Izbornik
Centri izvrsnosti -> Preventivna medicina i sistematski pregledi -> Preuzmite knjigu “Farmakogenetika u kliničkoj praksi"

Knjiga “Farmakogenetika u kliničkoj praksi: Iskustvo s 55 lijekova korištenih u kliničkoj praksi”, urednika prof. dr. sc. Dragana Primorca i prof. dr. sc. Wolfgang Hoppnera.

Knjiga, u čijem pisanju je sudjelovalo 17 znanstvenika i liječnika iz Hrvatske i inozemstva, namijenjena je tržištu EU-a i SAD-a. Knjiga sadrži do sada najopširnije i sveobuhvatne informacije o kliničkoj implementaciji farmakogenetike za 55 lijekova obrađenih u knjizi. U knjizi se prikazuju genetski polimorfizmi važni za farmakogenetsku analizu, indikacije za genetsko testiranje i preporuke vezano uz prilagodbu terapije rezultatima genske analize, sukladno preporukama Europskog Konzorcija za provedbu kliničke farmakogenetike.

O važnosti knjige, najbolje govore podatci koje je objavio vodeći američki medicinski časopis JAMA, a koji ističu da samo u SAD-u godišnje više od 2 milijuna hospitaliziranih bolesnika nakon uzimanja lijekova ima ozbiljne štetne učinke lijekova, dok njih 106.000 zbog štetnih učinaka lijekova umre. Zbog navedenog, samo u SAD-e zdravstveni sustav izdvaja 30 milijardi dolara godišnje za liječenje komplikacija uzrokovanih štetnim učincima lijekova. S druge strane, nedavni podatci za Europu pokazuju da se 7 do 13 % pacijenata prima u bolnicu zbog neželjenih reakcija na lijekove te da bi korištenjem farmakogenetike značajan dio tih učinaka mogao biti spriječen.

Knjigu preuzmite upisom mail adrese:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba