Urologija je grana medicine koja se bavi dijagnozom i liječenjem poremećaja mokraćnog sustava kod muškaraca i žena, te reproduktivnog sustava kod muškaraca.

U današnjem društvu, briga o zdravlju često pada na marginu naših svakodnevnih prioriteta. No, jedno od područja koje ne bismo trebali zanemariti je urologija. Bez obzira na spol ili dob, redoviti posjeti urologu mogu biti ključni za očuvanje zdravlja vašeg urogenitalnog sustava. U ovom blogu istražujemo važnost urologije i kada je pravo vrijeme za posjetiti stručnjaka.

Zašto je urologija važna? 

Urologija je grana medicine koja se bavi dijagnozom i liječenjem poremećaja mokraćnog sustava kod muškaraca i žena, te reproduktivnog sustava kod muškaraca. Bez obzira na to jeste li muškarac ili žena, važno je razumjeti da problemi poput urinarnih infekcija, kamenaca u bubrezima, benignog povećanja prostate ili čak raka prostate mogu značajno utjecati na vaše zdravlje i kvalitetu života.

Urologija predstavlja ključnu granu medicine koja se posvećuje zdravlju mokraćnog i reproduktivnog sustava. Urologija obuhvaća širok spektar stanja, od manjih nelagoda poput urinarnih infekcija do ozbiljnijih problema kao što su bubrežni kamenac ili čak maligne bolesti kao što je rak prostate.

Urinarni problemi mogu biti izuzetno neugodni i ometati svakodnevne aktivnosti. Urinarna infekcija, primjerice, može uzrokovati bol i nelagodu tijekom mokrenja te ako se ne liječi, može dovesti do komplikacija poput infekcija bubrega. Bubrežni kamenac također može uzrokovati ozbiljne bolove i u najgorim slučajevima, zahtijevati kirurško uklanjanje. Benigno povećanje prostate je uobičajeni problem kod starijih muškaraca koje može ometati normalno mokrenje i kvalitetu života.

Kada posjetiti urologa? 

Bez obzira na dob ili spol, važno je razumjeti važnost urologije i potražiti stručnu medicinsku skrb ako primijetite bilo kakve simptome ili nelagode vezane uz mokraćni ili reproduktivni sustav. Prevencija, rano otkrivanje i liječenje ključni su za očuvanje zdravlja i kvalitete života.

Ako primijetite bilo kakve neobične simptome poput bolova pri mokrenju, krvarenja, promjene u učestalosti mokrenja ili promjene u boji urina, trebali biste posjetiti urologa. Ovi simptomi mogu biti znak ozbiljnijih problema koji zahtijevaju medicinsku intervenciju.

Redoviti preventivni pregledi su ključni za otkrivanje potencijalnih problema u ranoj fazi, kada su lakše lječivi. Preporuka je da muškarci stariji od 50 godina redovito posjećuju urologa radi provjere prostate, dok su godišnji pregledi preporučljivi i za žene radi otkrivanja potencijalnih problema kao što su infekcije mokraćnog sustava ili inkontinencija.

 Parovi koji planiraju trudnoću mogu posjetiti urologa radi provjere reproduktivnog zdravlja i savjeta o optimalnom vremenu za začeće.

Osobe koje imaju povećani rizik od određenih uroloških problema, kao što su osobe s obiteljskom anamnezom raka prostate ili osobe s prethodnom poviješću urinarnih infekcija, trebaju redovito posjećivati urologa radi praćenja i prevencije.

Najčešći razlozi posjeta urologu

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak prostate je najčešći novodijagnosticirani rak muškaraca u Hrvatskoj te se nalazi na visokom trećem mjestu po smrtnosti u muškaraca, iza raka pluća i raka debelog crijeva.

Postoji niz razloga zbog kojih pacijenti traže pomoć urologa, a neki od najčešćih uključuju:

  • Probleme s mokrenjem, koji mogu uključivati bol ili peckanje tijekom mokrenja, često mokrenje, teškoće pri početku mokrenja ili zadržavanje mokraće.
  • Simptomi urinarnih infekcija, kao što su bol u donjem dijelu trbuha, česte potrebe za mokrenjem, krv u urinu i mutan urin.
  • Problemi s prostatom, što često dovodi muškarce u urološke ordinacije, bilo zbog povećane prostate (benigne hiperplazije prostate) ili simptoma povezanih s upalom prostate (prostatitisom).
  • Problemi s reproduktivnim zdravljem, što može obuhvatiti neplodnost, erektilnu disfunkciju ili druge probleme vezane uz genitalije.
  • Kamenac u bubregu, čije simptome mogu činiti oštra bol u donjem dijelu leđa ili trbuha, mučnina, povraćanje i krv u urinu.
  • Rak urogenitalnog sustava, što uključuje rak prostate, bubrega, mjehura ili testisa. Simptomi mogu varirati ovisno o tipu raka i stadiju bolesti.
  • Inkontinencije, koja može biti posljedica različitih stanja poput slabljenja mišića zdjelice ili oštećenja živaca, rezultirajući gubitkom kontrole nad mokrenjem.
  • Seksualno prenosivih infekcija, kod kojih osobe sa simptomima ili rizičnim ponašanjem mogu potražiti savjet i testiranje kod urologa.
  • Spolno prenosivih bolesti, koje mogu uzrokovati simptome poput neobičnog iscjetka, svrbeža ili nelagode u genitalnom području.
  • Praćenja zdravlja, gdje redoviti pregledi mogu biti važni za praćenje općeg zdravstvenog stanja urogenitalnog sustava i prevenciju ozbiljnijih problema.

Savjet za kraj 

Posjet urologu može biti neugodan za neke ljude, ali važno je razumjeti da je prevencija ključna za očuvanje zdravlja. Bez obzira na vaše spolne ili reproduktivne karakteristike, redoviti pregledi kod urologa mogu pomoći u ranom otkrivanju i liječenju potencijalnih problema.

U našem Centru za urologiju možete obaviti veliki broj dijagnostičko – terapijskih postupaka i kirurških zahvata. Ne odgađajte posjet urologu ako primijetite bilo kakve simptome ili ako želite osigurati optimalno zdravlje urogenitalnog sustava. Zdravlje je važno i zaslužuje vašu pažnju. Javite nam se s povjerenjem.

Pošaljite poruku: