MSCT koronarografija je zlatni standard u ranoj dijagnostici i prevenciji u otkrivanju bolesti krvnih žila koje „hrane“ srce.

Često u našem svakodnevnom radu dobijemo pitanja pacijenata - mogu li se ultrazvukom srca prikazati krvne žile srca te je li koja „začepljena“?

Ultrazvukom srca prikazujemo srčani mišić, srčane zaliske i osrčje te početni dio aorte (najveće krvne žile u našem tijelu) te njime ne možemo prikazati krvne žile koje „hrane“ srce.

Ono što možemo vidjeti je ako je eventualno dio srčanog mišića oštećen zbog znatno suženog protoka kroz koronarnu arteriju (arterije koje opskrbljuju srčani mišić).

Na sreću, postoje odlične metode kojima možemo prikazati koronarnu cirkulaciju.

Kada govorimo o koronarnoj bolesti, ona podrazumijeva „suženje“ krvne žile koje opskrbljuju srčani mišić. Kada to suženje bude značajno ono dovodi do simptoma. To su, između ostalih, bolovi u prsima, nepodnošenje napora, zaduha. Ako je to začepljenje potpuno, dolazi do potpunog prekida opskrbe dijela srčanog mišića te do infarkta.

U proteklim godinama je upotreba invazivne koronarografije (pod pojmom invazivna podrazumijevamo pristup kada se punkcijom arterije, najčešće na ruci, kateterom ulazi u koronarne arterije koje se oslikavaju kontrastnim sredstvom kako bi se detektirala eventualna suženja) postala standardnom procedurom za osobe za simptomima koronarne bolesti srca.

S druge pak strane postoji i neinvazivni pristup prikaza koronarne cirkulacije. U ovom slučaju se koristi CT uređaj. U perifernu venu se aplicira kontrast kojim se detaljno prikažu koronarne arterije. Pretraga je veoma brza i ugodna za pacijenta. Današnji suvremeni MSCT uređaji su visoko sofisticirani, koriste odličnu programsku podršku i koriste znatno manje zračenja nego raniji uređaji. U Sv. Katarini koristimo Siemens SOMATOM Pro.Pulse uređaj s Dual Source tehnologijom koji pruža izuzetno brzu vremensku rezoluciju i kratko vrijeme skeniranja potrebno za smanjenje artefakata pokreta - ograničava smetnje slike uzrokovane disanjem ili pokretom srca. Korištenje posebnih kositrenih filtara održava izrazito nisku dozu zračenja uz održavanje visoke kvalitete slike.

Tko su kandidati za MSCT koronarografiju? 

Kandidati za MSCT koronarografiju su svi pacijenti koji imaju simptome i rizične čimbenike za koronarnu bolest srca:

  • arterijsku hipertenziju
  • šećernu bolest
  • povišene masnoće u krvi
  • obiteljsku anamnezu
  • pušači

U procjeni rizika za koronarnu bolest koristimo se testovima vjerojatnosti za koronarnu bolest - tada u obzir uzimamo i dob, spol te simptomatologiju koju pacijenti imaju. Upravo je MSCT koronarografija zlatni standard za procjenu koronarne cirkulacije kod osoba kod kojih je vjerojatnost koronarne bolesti niskog i srednjeg stupnja.

Nekoliko bitnih činjenica 

Ateroskleroza je proces koji traje čitav život. Ako je ona uznapredovala te su aterosklerotske promjene krvnih žila uzrokovale suženje koronarne cirkulacije dovest će, ovisno o stupnju suženja, ili do bolova u prsima u naporu (angina pektoris) ili do infarkta miokarda.

Današnja preventivna kardiologija želi postići da se proces ateroskleroze umanji, tj. da se posljedice ateroskleroze na koronarnu cirkulaciju dovedu u najmanju moguću mjeru. Za to na raspolaganju imamo potentne lijekove za liječenje povišenih masnoća, arterijske hipertenzije i šećerne bolesti. Svakodnevno se naglašava štetnost pušenja i potreba redovite tjelesne aktivnosti.

Iako se smrtnost od koronarne bolesti smanjila zahvaljujući odličnoj invazivnoj kardiologiji (stentiranje koronarnih krvnih žila), vodeći uzrok smrtnosti u razvijenom svijetu i dalje su kardiovaskularne bolesti.

Ono što se nastoji je prepoznati rizične pacijente, započeti pravodobno liječenje te spriječiti neželjene događaje. Upravo ovdje MSCT koronarografija ima ključnu ulogu. Veoma lako i efikasno možemo prikazati koronarnu cirkulaciju. Prikazom koronarne cirkulacije možemo jasno vidjeti aterosklerotske promjene.

Nakon što dobijemo uvid u koronarnu cirkulaciju, možemo izdvojiti pacijente koji imaju određene promjene, započeti adekvatno liječenje i ne čekati da se dogode najgori ishodi - infarkt srca ili iznenadna srčana smrt.

Dakle, ako imate neke od simptoma koronarne bolesti ili neke od rizičnih faktora za koronarnu bolest srca - arterijsku hipertenziju, šećernu bolest, povišene masnoće u krvi, pušite ili imate pozitivnu obiteljsku anamnezu na kardiovaskularne bolesti, ne odgađajte pregled kardiologa.

Ukoliko bude potrebna MSCT koronarografija, rezervirajte svoj termin odmah jer možda vam upravo to može spasiti život!

Pošaljite poruku: