Ako pacijent nema dovoljno željeza, tijelo ne može proizvesti dovoljno hemoglobina koji krvlju prenosi kisik po cijelom tijelu.

Željezo je jedan od minerala u ljudskom tijelu. Ako nema dovoljno željeza, naše tijelo ne može proizvesti dovoljno hemoglobina i nastaje anemija. Kod liječenja anemije koja je nastala zbog nedostatka željeza (tzv. sideropenične anemije koja je ujedno i najčešća vrsta anemije) važno je dijagnosticirati uzrok anemije i, ako je to moguće, ukloniti ga. Jedan način liječenja ove vrste anemije je intravenska primjena preparata željeza koja se primjenjuje u venu putem igle kako bi se povećale razine željeza i hemoglobina u tijelu.

Što je intravenska primjena željeza? 

Intravenska primjena željeza je način primjene željeza putem malog katetera u venu. Intravenski preparat željeza može se primijeniti putem injekcije, infuzije ili za vrijeme dijalize pacijenta koji se dijalizira.

Čimbenici koji mogu smanjiti zalihu željeza u vašem tijelu uključuju:

 • Obilnije mjesečnice
 • Kronično krvarenje iz probavnog sustava zbog krvarenja iz hemeroida, polipa, erozija, ulkusa ili karcinomskih promjena u probavnom traktu
 • Prehrana koja ne sadrži dovoljno željeza. Povećanje potrebe vašeg tijela za željezom (na primjer, tijekom trudnoće)

Koji pacijenti trebaju intravensko željezo? 

Kod anemije zbog nedostatka željeza, primanje željeza putem infuzije nije tako uobičajeno kao uzimanje oralnim putem (putem usta). Liječnici prvo propisuju oralne dodatke željeza. To je učinkovito kod mnogih pacijenata. Ipak, neki pacijenti moraju primiti željezo putem intravenske infuzije ako su im razine željeza vrlo niske ili ga ne mogu uzimati oralno (putem usta). To uključuje pacijente/pacijentice koji/e:

 • Imaju obilne mjesečnice, a zbog neželjenih učinaka više peroralnih preparata željeza ne mogu ih više uzimati.
 • Imaju krvarenje u gastrointestinalnom traktu (probavnom sustavu) i trebaju brzo nadoknaditi željezo. (Vaše tijelo brže apsorbira željezo putem infuzije, nego željezo koje progutate.)
 • Imaju upalnu bolest crijeva (bolesti crijeva koje uzrokuju bol, proljev i gubitak težine) i ne mogu uzimati oralno željezo jer im smeta za probavni sustav.
 • Pacijenti koji se dijaliziraju zbog kroničnog bubrežnog zatajenja. Oni obično uzimaju lijekove koji potiču eritropoezu  i često moraju dodatno uzimati preparate željeza.
 • Imaju anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza i trebaju brzo nadoknaditi željezo jer će uskoro imati operaciju.
 • Imaju celijakiju (netoleranciju na gluten).
 • Imaju rak i anemiju
 • Pacijenti koji su probali oralno koristiti željezo, ali su se javile nuspojave na više oralnih preparata.  
 • Imaju vaskularni poremećaj koji uzrokuje veliki gubitak krvi.
 • Treba im brzo povećati razinu željeza zbog trudnoće ili teške anemije.

Koja razina željeza zahtjeva intravensku primjenu? 

Na temelju nalaza koncentracije hemoglobina u krvi i serumskog željeza liječnik određuje treba li intravenska primjena željeza. Također on određuje i dozu željeza koju pacijent treba primiti. Odluke o intravenskoj primjeni preparata željeza kao i doza preparata željeza ovise i o zdravstvenom stanju bolesnika, odnosno ima li druge pridružene bolesti.  

Moguće je da će nekome biti dovoljna samo jedna doza  preparata željeza u infuziji, dok će drugima trebati jedna ili dvije doze tijekom nekoliko tjedana dok se razina željeza ne vrati na normalu. Popravljanje razine željeza i ispravljanje anemije može potrajati i do dva mjeseca. Liječnik će odrediti koliko je željeza potrebno. Oni mogu izračunati dozu koja je potrebna na temelju vaše težine i razine hemoglobina.

Treba napomenuti da svaki lijek može izazvati neželjene učinke. One mogu biti rjeđe ili češće, bezazlene ili čak opasne za život. Kako i kod intravenske primjene preparata željeza može doći do nuspojava, on se uvijek primjenjuje pod nadzorom medicinske sestre ili tehničara te liječnika koji uvijek može intervenirati. 

Koliko će brzo djelovati željezo primljeno putem infuzije individualno je  i ovisi o zdravstvenoj situaciji pojedinca. Obično može proći nekoliko dana do tjedan dana nakon početka uzimanja preparata željeza prije nego što pacijent počne osjećati poboljšanje. Važno je nastaviti pratiti simptome i zabilježiti nuspojave.

Dobro je znati 

Ako ste uzimali dodatke željeza koji se nabavljaju bez recepta, važno je da ih prestanete uzimati ako ste primili željezo u infuziji. Kod nekontroliranog uzimanja preparata željeza može doći do trovanja.  Također, nemojte redovito uzimati velike količine željeza dulje od 6 mjeseci bez konzultacije s vašim liječnikom. Preparate željeza valja uzimati samo kada je to medicinski opravdano. Zbog toga povremeno, s vremena na vrijeme valja kontrolirati krvnu sliku i željezo u krvi. Ljudi se razlikuju u potrebi za željezom. Nekim osobama uopće ne treba nadoknađivati željezo u tabletama ili intravenski jer ga dovoljno unesu hranom. S druge strane, ima osoba s određenim medicinskim stanjima kojima je kontraindicirano dati željezo jer ga već imaju u većoj količini nego je to normalno. Zbog svega navedenog uzimanje preparata željeza mora biti pod liječničkom kontrolom. Tablete željeza mogu promijeniti boju vaše stolice u zelenkasto ili sivkasto crnu. To je normalno, ali budući da unutarnje krvarenje također može uzrokovati tamnu stolicu, obavezno spomenite bilo kakve promjene boje svom liječniku.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina primjenjuju se dva preparata željeza u infuziji. To su Venofer i Ferinject. Koji će preparat liječnik ordinirati ovisi o nizu personaliziranih čimbenika. O stupnju anemije ovisi i doza preparata željeza koju će pacijent primiti. Svakako je prvo potrebno obaviti pregled kod hematologa, nakon čega se pacijent po potrebi upućuje na daljnju obradu.

Ne zanemarujte znakove koje vam vaše tijelo šalje. Rezervirajte svoj termin već danas.

Pošaljite poruku: