu. Ozbiljniji znakovi traumatskog oštećenja mozga su gubitke svijesti koji traju dulje od 6 h, konvulzije, širenje zjenica i vrtoglavicu.
  • Moždana aneurizma je vrećica koja protrudira iz oslabljenog zida krvne žile, koja može rupturirati i prokrvariti u vitalne strukture mozga. Simptomi mogu uključivati naglu glavobolju (‘kao udar groma’), zakočenost u vratu, osjetljivost na svjetlo, mučninu, konvulzije i gubitke svijesti.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba
Dogovorite pregled