Bolovi u leđima jedna su od najčešćih tegoba koje se javljaju tijekom trudnoće i nakon poroda.

Trudnoća je jedno od najvažnijih razdoblja u životu žene, obilježeno velikim fizičkim, emocionalnim i hormonalnim promjenama. S tim promjenama često dolazi i niz tjelesnih nelagoda, a bolovi u leđima jedna su od najčešćih tegoba koje se javljaju tijekom trudnoće i nakon poroda. U ovom blogu pročitajte više o bolova u leđima uzrokovanih trudnoćom, uključujući uzroke, simptome te terapijske pristupe za ublažavanje nelagode i boli.

Uzroci bolova u leđima tijekom trudnoće

Bolovi u leđima su česta pojava tijekom trudnoće, a mogu biti izazvani nizom fizioloških i biomehaničkih promjena koje tijelo prolazi kako bi podržalo rastući fetus. Razumijevanje uzroka ovih bolova ključno je za pravilno upravljanje nelagodom i osiguravanje optimalnog zdravlja i udobnosti trudnice.

Neki od najčešćih uzroka bolova u leđima tijekom trudnoće su:

 1. Povećanje težine: Jedan od najznačajnijih faktora koji doprinose bolovima u leđima tijekom trudnoće jest povećanje tjelesne težine, što uključuje i težinu rastućeg fetusa. Ovo dodatno opterećenje može izazvati pritisak na kralježnicu i mišiće leđa.
 2. Promjene u držanju tijela: S napredovanjem trudnoće, trbuščić se povećava što može dovesti do promjene u centru ravnoteže i držanju tijela. Ovo može uzrokovati prekomjerni pritisak na leđa i kukove, izazivajući bolove u tom području.
 3. Hormonalne promjene: Hormoni poput relaksina, koji pomažu u opuštanju mišića i zglobova kako bi olakšali porođaj, također mogu utjecati na stabilnost kralježnice, što povećava rizik od bolova u leđima.
 4. Stres na mišićima: Trudnoća može dovesti do dodatnog stresa na mišiće leđa, posebno zbog promjena u tjelesnoj težini i držanju tijela. Ovaj stres može uzrokovati napetost i nelagodu.
 5. Položaj spavanja: Većina trudnica ima problema s pronalaskom udobnog položaja za spavanje tijekom trudnoće, što može dovesti do bolova u leđima i ukočenosti.

Uzroci bolova u leđima nakon trudnoće

Bolovi u leđima nakon trudnoće mogu biti izazvani različitim faktorima, a njihovo razumijevanje ključno je za pravilno upravljanje nelagodom i osiguravanje brzog oporavka nakon poroda. Iako su neki od uzroka slični onima tijekom trudnoće, postoje i dodatni faktori koji mogu doprinijeti bolovima u leđima nakon poroda. Neki od najčešćih uzroka bolova u leđima nakon trudnoće su:

 1. Porođajni stres: Porođaj je fizički naporan proces koji može izazvati stres na leđima i kralježnici, posebno ako je porođaj kompliciran ili je bilo potrebno intervencije poput carskog reza.
 2. Nosači za bebe: Nakon poroda, nošenje bebe u nosaču ili nosiljci može dodatno opteretiti leđa, pogotovo ako se to čini nepravilno ili ako beba postaje teška.
 3. Promjene u držanju tijela: Nakon poroda tijelo se vraća u svoje prethodno stanje te je to proces koji zahtjeva vrijeme.
 4. Opća iscrpljenost: Briga o novorođenčetu zahtijeva puno energije i može dovesti do opće iscrpljenosti, što može povećati osjećaj nelagode i bolova u leđima.

Simptomi bolova u leđima

Bolovi u leđima mogu se manifestirati na različite načine, te mogu varirati ovisno o individualnim karakteristikama i ozbiljnosti problema. Razlikujemo nekoliko vrsta boli, uključujući:

 • Oštra ili tupa bol u donjem dijelu leđa koja se može protezati prema bokovima ili nogama.
 • Ukočenost ili ograničena pokretljivost u leđima.
 • Napetost ili osjećaj težine u leđima.
 • Bol koja se pojačava tijekom aktivnosti poput hodanja ili savijanja.
 • Poteškoće s pronalaženjem udobnog položaja za sjedenje ili spavanje.

Upravljanje bolovima u leđima nakon trudnoće može uključivati ​​niz strategija, uključujući pravilno držanje tijela, postupno vraćanje tjelesne aktivnosti, primjenu topline ili hladnoće na bolna područja te fizikalnu terapiju. Važno je konzultirati se s medicinskim osobljem kako bi se utvrdilo da li bolovi u leđima nakon poroda zahtijevaju dodatno liječenje ili terapiju, te kako bi se osiguralo brzo i sigurno oporavak majke nakon poroda.

Terapijski pristupi za ublažavanje bolova u leđima 

Terapijski pristupi za ublažavanje bolova u leđima obuhvaćaju niz strategija koje se fokusiraju na smanjenje upale, jačanje mišića, poboljšanje držanja tijela te povećanje pokretljivosti kralježnice. Uz pravilno vođenje i savjetovanje kvalificiranih medicinskih stručnjaka, ovi terapijski pristupi mogu pružiti značajno olakšanje i poboljšati kvalitetu života pacijenata.

1. Vježbanje: Redovita tjelesna aktivnost, poput lagane šetnje, plivanja ili prenatalne vježbe, može ojačati mišiće leđa i ublažiti bolove.

2. Fizioterapija: Profesionalna fizioterapija može pružiti individualno prilagođene vježbe i tehnike masaže za olakšanje bolova u leđima.

3. Pravilno držanje tijela: Svjesnost o držanju tijela i pravilno podupiranje leđa tijekom svakodnevnih aktivnosti može smanjiti opterećenje na leđima.

4. Toplina i hladnoća: Primjena toplih obloga ili hladnih obloga na bolna područja može pomoći u opuštanju mišića i ublažavanju nelagode.

5. Masaža: Profesionalna masaža može opustiti napete mišiće, poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti bolove u leđima.

6. Medikamentozno liječenje: U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti sigurne analgetske ili protuupalne lijekove za ublažavanje bolova.

7. Nosači za bebe: Odabir ergonomski dizajniranog nosač

Zdravlje kralježnica u trunoći.jpg
Zdravlje kralježnice u trudnoći

  Kada posjetiti vertebrološku ambulantu?

  Posjet vertebrološkoj ambulanti preporučuje se u različitim situacijama povezanim s bolovima u leđima tijekom i nakon trudnoće. Bolovi u leđima su česta pojava koja može značajno utjecati na kvalitetu života, ograničavajući svakodnevne aktivnosti i uzrokujući nelagodu. Bez obzira jeste li trudnica koja se bori s nelagodom u leđima tijekom trudnoće ili nova majka koja se suočava s bolovima nakon poroda, važno je pronaći učinkovite terapijske pristupe koji će ublažiti bol i omogućiti brz oporavak. Potražite savjete specijalista vertebrologa ako se javljaju:

  1. Intenzivni i uporni bolovi u leđima: Ako bolovi u leđima postanu intenzivni, ne prestaju ili se pogoršavaju unatoč primjeni kućnih terapija ili promjeni aktivnosti, važno je potražiti savjet stručnjaka.
  2. Bolovi u leđima utječu na svakodnevne aktivnosti: Ako bolovi u leđima ometaju vaše svakodnevne aktivnosti poput hodanja, sjedenja ili spavanja te otežavaju obavljanje uobičajenih zadataka, trebali biste potražiti medicinsku pomoć.
  3. Bolovi u leđima koji se pogoršavaju tijekom trudnoće ili nakon poroda: Ako primijetite da se bolovi u leđima pogoršavaju tijekom trudnoće ili nakon poroda, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom vertebrologom radi procjene i liječenja.
  4. Prisutnost drugih simptoma: Ako osim bolova u leđima primijetite i druge simptome poput trnaca ili utrnulosti u nogama, slabost mišića, gubitak osjeta u donjem dijelu tijela ili problema s mokrenjem, to može ukazivati ​​na ozbiljniji medicinski problem koji zahtijeva hitnu procjenu.
  5. Poteškoće s držanjem tijela: Ako primijetite da imate poteškoća s održavanjem pravilnog držanja tijela ili ako primijetite deformacije kralježnice, važno je potražiti stručno mišljenje radi procjene stanja i pružanja odgovarajuće terapije.

  U Vertebrološkoj ambulanti Specijalne bolnice Sv. Katarina, specijalizirani stručnjaci vertebrolozi će provesti temeljitu procjenu vašeg stanja, postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući terapijski pristup koji može uključivati ​​fizioterapiju, terapiju lijekovima, injekcijske terapije ili čak kirurške zahvate ako je potrebno. Važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se pravilno dijagnosticirala i liječila bilo kakva stanja povezana s bolovima u leđima tijekom i nakon trudnoće.

  Jesu li moguće trajne posljedice?

  Trajni bolovi u leđima tijekom i nakon trudnoće mogu imati značajan utjecaj na kvalitetu života žene te mogu rezultirati nizom dugoročnih posljedica. Iako su bolovi u leđima česti tijekom trudnoće zbog fizioloških promjena koje tijelo prolazi radi prilagodbe rastućem fetus, a nakon trudnoće zbog opterećenja na kralježnici i mišićima, njihova kroničnost ili neadekvatno liječenje mogu rezultirati trajnim posljedicama. Neke od njih su:

  1. Kronična bol: Ako bolovi u leđima nisu pravilno dijagnosticirani i liječeni tijekom ili nakon trudnoće, mogu postati kronični problem. Kronična bol u leđima može značajno utjecati na kvalitetu života, ometajući svakodnevne aktivnosti i uzrokujući dugotrajnu nelagodu.
  2. Ograničena pokretljivost: U nekim slučajevima, nedostatak adekvatnog liječenja bolova u leđima može rezultirati ograničenom pokretljivošću kralježnice. To može otežati izvođenje određenih aktivnosti i smanjiti funkcionalnost pacijenta.
  3. Ozljede kralježnice: U ekstremnim slučajevima, nepravilno liječeni ili zanemareni bolovi u leđima mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda kralježnice poput hernije diska, kompresijskih fraktura ili spinalne stenoze. Takve ozljede mogu zahtijevati kirurški zahvat i mogu ostaviti trajne posljedice na pokretljivost i funkcionalnost kralježnice.
  4. Psihološki utjecaji: Kronični bolovi u leđima mogu imati značajan utjecaj na mentalno zdravlje pacijenta, uzrokujući stres, anksioznost, depresiju i smanjenje kvalitete života.
  5. Utjecaj na svakodnevne aktivnosti: Trajni bolovi u leđima mogu otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput hodanja, sjedenja, podizanja težih predmeta ili čak obavljanja kućanskih poslova. To može dovesti do ograničenja u radnoj sposobnosti i socijalnom životu pacijenta.

  Važno je naglasiti da pravovremena dijagnoza i terapija mogu značajno smanjiti rizik od trajnih posljedica bolova u leđima tijekom i nakon trudnoće. Redoviti pregledi kod vertebrologa ili drugog stručnjaka za bolove u leđima, praćeni preporučenim terapijskim pristupima, mogu pomoći u sprječavanju ili smanjenju trajnih posljedica ovih problema. Ako primijetite bilo kakve znakove upornih bolova u leđima, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć radi pravodobne intervencije i smanjenja rizika od trajnih posljedica.

  U našem Centru za bolesti kralježnice pacijentima stoji na raspolaganju kompletna dijagnostika kao i liječenje koje ovisno o dijagnozi pacijenta može biti konzervativno fizikalno ili neurokirurško operacijsko.

  Prepustite se u ruke stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom i dogovorite svoj termin na vrijeme.

  Pošaljite poruku: