U intervjuu s našim otorinolaringologom dr. sc. Borisom Bumberom, dr. med., pročitajte neke uobičajene faktore koji mogu narušiti san i kada posjetiti doktora.

U današnje vrijeme kada većina vodi ubrzani tempo života, san nam je prijeko potreban, no ponekad iz zdravstvenih razloga ne uspijevamo imati kvalitetan san. U nastavku pročitajte neke poznate „ometače“ sna i kako ih prevladati.

Što uzrokuje hrkanje?

Zvuk hrkanja nastaje titranjem tkiva mekog nepca, ždrijela i jezika prilikom spavanja, a najčešće ga indirektno uzrokuju debljina, uvećane tonzile, elongirana uvula i mlohavo meko nepce, deformacije septuma te uvećana baza jezika.

Kada se razmatra kirurška intervencija za rješavanje problema hrkanja?

Ako su uzrok hrkanja uvećane tonzile, elongirana (uvećana) uvula, mlohavo nepce te deformacija septuma hrkanje se liječi kirurški. Svakako je prvo potrebno doći na pregled kako bi se dobio uvid u medicinsko stanje pacijenta te se nakon toga predlaže najbolje rješenje.

Može li hrkanje utjecati na opće zdravstveno stanje i kako prepoznati apneju?

Hrkanje može negativno utjecati na opće zdravstveno stanje, posebice ako je povezano s opstruktivnom apnejom tijekom spavanja. Opstruktivna apneja u snu označava poremećaj disanja u kojem dolazi do privremenog zaustavljanja disanja zbog potpune ili djelomične blokade dišnih putova. Osim što može uzrokovati nelagodu tijekom noći, poput nesanice i umora, opstruktivna apneja u snu povezana s hrkanjem može imati dugoročne posljedice na opće zdravlje. Osobe s ovim poremećajem često doživljavaju nizak sadržaj kisika u krvi tijekom noći, što može utjecati na srce, krvni tlak i druge vitalne funkcije. Apneju u snu prepoznaju sami pacijenti te često bračni partneri. Naime pacijenti se naglo bude iz sna radi prestanka disanja s osjećajem da će se ugušiti. Obično se žale na pospanost i umor tijekom dana.

Može li se apneja liječiti?

Apneja se može liječiti kirurški ili konzervativno korištenjem cPAP aparata.

Što kada se javi poremećaj disanja tijekom sna?

U situacijama gdje postoji sumnja na opstruktivnu apneju tijekom spavanja, preporučuje se konzultacija s otorinolaringologom (ORL). Da bi se postavila dijagnoza i utvrdio optimalan pristup liječenju, obično je potrebno provesti temeljit ORL pregled. Dodatno, kako bi se detaljnije analizirao uzorak disanja pacijenta tijekom noći, može se preporučiti polisomnografija, što je specifična vrsta snimanja spavanja.

Što je uvulotomija i kada se izvodi taj zahvat?

Uvulotomija je postupak skraćivanja, a ne amputacije, produžene uvule. Produžena uvula odnosi se na stanje u kojem je uvula, mala struktura koja visi na stražnjem dijelu nepca u ustima, izdužena ili produžena. Uvula je bitan dio mekog nepca, igrajući ključnu ulogu u regulaciji protoka zraka tijekom govora, gutanja i drugih funkcija usne šupljine.

U pojedinim situacijama, produžena uvula može prouzročiti nelagodu ili izazvati probleme poput hrkanja, otežanog gutanja ili iritacije grla. Uvulotomija se primjenjuje kako bi se otklonile takve poteškoće. Postupak uključuje skraćivanje produžene uvule, čime se poboljšava funkcija i smanjuje nelagoda. Oporavak nakon uvulotomije obično traje otprilike 7 dana, pružajući pacijentu vremena za potpuno zacjeljivanje i povratak normalnim aktivnostima.

U našem Centru za bolesti uha, grla i nosa dostupan je vrhunski tim liječnika. Ako imate pitanje ili trebate savjet, javite nam se s povjerenjem.

Pošaljite poruku: