Sve više osoba koje su preboljele COVID-19 traži liječničku pomoć zbog pojave u literaturi donedavno nepoznatog Post COVID-19 sindroma.

Simptomi vezani uz navedeni sindrom uznemiruju, onemogućuju svakodnevno funkcioniranje i traju tjednima. Zanimljivo je da se Post COVID-19 sindrom ne događa samo u osoba koje su preboljele teži oblik COVID-19 već se često viđa i kod osoba koje su imale blagi oblik bolesti.

SARS-CoV-2  je respiratorni virus, koji osim općih respiratornih simptoma ( kašalj, nedostatak zraka, otežano disanje, bol u prsnom košu), može uzrokovati i upalu pluća, posljedično se na mjestu upale pluća mogu razviti ožiljne promjene, a može doći i do razvoja plućne fibroze (otvrdnuća pluća uz gubitak popustljivosti). Navedene promjene analiziramo rtg snimkom grudnih organa u dva smjera, a u slučaju potrebe i kompjuteriziranom tomografijom (CT) pluća.

SARS-CoV-2 ima utjecaj na male krvne žile te na procese zgrušavanja krvi. Cijela kaskada procesa vezanih uz navedeno dovodi do poremećaja mikrocirkulacije, praktički svih organa, a tom prilikom može doći do plućne embolije ili moždanog udara. U analizi promjena na krvnim žilama u sklopu proširene obrade Post COVID-19 sindroma koristimo color doppler pretragu kojom analiziramo krvne žile- arterije i vene, riječ je o ultrazvučnoj pretrazi kojom možemo utvrditi postojanje embolusa ili tromba u krvnim žilama i poremećaje u protoku krvi. Na vratu analiziramo karotidne i vertebralne arterije, na ekstremitetima analiziramo arterije te površinski i duboki venski sustav.

Promjene u krvnim žilama mogu zahvatiti i unutarnje organe, u abdomenu jetru i bubrege, u tom slučaju će se provesti ultrazvučni pregled abdomena a po potrebi CT ili magnetska rezonancija (MR) abdomena.

SARS-CoV-2 može zahvatiti i središnji živčani sustav, neurolog će nakon pregleda ako postoji indikacija predložiti magnetsku rezonanciju mozga, a po potrebi i dodatne analize MR angiografiju- analiza arterija mozga i MR venografiju- analiza venskog sustava mozga.

Zbog svega navedenog Specijalna bolnica Sv. Katarina je formirala multidisciplinarni tim stručnjaka koji skrbe o bolesnicima s Post COVID-19 sindromom te im omogućava cjelovitu dijagnostičku obradu, pravovremenu prevenciju komplikacija i optimalno liječenje.

Za više informacija i konkretnu pomoć javite nam se s povjerenjem!

Pošaljite poruku: