Rak prostate predstavlja jedan od najvećih izazova u muškom zdravlju diljem svijeta.

S porastom broja novodijagnosticiranih slučajeva, posebice u Europskoj uniji, sve više je naglašena potreba za ranim otkrivanjem i efikasnim strategijama prevencije. Dok se medicinska zajednica i javnost suočavaju s ovim izazovom, važno je istaknuti važnost razumijevanja prvih simptoma i faktora rizika koji su povezani s ovim oblikom raka.

Alarmantna statistika u Europskoj uniji 

Rak prostate zauzima prvo mjesto među novodijagnosticiranim oblicima raka kod muškaraca u EU. Prema procjenama Europske komisije za 2020. godinu, više od 335.000 slučajeva novodijagnosticiranog raka prostate bilježi se u EU-27 zemljama. Ova statistika nije samo brojka, već i podsjetnik na hitnost poduzimanja mjera u prevenciji i ranom otkrivanju ove bolesti.

Trendovi u Hrvatskoj

Iako je rak prostate postao najčešće dijagnosticirani rak kod muškaraca u Hrvatskoj, posljednji podaci pokazuju pad u broju novih slučajeva, osobito u 2020. godini. Ovaj pad, povezan s COVID-19 pandemijom, podsjeća nas na važnost održavanja redovitih zdravstvenih pregleda i pristupa zdravstvenoj skrbi čak i u izazovnim vremenima.

Saznajte najčešće prve simptome 

Jedan od ključnih koraka u borbi protiv raka prostate je podizanje svijesti. Edukacija o rizičnim faktorima i simptomima može pomoći muškarcima da prepoznaju potrebu za pregledom. Važno je istaknuti važnost redovitih kontrola i razumijevanja znakova koji bi mogli ukazivati na mogući razvoj raka prostate. U ranoj fazi, karcinom prostate često ne daje nikakve simptome, stoga je redoviti pregled ključan - posebice kod muškaraca starijih od 40 godina, čak i kada se osjećate zdravo.

Najčešći prvi simptomi koji se mogu pojaviti u kasnijim fazama bolesti uključuju:

  • Probleme s mokrenjem
  • Probleme s erekcijom
  • Bol u zdjelici
  • Krv u urinu ili sjemenu

Važno je napomenuti da navedeni simptomi nisu uvijek povezani s rakom prostate te mogu biti uzrokovani drugim bolestima kao što su uvećanje prostate (hiperplazija), razne upale u mokraćnom sustavu, bubrežni kamenci itd. Međutim, ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je potražiti savjet od medicinskog stručnjaka radi daljnjih pretraga i procjene.

Što donose inovacije u liječenju raka prostate? 

Napredak u medicinskoj tehnologiji omogućio je personalizirani pristup liječenju raka prostate. Inovacije poput naprednih metoda slikovnog prikaza i precizne medicinske terapije omogućuju prilagođeni tretman za svakog pacijenta, povećavajući šanse za uspješno izlječenje.

Zajedno u borbi protiv raka prostate 

U borbi protiv raka prostate, važno je djelovati zajedno. Edukacija, prevencija i podrška istraživanjima ključni su koraci u očuvanju muškog zdravlja. Svaki muškarac trebao bi biti svjestan svojih zdravstvenih potreba i redovito se podvrgavati pregledima. U potrazi za vrhunskom skrbi i podrškom u očuvanju zdravlja prostate, pacijenti se mogu obratiti Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Naši iskusni medicinski stručnjaci predani su pružanju najkvalitetnije skrbi svakom pacijentu. Obratite nam se s povjerenjem i rezervirajte termin za svoj pregled.

Izvori:

Ministarstvo Zdravstva (2024). Posebni program za probir i rano otkrivanje raka prostate, Ministarstvo Zdravstva Zagreb

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (2024). https://www.hzjz.hr/aktualnosti/pokrenut-posebni-program-za-probir-i-rano-otkrivanje-raka-prostate-u-republici-hrvatskoj/ , 11.4.2024.

Pošaljite poruku: