Limfadenopatija označava stanje s povećanim limfnim čvorovima.

Dijagnostičkim postupkom valja otkriti uzrok limfadenopatije i postupiti u skladu s dijagnosticiranim osnovnim poremećajem ili bolesti u sklopu koje se je javila limfadenopatija.   

Limfni čvorovi su ovalne tvorbe promjera od nekoliko milimetara do manje od jednog centimetra i važan su dio krvotvornog sustava. Obrana od infekcija i stranih čestica glavna je uloga 800 limfnih čvorova u organizmu. U zdrave osobe limfni čvorovi su tako sitni da se ne mogu napipati. Rendgenolozi mogu ultrazvučnom pretragom i kompjuteriziranom tomografijom kao i drugi specijalisti ultrazvučnom pretragom uočiti te sasvim sitne limfne čvorove, ali ih obično ne spominju u svojim nalazima jer su oni dio urednog nalaza.  

Osim limfnih čvorova na „strateški“ važnim položajima, neke nakupine limfocita poput stražara sprječavaju ulazak infektivnim uzročnicima bolesti u organizam. Takve nakupine limfocita nalaze se u usnoj šupljini i ždrijelu, stijenki crijeva i dišnih puteva odnosno bronha.

Kada se limfni čvorovi deseterostruko uvećaju možemo ih napipati kao kvržicu na vratu, u pazušnim regijama ili u preponama. 

Brojni su uzroci uvećanih limfnih čvorova

Limfni čvorovi se uvećavaju zbog reakcije limfatičnih stanica u limfnom čvoru na upalu ili infekciju u okolici limfnog čvora ili upalnog procesa u samom limfnom čvoru. Mogu biti uvećani zbog tumorskih promjena u samom limfnom čvoru (maligni limfom, kronična limfocitna leukemija) ili tumorskih stanica koje su dospjele u limfni čvor iz nekog udaljenog tumorskog procesa (metastaze).

Kod benigne ili dobroćudne limfadenopatije zbog antigenog podražaja umnažaju se limfociti ili makrofazi u limfnom čvoru koji se zbog toga poveća 10 do 25 puta. Kad prestane taj antigeni podražaj limfni čvor se smanji na normalnu veličinu. Kod opetovane ili stalne antigene stimulacije limfni čvor ostaje trajno povećan. Takva limfadenopatija naziva se reaktivnom limfadenopatijom.

Limfni čvor se još može povećati zbog upale samog limfnog čvora ili limfadenitisa. Maligni ili zloćudni uzroci povećanja limfnog čvora su tumorska promjene samog limfnog čvora ili povećanje limfnog čvora zbog nakupljanja malignih stanica prispjelih iz nekog tumorskog procesa koji je na većoj ili manjoj udaljenosti od limfnog čvora (metastaze).

Važno je dijagnosticirati proces koji je doveo do limfadenopatije

Liječnik će uzeti u obzir životnu dob bolesnika i pažljivo skupiti podatke o duljini trajanja limfadenopatije, mogućem prethodnom liječenju zbog karcinoma, općim simptomima (gubitku na tjelesnoj težini u zadnjih šest mjeseci, povišenoj tjelesnoj temperaturi), noćnom znojenju, svrbežu kože, kožnim promjenama i otečenosti zglobova. Važni su i podaci o uzimanju lijekova, kućnim životinjama, nedavnim putovanjima u druge zemlje i seksualnim kontaktima.

Prilikom pregleda bolesnika liječnik će obratiti pozornost radi li se o bolnom limfnom čvoru, je li koža iznad limfnog čvora promijenjene boje, zacrvenjena, je li limfni čvor na dodir elastičan, mekan ili tvrd, je li pomičan prema koži i podlozi. Jednako je važno je li povećan samo jedan limfni čvor ili se povećani limfni čvorovi nalaze na više mjesta. U procjeni žurnosti obrade važna je i lokalizacija uvećanog limfnog čvora. Tako se kod nalaza uvećanog limfnog čvora iznad lijeve ključne kosti (supraklavikularno lijevo) ili u pazušnim regijama (aksilarno) relativno brzo poduzimaju pretrage. Iako mnoge odrasle osobe imaju u preponama (ingvinalne regije) valjkasti bezbolni limfni čvor koji je obično reaktivni, i takvi limfni čvorovi zahtijevaju razjašnjenje.  

Na temelju anamnestičkih podataka i nakon pregleda bolesnika liječnik će predložiti ciljane laboratorijske, mikrobiološke, morfološke i slikovne pretrage koje će pomoći u dijagnosticiranju poremećaja. Liječi se osnovni proces koji je doveo do povećanja limfnog čvora.

Ukoliko imate povećane limfne čvorove ili trebate savjet, javite nam se s punim povjerenjem u našu hematološku ambulantu.

Pošaljite poruku: