U današnje vrijeme estetske intervencije postale su sveprisutne, a među najpopularnijim zahvatima je i povećanje grudi.

Estetske intervencije, poput povećanja grudi, postale su sveprisutne u današnjem društvu. Sve više žena odlučuju se za ovaj estetski zahvat, a tome pridonose današnji moderni implantati koji, uz suvremene operacijske metode i personalizirani pristup svakoj ženi, osiguravaju dugotrajnost i postojanost rezultata te tako jamče zadovoljstvo pacijentica. No, ovakve su odluke osobne pa im je vrlo važno pristupiti s pažnjom, a posebno razmotriti pitanje: kada je pravo vrijeme i zašto se odlučiti za povećanje grudi u određenoj dobi.

O povećanju (augmentaciji) grudi

Povećanje grudi estetski je zahvat koji ženama pomaže da postignu željeni izgled i osjećaj samopouzdanja kroz povećanje volumena te kroz eventualnu promjenu oblika grudi. Pritom se od materijala uglavnom koriste silikonski implantati koji dolaze u velikom broju dimenzija, oblika i tekstura, što omogućava odabir idealnog implantata koji će pristajati tjelesnoj građi svake žene. Izbor prave veličine i oblika implantata najvažnija je zajednička odluka pacijenta i kirurga.

Sam zahvat povećanja grudi, poznat i kao augmentacija grudi, sa sobom nosi niz pitanja, ali isto tako i potencijal za transformaciju vlastitog izgleda, povećanje samopouzdanja te smanjenje samokritičnosti i povećanje zadovoljstva vlastitim tijelom.

Zašto se odlučiti za povećanje grudi?

Grudi se s godinama mijenjanju, bilo zbog dobi, hormonalnih promjena, dojenja ili pak genetike, a sve to može dovesti do nezadovoljstva vlastitim izgledom i smanjenja samopouzdanja.

Razlozi zbog kojih žene nisu zadovoljne izgledom svojih grudi te se odlučuju za njihovo povećanje mogu biti različiti, a neki od njih su:

  • osjećaj da su grudi oduvijek premale, da se nakon puberteta nisu razvile do željene veličine
  • prirođena ili stečena asimetrija grudi u pogledu veličine ili oblika
  • gubitak volumena i smanjenje dojki nakon trudnoće i dojenja ili nakon većeg gubitka težine
  • smanjenje čvrstoće grudi i opuštanje grudi tijekom života
  • nezadovoljavajući oblik grudi
  • abnormalni razvoj dojki
  • rekonstrukcija grudi nakon prethodnog kirurškog zahvata
  • postizanje željenih proporcija tijela i osjećaja ženstvenosti
  • psihološka dobrobit - povećanje samopouzdanja, pozitivna percepcija o samoj sebi i zadovoljstvo sobom i vlastitim tijelom

Kada je pravo vrijeme za povećanje grudi?

Jedno od najčešćih pitanja vezano je uz idealnu dob kada se žene odlučuju na povećanje grudi. Iako nema univerzalnog odgovora na to pitanje, stručnjaci se uglavnom slažu da je najbolje čekati do završetka adolescencije, tj. do potpunog fizičkog razvoja kada je završen proces rasta grudi. Tijekom adolescencije žena prolazi kroz značajne promjene, a grudi poprimaju svoj konačni oblik. Iako se većina žena odlučuje za ovaj zahvat u dobi od 18 do 50 godina, u stvari ne postoje dobna ograničenja za povećanje grudi, osim već spomenute dobi završetka prirodnog razvoja grudi. No, osim o dobi te stupnju rasta i razvoja grudi, važno je voditi računa i o općem zdravstvenom stanju pacijentice, zrelosti i mentalnom stanju, financijskoj stabilnosti i planiranju trudnoće i majčinstva u budućnosti. Budući da se volumen i veličina grudi povećava tijekom trudnoće, a nakon prestanka dojenja grudi gube volumen i smanjuju se, što može dovesti do viška kože i opuštenih grudi, poželjno je da žene koje žele postati majke budu upoznate s ovim promjenama te eventualnim potrebama za dodatnom korekcijom grudi nakon trudnoće. U konačnici, sve žene koje donesu odluku o povećanju grudi, bez obzira na dob, trebaju biti dobrog fizičkog i psihičkog zdravlja te upoznate s cijelim postupkom.

Zaključak

Odluka o povećanju grudi individualna je i ovisi o mnogim faktorima. Bez obzira na dob, važno je temeljito razmotriti svoje motive, konzultirati se s kvalificiranim i iskusnim stručnjakom te imati realna očekivanja. Povećanje grudi može biti pozitivan korak prema osobnom zadovoljstvu i većem samopouzdanju, ali je važno donijeti informiranu odluku u svrhu postizanja željenih rezultata u skladu s vlastitim potrebama i željama te očuvanja zdravlja.

Zainteresirani ste za povećanje grudi? Obratite se s povjerenjem u ambulantu našeg stručnog i iskusnog prof. dr. sc. Krešimira Bulića, specijalista opće kirurgije, subspecijalista plastične, estetske i rekonstrukcijske kirurgije na email info@svkatarina.hr ili na broj telefona +385 1 2867 400 te saznajte jeste li kandidat za navedeni zahvat.

Pošaljite poruku: