Alergije su neugodno iskustvo za mnoge, a krvni testovi postaju sve češći način identifikacije alergena.

Prije nego se odlučite na alergološko testiranje krvi, važno je imati potrebne informacije kako biste donijeli informirane odluke. Evo nekoliko ključnih stvari koje trebate znati.

Što je alergološko testiranje?

Alergološko testiranje je postupak koji se koristi za identifikaciju tvari na koje ste alergični. Postoje različite metode testiranja, uključujući kožne testove, krvne testove i eliminacijske dijete. Svaka metoda ima svoje prednosti i ograničenja, pa je važno razgovarati s vašim liječnikom kako biste odabrali najprikladniji pristup.

Što su krvni testovi za alergije?

Krvni testovi za alergije mjere koncentraciju specifičnih antitijela (IgE) u krvi, koja vaše tijelo proizvodi kao odgovor na prisutnost određenih alergena. Ovi testovi mogu pružiti informacije o tome na što ste alergični i u kojoj mjeri. Krvni testovi imaju nekoliko prednosti. Oni su manje invazivni od kožnih testova i nisu povezani s rizikom od alergijskih reakcija tijekom testiranja. Također, rezultati krvnih testova ne ovise o nekim medicinskim uvjetima ili lijekovima kao što je to slučaj s kožnim testovima. Krvni testovi mogu identificirati širok raspon alergena, uključujući pelud, grinje, životinjsku dlaku i slično. Ovisno o vašim simptomima, liječnik će vam pomoći odabrati koji alergeni će se uključiti u testiranje.

Razgovor s alergologom

Prije testiranja, provest će se razgovor s alergologom. Ovo je prilika da podijelite svoje simptome, alergijsku povijest u obitelji te druge relevantne informacije. Liječnik će vam objasniti različite vrste testova i pomoći vam odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Priprema za testiranje

Prije nego što se odlučite na alergološko testiranje, obavezno obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate, kako bi se izbjegle eventualne interferencije s rezultatima testiranja. Također, bilo bi korisno voditi dnevnik simptoma kako biste pružili dodatne informacije o mogućim okidačima alergijskih reakcija.

Alergološki testovi u Sv. Katarini

U našem specijalističkom medicinsko-biokemijskom laboratoriju možete obaviti testiranje velikog broja alergena, kao što je sljedeće:

  • Panel Trave 1 IgE (oštrica, livadna vlasulja, ljulj, livadarka, vlasnjača)
  • Panel trave 4 IgE (obična mirisavka, ljulj, trska, raž, vunenasta medunika)
  • Panel korov 5 IgE (ambrozija, pelin, proljetna ivančica, maslačak, zlatnica), uspravna crkvina
  • Panel drveća 5 IgE (joha, lijeska, brijest, vrba, topola)
  • Panel drveća 6 IgE (javor, breza, bukva, hrast, orah)  maslina,  čempres
  • Panel prašina 1 IgE (europske grinje, američke grinje, kućna prašina, žohar)
  • Panel životinje 2 IgE (epitel mačke, epitel psa, epitel zamorca, štakor, miš)
  • Panel plijesan 1 IgE (Penicilijum, Kladosporije, A. fumigatus, C. albicans, Alternaria tenuis)

Rezultati testiranja

Rezultati krvnih testova dostupni su nakon nekoliko dana. Važno je napomenuti da visoke razine specifičnih antitijela ne moraju nužno značiti ozbiljnu alergijsku reakciju. Vaš liječnik će interpretirati rezultate uzimajući u obzir vašu medicinsku povijest i simptome.

Alergološko testiranje može biti koristan alat u upravljanju alergijskim reakcijama, ali važno je biti dobro informiran i surađivati s kvalificiranim stručnjakom. Razgovarajte sa svojim liječnikom, postavite pitanja i budite spremni na suradnju kako biste otkrili uzroke vaših alergijskih simptoma. S pravim pristupom, možete pronaći olakšanje i poboljšati kvalitetu svog života. Javite nam se s povjerenjem i dogovorite termin za alergološko testiranje u Sv. Katarini već danas!

Pošaljite poruku: