Bol u ljudskom organizmu obično signalizira da nešto nije uredu, odnosno da moramo obratiti pozornost na taj dio tijela. Zubi mogu biti osjetljivi ili boljeti na različite načine.

Bol na hladno

Relativno oštra bol koja nastaje odmah po podražaju (hladan zrak, jako hladna voda, sladoled, hladni napitci), intenzivnog je karaktera (“sijevne”), ali prolazi vrlo brzo (nakon par sekundi). Uzrok je obično u prostoru zuba uz zubno meso (tzv. zubni vrat). Caklina (tvrdi, vanjski dio zuba) je ovdje često tanka ili potrošena zbog prirodnog starenja, agresivnog četkanja, nepravilnih ortodontskih sila zagriza, ispuna i sl. Također, ako je zubno meso povučeno zbog bilo kojeg razloga, zubni vrat je ogoljen i osjetljiv na različite podražaje. Potrošene ili djelomično odlomljene plombe (ispuni) na različitim dijelovima zuba isto mogu biti uzrok oštre boli na hladno jer ne izoliraju dovoljno dobro dublji sloj zuba (dentin) koji zapravo provodi podražaj do živčanih okončina u pulpi (unutarnji dio zuba u kojem su živci i krvne žile).

Ponekad ovakva bol traje neko vrijeme (par tjedana) pa se povuče, onda se opet javi i slično. Terapija ovisi o uzroku te je neophodan posjet stomatologu koji će procijeniti što je najbolje za konkretni slučaj – ako je uzrok jače potrošeni zubni vrat, moguće je zaštititi ga estetskim ispunom ili keramičkom krunicom (ovisno o stanju zuba). Postoje i posebne paste za zube koje sadrže sastojke koji smanjuju osjetljivost. Možda će biti potreban i tretman zubnog mesa (parodontološki zahvat), naravno ako uzrok leži u upaljenom ili jače povučenom zubnom mesu. Iako su uzroci brojni, ovakva neugodna osjetljivost obično nije pretjerano opasna niti zabrinjavajuća. Jedino kada je bol na hladno zabrinjavajuća je kada se kombinira s ostalim preosjetljivostima te rezultira dugotrajnom boli nakon podražaja; tada je uzrok vjerojatno u samom zubnom živcu te je potreban endodontski tretman (liječenje zuba).

U blogu pročitajte o razlici između cirkon keramičkih i metal keramičkih krunica.

Bol na toplo

Iako uzrok boli na toplo ponekad može biti sličan kao i uzrok boli na hladno, češće je uzrok u patološkoj promjeni zubnog živca (uzrok duboki ispun, duboki karijes, prethodna trauma – udarac ili brušenje zuba) te je tada potreban endodontski tretman (liječenje zuba). Takva bol traje dulje nakon završetka samog podražaja, može se pojačavati i nerijetko je pulsirajućeg karaktera. Javlja se i u ležećem položaju te po noći i spontano.

Bol na slatko

Bol na slatko može biti uzrokovana neadekvatno postavljenim ili puknutim ispunom te neotkrivenim karijesom.

Neophodan je posjet stomatologu koji će pravilno dijagnosticirati uzrok i procijeniti što je najbolje za konkretni slučaj.

Javite nam se s povjerenjem i dogovorite termin za besplatni pregled.

Trenutna bol na zagriz

  • privremena preosjetljivost nakon izrade ispuna (npr. nekoliko dana)
  • privremena preosjetljivost nakon liječenja zubnog živca (npr. i do nekoliko tjedana)
  • puknuće dijela ispuna/zuba/korijena (stalno, prilikom svakog zagriza)

Bol zahtijeva odlazak stomatologu kako bi se sa stručne strane procijenio što je uzrok i koja je terapija potrebna da se problem riješi.

Ostale boli

Nejasna tupa bol ili blaga bol na zagriz uz krvarenje mesa:

  • uzrok je najčešće upaljeno zubno meso
  • potreban je pregled i parodontološki tretman zubnog mesa

Nejasna tupa bol u čeljusti ili dijelu lica koja sijeva u uho ili dio vrata:

  • uzrok može biti umnjak koji niče ili ne može pravilno niknuti
  • uzrok može biti čeljusni zglob ili čeljusni mišić (bruksisti)

Više o bruksizmu pročitajte u sljedećem BLOGU.

Nejasna tupa bol i pritisak u gornjoj čeljusti:

  • uzrok upala sinusa koja se reflektira uglavnom na stražnje zube

Rezervirajte termin za besplatan pregled i uvjerite se u našu stručnost i kvalitetu materijala i usluga kojom se vodimo u svakodnevnom radu.

Pošaljite poruku: