Žučni kamenci su osobito česta patologija, pogađaju do 10% stanovništva "zapadnog svijeta"

Prisutnost bilo koje vrste kamenaca u žučnoj vrećici nazivamo kolelitijaza. Oko tri četvrtine žučnih kamenaca stvara se taloženjem kolesterola u žučnjaku, a ostatak žučnih kamenaca je poznat kao pigmenti kamenci koji se sastoje od kalcificiranog bilirubina. U bilo kojem trenutku, kamenci se mogu zaglaviti u vodu žučnog mjehura, a koji vodi od žučnjaka do glavnog žučovoda i izazvati bol (bilijarna kolika) koja može biti praćena i upalom (kolecistitis). Oko 15% osoba s kamencima u žučnjaku ima također kamence i u zajedničkom žučnom vodu (koledokolitijaza). Takvo stanje može dovesti do zastojne žutice ili upale gušterače (žučni kamenci su odgovorni za oko 45% svih slučajeva akutne upale gušterače).

Tko obolijeva od žučnih kamenaca i bolesti žučnjaka?

Između 10 i 20 posto svih odraslih osoba iznad 40 godina ima žučne kamence, većinom bez simptoma. Glavni rizični faktori za razvoj žučnih kamenaca su ženski spol, pretilost, dob iznad 40 godina te povišena razina estrogena. Bolest žučnih kamenaca je relativno rijetka kod djece. Vjerojatnije je da će trudnice s kamencima imati simptome. Bolest žučnjaka može napredovati brže kod bolesnika sa šećernom bolešću, koji obično pate od težih infekcija.

Koji su simptomi žučnih kamenaca i bolesti žučnjaka?

Najčešći simptom bolesti žučnjaka je isprekidana jaka bol koja se naziva bilijarna kolika, ona se pojavljuje u žličici i pod desnim rebrenim lukom te se može širiti pojasasto prema leđima. Obilni ili masni obroci mogu izazvati bol, ali se ona obično pojavljuje nekoliko sati nakon jela, često budeći bolesnika tijekom noći. Bolesnik može imati povišenu temperaturu i osjećati mučninu ili povraćati. Bilijarna kolika obično nestaje nakon jednog do pet sati. Oko 80% osoba sa žučnim kamencima nikad ne osjeti simptome.

Akutna upala žučnjaka (akutni kolecistitis) uzrokuje simptome koji su slični simptomima bilijarne kolike, ali su uz bol prisutni i simptomi upale (temperatura, zimica).

Kamenci zaglavljeni u glavnom žučovodu (koledokolitijaza) mogu blokirati protok žuči i izazvati žuticu. Kad dođe do upale u žučnom vodu, to je stanje poznato kao kolangitis.

Kako se dijagnosticiraju žučni kamenci i bolest žučnjaka?

Anamnestički podaci bolova po gore navedenom tipu uz lokalnu palpabilnu bolnost pod desnim rebrenim lukom upućuju nas na radiološku dijagnostiku kojom potvrđujemo dijagnozu žučnih kamenaca. Ultrazvukom trbuha ili drugim radiološkim tehnikama snimanja (magnetna rezonanca ili kompjuterizirana tomografija) vizualiziraju se žučni kamenci. Međutim, budući da su žučni kamenci česti i većinom ne uzrokuju nikakve simptome, samo pronalaženje kamenaca ne mora obavezno objašnjavati bolesnikove bolove, koji mogu biti uzrokovani mnogobrojnim drugim stanjima.

Laparoskoprska operacija žuči
Laparoskopska kolecistektomija je zlatni standard u liječenju žučnih kamenaca

Laboratorijska ispitivanja 

Rezultati laboratorijskih ispitivanja su obično normalni kod osoba s jednostavnim bilijarnim bolovima. Međutim, kod akutnog kolecistitisa, a posebno kod koledokolitijaze (kamenaca u glavnom žučovodu) jetrena ispitivanja krvi pokazuju povišene vrijednosti jetrenih enzima, alkalne fosfataze i bilirubina kao i upalnih parametara. Bilirubin je narančasto-žuti pigment koji se nalazi u žuči. Visoke razine izazivaju žuticu, koja daje koži žućkastu boju kože i bjeloočnica.

Koji načini liječenja postoje za kamence u žuči i bolest žučnjaka?

Smjernice navode da ako osoba nema nikakve simptome, ne treba žuriti s liječenjem. Izuzeci od ovog pristupa su osobe s kamencima većim od 2 centimetra i osobe koje imaju polipe na žučnjaku što je također indikacija za kirurško odstranjenje žučnjaka (kolecistektomiju). Žučni kamenci skoro nikada ne nestanu spontano. U određenom trenutku kamenci mogu izazvati bolove, komplikacije, ili oboje, i zahtijevaju liječenje. Lijekovi poznati kao spazmolitici i analgetici prvi su lijekovi izbora za olakšavanje bolova žučnjaka. Bolesnici kod kojih postoje dokazi o infekciji, uključujući povišenu temperaturu i povećan broj bijelih krvnih stanica, primat će antibiotike. Ako je bolesnik primljen u bolnicu s akutnom upalom žučnjaka, obično je potrebna operacija, ali se ona može provesti i nakon konzervativnog liječenja ukoliko je došlo do smirivanja upale.

Kirurško uklanjanje žučnjaka (kolecistektomija)

Nakon postavljenih gore navedenih indikacija za kirurško liječenje žučnih kamena, upale ili polipa pristupa se laparoskopskoj kolecistektomiji koja je danas zlatni standard u liječenju žučnih kamenaca. Pokazuje se čak sigurnom i kod trudnica koje zahtijevaju kolecistektomiju. To obično nije postupak izbora za osobe s teškim akutnim kolecistitisom kod kojih se razvila gangrena. Kod laparoskopije, uklanjanje žučnjaka se provodi pod kontrolom laparoskopa, instrumenta ponešto sličnog periskopu. Četiri mala reza na trbušnoj stjenci kroz koje se postave troakari (radni kanali promjera 5 mm) omogućuju kirurgu da postavi instrumente i laparoskop. Kirurg odvaja žučnjak od jetre i uklanja ga kroz jedan od radnih kanala nakon što klipsama zatvori krvne žile i žučne vodove koji idu u žučnu vrećicu. Laparoskopska kolecistektomija zahtijeva opću anesteziju, ali pacijenti ipak mogu napustiti bolnicu čak i isti dan nakon operacije. Kod oko 5% do 10% laparoskopija, zbog otežanog prikazivanja anatomskih struktura promijenjenih upalom potreban je prijelaz na otvorenu kolecistektomiju tijekom postupka. Najozbiljnije komplikacija laparoskopske kolecistektomije su postoperativno krvarenje te ozljeda žučovoda koja zahtijeva dodatne i teške operacije, međutim, to se događa samo u 0,1% do 0,2% postupaka. Kao i kod svih operacija, postoji rizik od infekcije, ali je vrlo mali.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina pacijentima je dostupna laparoskoprska operacija žuči, a njene prednosti su:

• minimalno invazivni pristup
• skraćeno vrijeme trajanja operacije
• brži postoperativni oporavak
• bolji kozmetski rezultat u smislu smanjenja ožiljak

O laparaskopoj operaciji više pročitajte ovdje.

Prognoza (komplikacije)

Asimptomatski žučni kamenci rijetko uzrokuju probleme. Ozbiljne posljedice od žučnih kamenaca su obično posljedica kamenaca u žučovodu ili operativnih komplikacija. Karcinom žučnjaka je vrlo rijedak, čak i kod osoba sa žučnim kamencima. Ovaj karcinom se razvije kod manje od jedan posto osoba sa žučnim kamencima kojima nije uklonjen žučnjak. Do perforacije ili stvaranja gangrene ili apscesa može doći kad su jaki simptomi prisutni veći broj dana. Empijem žučnjaka ili gnoj u žučnjaku, pojavljuje se kod dva do tri posto bolesnika s akutnim kolecistitisom. Bolovi u trbuhu su obično jaki i tipično su prisutni više od sedam dana. Perforacija i empijem zahtijevaju hitnu operaciju.

Obratite se našem timu stručnjaka unutar Centra za mininmalno invazivnu kirurgiju. Dogovorite svoj termin za pregled i ne trpite bolove!

Pošaljite poruku: