Preponska hernija predstavlja čestu medicinsku pojavu koja zahtijeva pažnju i brzo rješenje.

Zašto dolazi do pojave hernije?

Ova hernijacija, odnosno ispupčenje abdominalnog organa (najčešće crijeva) kroz slabi zid ingvinalnog kanala, često se javlja zbog slabosti stražnjeg zida ingvinalnog kanala. Pojava direktne hernije u odrasloj dobi često je povezana s oštećenjem stražnjeg zida ingvinalnog kanala, dok se indirektna hernija u mladoj dobi može razviti zbog nezatvaranja veze između trbušne šupljine i skrotuma.

Učestalost pojave preponske hernije raste s dobi, a izraženija je kod muškaraca. Tipični znakovi uključuju ispupčenje u području prepone koje se povećava tijekom napora i smanjuje u ležećem položaju. Pacijenti također mogu osjećati nelagodu, nesigurnost i blagu bolnost u predjelu prepone. U slučaju zahvaćenosti crijeva u herniji, simptomi uključuju snažnu lokalnu i trbušnu bol, mučninu, povraćanje te nemogućnost vraćanja izbočine u preponi.

Dijagnoza i liječenje preponske hernije

Dijagnoza preponske hernije postavlja se kliničkim pregledom i prema potrebi, ultrazvučnim pregledom.

Liječenje preponske hernije je isključivo operativno, budući da hernija ima tendenciju povećanja. Kirurški zahvat ne preporučuje se samo kod bolesnika s teškim komorbiditetima i lošim općim stanjem. Standardno kirurško liječenje uključuje hernioplastiku mrežicom, s recidivnom stopom manjom od 2%, osim kod mladih bolesnika s indirektnom hernijom gdje se popravak može izvesti bez mrežice. Postupak s mrežicom može se izvesti otvorenom tehnikom (Lichtenstein) ili laparoskopskom tehnikom (TAPP, TEP).

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina izvode se sve metode hernioplastike s individualnim pristupom koji uzima u obzir vrstu i veličinu hernije te osobitosti svakog bolesnika. Time se postiže minimalna stopa komplikacija, boli ili recidiva. Laparoskopski pristup posebno se ističe kod recidivnih i obostranih ingvinalnih hernija.

Često se dogodi uklještenje s prethodno spomenutim simptomima, a u tim situacijama hitna kirurška intervencija je nužna kako bismo spriječili oštećenje ukliještenog organa koji je pod pritiskom, obično tankog ili debelog crijeva. Iako je teško spriječiti pojavu ingvinalne hernije, važno je spriječiti ozbiljne komplikacije koje može izazvati. Stoga, savjetujemo bolesnicima da u slučaju pojave ingvinalne hernije ne zanemaruju svoje simptome, već se jave kirurgu kako bi bezbolno, jednostavno i brzo riješili problem. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina očekuje vas vrhunski tim liječnika, ugodan ambijent i najmodernija dijagnostika. Javite nam se s povjerenjem!

Pošaljite poruku: