Odbacivanje zubnog implantata je moguće, ali je iznimno rijetko te na isto mogu utjecati razni čimbenici.

Zubni implantati nadomještaju zube koji nedostaju. Implantat igra ulogu korijena zuba povezujući se s kosti (oseointegracija). Postaje trajni dio žvačnog sustava nakon postave krunice te pacijent ima osjećaj kao da ponovno ima svoje zube. Ali najveća neodumica i strah kod donošenja odluke je hoće li tijelo prihvatiti implantat?!

Odbacivanje zubnog implantata je moguće, ali se događa zaista rijetko, u tek 2% slučajeva te ovisi o raznim čimbenicima:

 • „low-cost“ implantati
 • upale u organizmu
 • paradentoza
 • zračenje glave i vrata i kemoterapija
 • bruksizam
 • osteoporoza i druga oboljenja kosti
 • autoimune bolesti
 • dijabetes
 • pušenje

Prvi faktor na koji se ujedno može i utjecati je korištenje kvalitetnih i certificiranih materijala koji su znanstveno istraženi i provjereni. Iz tog razloga, u Sv. Katarina Dental Centru radimo sa Straumann sustavom dentalnih implantata koji jamči kvalitetu i dugotrajnost te je najduže na tržištu i znanstveno je jedan od najbolje istraženih sustava. Takav “premium” sustav zbog široke palete proizvoda nudi stomatologu i pacijentu širok raspon opcija što je nužno za kvalitetnu oralnu rehabilitaciju.

Sustav dentalnih implantata Straumann® nudi posebne tehnologije i materijale poput Roxolid® i SLActive® po čemu je svjetski lider u polju implantologije.

SLActive® je Straumannova površina visokih performansi s velikim potencijalom za zacjeljivanje, odnosno povezivanje s kosti (oseointegracija) te je ono skraćeno sa 6-12 tjedana na 3-4 tjedna. Klinička istraživanja su pokazala da je stopa preživljavanja implantata u neposrednom opterećenju nakon 10 godina: 98,2%. Osim navedenih prednosti Straumann grupa nudi doživotnu garanciju na svoje implantate, što za pacijente znači da ukoliko su ugradili implantat u certificiranoj klinici, uz urednu dokumentaciju, mogu u slučaju komplikacija dobiti novi implantat. U praksi to znači da se novi implantat ugrađuje s umanjenom cijenom za cijenu samog implantata. Na protetske dijelove (abutment i vijci) garancija je osigurana na 15 godina.

Kod ostalih faktora koji mogu utjecati na odbacivanje je jako bitna procjena i stručnost stomatologa. Dobro razmislite i ispitajte sve mogućnosti prije same ugradnje implantata. Preduvjet za ugradnju implantata je zdravo zubno meso i održavanje zadovoljavajuće oralne higijene.

Na našoj web stranici možete pogledati naše radove.

Bitno je napomenuti da ne možemo utjecati na lošu zdravstvenu situaciju pacijenata i loše životne navike. Najrizičniji faktor je nastavak nezdravog načina života nakon ugradnje implantata.

Prvi korak ugradnje dentalnih implantata je izraditi individualni plan terapije za koji nam je potreban ortopan te najčešće i CBCT regije u koju se ugrađuje implantat.

Što ako tijelo odbaci implantat?

Simptomi koji mogu upućivati na odbacivanje implantata:

 • bol
 • rasklimanost implantata
 • pomicanje(krunice/mosta na implantatu
 • crvenilo
 • neugodan miris

U slučaju da je došlo do odbacivanja zubnog implantata, jedina opcija je njegovo vađenje.

Bitno je ne paničariti, nego se pravovremeno obratiti svom stomatologu. 

Javite nam se s povjerenjem i dogovorite pregled na kojem možete saznati jeste li kandidat za ugradnju zubnog implantata.

Također, na samom pregledu ćemo Vas uputiti u cijeli proces, kao i detaljne informacije i najefikasnije načine za održavanje oralne higijene i time veću garanciju za uspješnu ugradnju implantata.

Pošaljite poruku: