Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Povećanje (augmentacija) grudi

Povećanje (augmentacija) grudi

Povećanje grudi je danas jedna od najčešće izvođenih estetskih operacija. Iako se naizgled čini jednostavna, izbor različitih detalja ove operacije je vrlo velik te pri odabiru vrste zahvata morate odlučiti o nekoliko bitnih karakteristika vrste implantata kao i načina njihove ugradnje.

Koji implantat želite?

Kada razmišljate o vrsti implantata koje ćete odabrati morate imati na umu nekoliko njihovih karakteristika koje će utjecati na Vaš izbor, a to su oblik implantata, veličina implantata, materijal kojim je implantat presvučen te materijal kojim je implantat napunjen. Dva su osnovna oblika implantata; okrugli i anatomski, a njihov izbor ovisi kako o Vašim osobnim željama, tako i o karakteristikama vašeg tijela, od kojih najviše o udaljenosti bradavice od vrha prsne kosti.

Jednako tako i izbor veličine će biti posljedica Vaših želja, ali i sadašnje veličine vaših grudi, odnosno njihovog promjera. S obzirom na to da implantati za svaki promjer grudi dolaze u 4 različite veličine (projekcije), raspon veličine koji možete odabrati je zapravo dosta velik.

Obzirom na materijale kojima su ispunjeni i presvučeni implantati, danas se najčešće koriste implantati ispunjeni kohezivnim silikonskim gelom i presvučeni teksturiranom silikonskom ovojnicom koja gotovo eliminira mogućnost nastanka kapsularne kontrakcije. Kapsularna kontrakcija je ozbiljna, no na sreću danas rijetka kasna komplikacija povećanja grudi kod koje dolazi do skvrčavanja o otvrdnuća kapsule koju tijelo stvara oko implantata. U posebnim slučajevima na raspolaganju su i implantati presvučeni poliuretanskom pjenom, kao i implantati punjeni fiziološkom otopinom.

Gdje se i kako postavlja implantat?

Implantati za grudi se mogu postaviti na prsni mišić, odnosno ispod žljezdanog tkiva te ispod prsnog mišića. Izbor donekle ovisi o Vašim sklonostima, bavljenju sportom, ali i o Vašim objektivnim karakteristikama od kojih je najvažnija debljina potkožnog masnog tkiva u gornjem polu dojke. Naime, ukoliko je ovaj sloj tkiva pretanak, postoji opasnost da se kod implantata koji se postave na prsni mišić nazire gornji rub implantata, odnosno prijelaz s prsnog mišića na implantat. U takvim ćemo Vam slučajevima najčešće savjetovati postavljanje implantata ispod prsnog mišića. Sama ugradnja implantata se u najvećem broju slučajeva radi kroz rez učinjen u inframamarnoj brazdi, odnosno kroz pregib gdje koža dojke prelazi u kožu prsnog koša. Na taj je način ožiljak koji je obično dužine oko 6 cm potpuno neprimjetan i skriven u pregibu. U nekim se slučajevima implantati mogu ugraditi i kroz rez koji ide donjim rubom bradavice ili u pazuhu.

Frame 1 (6) (1).jpg
Fotografija 1: Implantati se mogu postaviti na prsni mišić, odnosno ispod žljezdanog tkiva te ispod prsnog mišića, Fotografija 2: Rez koji ide donjim rubom bradavice ili u pazuhu

Što očekivati prije operacije?

Na pregledu će Vam liječnik objasniti sve detalje operacije, savjetovati Vas u izboru vrste i veličine implantata te upoznati s postoperacijskim protokolom. Također ćete s liječnikom razgovarati o Vašoj medicinskoj prošlosti, lijekovima koje uzimate, a čije uzimanje možda treba promijeniti u periodu oko operacije, eventualnim alergijama na lijekove i Vašim navikama kao što je pušenje, a koje također mogu imati učinak na ishod operacije. Dobit ćete popis pretraga koje treba napraviti prije operacije.

Kako izgleda dan operativnog zahvata?

Na dan operacije je bitno da ne uzimate hranu barem 6 sati prije dogovorenog vremena operacije te bistre tekućine barem dva sata prije. Ukoliko kod Vas postoji povećani rizik od nastanka duboke venske tromboze nogu, zamolit ćemo Vas da navratite do klinike i večer prije operacije kako bi dobili lijek koji će spriječiti nastajanje ugrušaka u Vašim nogama za vrijeme operacije. Nakon operacije ćete ostati neko vrijeme u klinici dok anesteziolog ne procjeni da ste spremni za otpust, a ukoliko to bude potrebno, možda ćete ostati u bolnici i do idućeg jutra. Pri otpustu ćete imati dva drena koji su spojeni s dvije plastične bočice. One služe da se tekućina koja se nakon operacije uobičajeno nakuplja oko implantata ne zadržava u Vašem tijelu nego da se isprazni u bočice. Prije otpusta kući postavit ćemo Vam posebni grudnjak koji služi da drži implantata na dobroj poziciji dok tijelo ne stvori oko njih ovojnicu, što obično traje oko 6 tjedana.

Što poslije operacije?

Drenovi se uklanjaju na prvoj kontroli koja je obično 2-3 dana nakon operacije. Sedam dana nakon operacije možete se slobodno tuširati. Povratak lakšim fizičkim aktivnostima se očekuje kroz 2 tjedna, dok za teže fizičke aktivnost treba pričekati 4-6 tjedana. Važno je obratiti pažnju da u prvih mjesec dana nakon operacije ne spavate na prsima jer to može dovesti do pomaka implantata, naročito ako su vam ugrađeni anatomski implantati. Također treba obratiti pažnju na njegu ožiljka kojeg je od trećeg tjedna nakon operacije potrebno svakodnevno dvaput izmasirati s hidratantnom kremom.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba